To Σαββατοκύριακο 15-16 Οκτωβρίου, βρέθηκα στον Αγρό και συγκεκριμένα στο εμβληματικό ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς «Ρόδον», όπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού, η εξαιρετική διοργάνωση Lidl Wellness Camp 2022 από την LIDL Κύπρου.

Η διαδρομή από την Λευκωσία στον Αγρό διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα, όμως η διαδρομή, ειδικά αυτή την εποχή, της αρχής του φθινοπώρου σε ανταμείβει με τον καλύτερο τρόπο. Ανηφορίζοντας προς τον Αγρό, η φύση της ορεινής Κύπρου σε γοητεύει με τις μαγευτικές τις εικόνες.

Ο Αγρός, το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά χωριά της Κύπρου με μία πλούσια γαστρονομική παράδοση, ιστορία και πολιτισμό. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το 2020, η κοινότητα επιλέχθηκε από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, ως Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή, για να συμπεριληφθεί στην Έκδοση «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου – Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πολύ επιτυχημένα, λοιπόν, η LIDL Κύπρου επέλεξε τον Αγρό, ένα χώρο με καθαρό αέρα, που χαλαρώνει σώμα και πνεύμα περιτριγυρισμένο από πράσινο, για τη διοργάνωση που συνδυάζει το φαγητό, την καλή υγεία, την άσκηση και τη βιωσιμότητα. Στοιχεία τα οποία αναμφίβολα ταυτίζονται με την παράδοση και την ταυτότητα της κοινότητας της Πιτσιλιάς.

Με την άφιξή μου στο ξενοδοχείο Ρόδον, με την πανοραμική θέα, με υποδέχθηκαν με χαμόγελο οι άνθρωποι της LIDL Κύπρου για την εγγραφή μου, προσφέροντάς μου μια πανέμορφη τσάντα όπου μέσα βρήκα ένα σημειωματάριο από οικολογικό χαρτί, στυλό, μπλούζα και καπελάκι με τη σήμανση του Lidl Wellness Camp 2022 αλλά επίσης ξηρούς καρπούς και βιολογικό παστέλι, το οποίο τίμησα δεόντως.

Στις 14:00 έγινε η αρχή της διοργάνωσης όπου αντιλαμβανόμουν τον ενθουσιασμό όλων μας που βρισκόμασταν ξανά σε τέτοιο περιβάλλον χωρίς μάσκες και αυστηρά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας. Φαίνεται πως αφήσαμε πίσω μας δύο δύσκολα χρόνια και σε ένα περιβάλλον ευεξίας με σπουδαίους ανθρώπους θα βιώναμε μία μοναδική εμπερία.

Με χαμόγελο οι διοργανωτές καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και η αρχή έγινε από τον γυμναστή Κυριάκο Πελεκάνο και τον ψυχολόγο Γιάννη Μιχαήλ. Κάθε ομιλητής συνειδητοποίησα πως είχε να προσφέρει κάτι στον καθένα μας ανάλογα των αναγκών, της φυσικής και ψυχολογικής μας κατάστασης και γενικότερα τους τρόπου ζωής μας. Ίσως, για μερικούς το Lidl Wellness Camp 2022 να ήταν και η αφορμή για να ανθεωρήσουν πόλλα πράγματα της καθημερινότητάς μας.

Από τον Κυριάκο Πελεκάνο έμαθα πως δεν χρειάζεται να πας γυμναστήριο για να βρίσκεσαι σε καλή φυσική κατάσταση αλλά αρκεί να βρεις εσύ εκείνο το είδος εκγύμνασης που σου αρέσει κι αυτό μπορεί να είναι ακόμα και ο χορός, το περπάτημα στο πάρκο ή ένα παιχνίδι μπάσκετ με φίλους. Ο Γιάννης Μιχαήλ μου έμαθε πως η αγάπη, η καλοσύνη και πάνω απ’ όλα η ευγνωμοσύνη είναι τα τρία στοιχεία που θα βάλουν χρώμα στη ζωή μας. Από την άλλη, οι κυρίες Ανθή Λούτσιου και Χριστίνα Αριστοτέλους με προβλημάτισαν με το πόσο συνδέεται τελικά το φαγητό με τη ψυχολογία και ότι πρέπει να βάζουμε προϊόντα στο καλάθι και την κουζίνα μας έχοντας ενσυνειδητότητα γνωρίζοντας τι, πότε και γιατί τρώμε το καθετί.

Ξαφνιάστηκα που έμαθα από την Ξένια Λοϊζίδου πως ένα πλαστικό αντικείμενο όταν γίνει σκουπίδι δεν αποσυντίθεται και δεν εξαφανίζεται ποτέ. Αντιθέτως, μετατρέπεται σε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά που εντοπίζονται σε ιστούς ψαριών, θαλάσσιων ειδών, στα βάθη των ωκεανών ακόμη και στον άνθρωπο χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη τις συνέπειες για την υγεία μας.

Ενημερώθηκα και ξεκαθάρισα στο μυαλό μου από την Αναστασία Μηνά, τι είναι ο βιγκανισμός που ουσιαστικά αποτελεί μία στάση και φιλοσοφία ζωής κατά την οποία δεν καταναλώνεται οτιδήποτε ζωϊκό ή παρεμποδίζει την ευημερία των ζώων. Ένιωσα περήφανος που η Μεσογειακή Διατροφή όπως έμαθα από την Ελένη Ανδρέου θεωρείται ο κορυφαίος τρόπος ζωής στον κόσμο.

Η Κυριακή ξεκίνησε με γυμναστική ενώ στις 10:00 η Νικολέτα Μιχαηλίδου μας μίλησε για συμπληρώματα διατροφής όπου συνειδητοποίησα την υπερχρήση που κάνω χωρίς ουσιαστικά να είναι απαραίτητα από όλους μας. Ο χειροπτάκτης Γιώργος Όξινος με έβαλε στη διαδικασία να βάλω την εργονομία στην ζωή μου και με απλούς τρόπους και να κάθομαι καλύτερα στην καρέκλα του γραφείου μου.

Μπορώ να πως ότι εντυπωσιάστηκα από την ομιλία της Δρ. Μυρτάνης Πιερή. Αν και όλα όσα ακούσαμε φάνταζαν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας εντούτοις ήταν τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία που μας αποδεικνύουν πως ο κόσμος μας είναι γεμάτος μυστήρια και σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

Τέλος, το Lidl Wellness Camp 2022 με μαγειρική, μυστικά της κουζίνας και γευσιγνωσία από τους παρευρισκόμενους. Ο σεφ Γιώργος Γεωργίου μας μίλησε για βιώσιμες πρακτικές στην κουζίνα και μας έβαλε στη διαδικασία να βρούμε τρόπους να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας. Από την άλλη, η ερευνήτρια τη

ς κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου ανέφερε πως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κυπριακής μεσογειακής κουζίνας που εφάρμοζαν οι π

ρογόνοι μας ήταν η αξιοποίηση όλων των φρέσκων υλικών που έβρισκαν έξω στη φύση της Κύπρου, τίποτα από αυτά δεν πήγαινε χαμένο κι αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιωσιμότητα στην κουζίνα.

Ένα πραγματικά γεμάτο διήμερο που με χαλάρωσε, με γέμισε με γνώσεις, με προβληματισμούς για τον σύγχρονο τρόπο ζωής κι ότι με θέληση και μικρά, σταθερά βήματα μπορώ να αλλάξω πολλά προς το καλύτερο για μένα, τους γύρω μου, τη χώρα μου και τον πλανήτη μας.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X