Ετοιμάστε ξεχωριστά πιάτα για τις ημέρες των νηστειών και εκπλήξτε φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα

Η περίοδος της νηστείας του Πάσχα, πέραν της δογματικής διδασκαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός, αποτελεί και μία καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης για τον οργανισμό μας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάνουμε πέρα ζωικά λιπαρά και παράγωγα, εννοείται το κρέας, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και όλες εκείνες τις τροφές που σύμφωνα με τον Χριστιανισμό οφείλουμε να μην καταναλώνουμε κατά την περίοδο της νηστείας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής απαγορεύεται και η κατανάλωση ψαριών, έτσι ο κύκλος των τροφών που μπορούμε να φάμε είναι περιορισμένος. Άρα, αυτές τις εβδομάδες ή και μέρες-εξαρτάται από τον καθένα πόσο θέλει να νηστέψει-θα στερηθούμε αρκετές από τις τροφές που συνηθίζουμε να τρώμε καθημερινά σε κανονικές περιόδους της χρονιάς. Έτσι, λοιπόν, αναζητούμε λύσεις και τρόπους για να τρεφόμαστε με νόστιμα πιάτα και προσπαθούμε να κάνουμε τις νηστίσιμες τροφές ενδιαφέρουσες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή την περίοδο η Lidl Κύπρου φέρνει στα ψυγεία της μία υπέροχη σειρά προϊόντων ιδανικά για αυτές τις μέρες νηστείας. Πρόκειται για τα “ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ” που διαθέτουν μία μεγάλη και άκρως ενδιαφέρουσα σειρά προϊόντων που μας δίνουν πολύ καλές ιδέες και πολύ νόστιμα πιάτα που θα λατρέψουν τόσο τα παιδιά μας όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αγαπώ ιδιαίτερα τις γαρίδες που αυτή η περίοδος είναι ιδανικές για μαγείρεμα λόγω της νηστείας. Επιλέγω τις αποφλοιωμένες γαρίδες της σειράς γιατί θέλω την ευκολία μου και μου αρέσει να τις μαγειρεύω με κόκκινη σάλτσα, φρέσκιες ντομάτες, κρεμμυδάκι, σκόρδο για τηγάνισμα, αρκετά πικάντικες με τσίλι, πολλά φρέσκα μυρωδικά όπως κόλιανδρο, μαϊντανό και άνηθο. Ένα πιάτο που μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και ως μία πικάντικη σούπα, μόνο του με μία δροσερή σαλάτα, ως σάλτσα για μακαρονάδα ή να το συνοδεύσεις με ρύζι.

Επιπλέον, αυτή την εποχή έβαλα στην κατάψυξη μου από την ίδια σειρά χταπόδι πλοκάμι για να το μαγειρέψω με κρεμμύδια, κρασί και ξύδι, οπωσδήποτε καλαμάρια ολόκληρα ιδανικά για γεμιστά με ρύζι στον φούρνο, σουπιά αλλά και μύδια ψύχα για υπέροχες μακαρονάδες. Παράλληλα, από τα «Νηστίσιμα» βάζω πάντα στο καρότσι μου νηστίσιμη ταραμοσαλάτα που είναι και η αδυναμία μου, προτιμώ ιδιαίτερα τη λευκή, μαζί πάντα με σκορδαλιά και ελιές τσακιστές. Σκεφτείτε πόσα καλούδια μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας μέσα από αυτή την σειρά προϊόντων που δεν τελειώνει εδώ. Εκείνα τα προϊόντα που εντυπωσίασαν περισσότερο κι ανυπομονώ να τα σερβίρω σε μία παρέα φίλων που δεν πίστευαν πως πρόκειται για νηστίσιμα είναι η μπουγάτσα με κρέμα αλλά και η στριφτόπιτα με σπανάκι. Δεν είναι υπέροχες;

Τέλος, για να γλυκαθώ ενθουσιάστηκα που βρήκα νηστίσιμο παγωτό και μάλιστα με γεύση χαλβά και κακάο! Αυτό θα το ήθελα και ολόχρονα. Επίσης για τις λιγούρες έβαλα στο πάνω ράφι της κουζίνας παρέα με τα άλλα καλούδια Γλυκάνθη παστέλι με φιστίκι, με φουντούκι και ένα τρίτο με ξηρούς καρπούς που είναι το αγαπημένο μου.

Τα “ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ” της Lidl Κύπρου όχι μόνο μου έδωσαν ιδέες για υπέροχα πιάτα και ξεχωριστά τραπεζώματα και κεράσματα αλλά μου έλυσαν τα χέρια την περίοδο των νηστειών δίνοντάς μου απαντήσεις σε εκείνο το αιώνιο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο πολλές φορές: «Τι θα μαγειρέψω πάλι σήμερα;». Δεν ανησυχώ πλέον, διότι ξέρω!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X