Ποιος δεν αγαπάει μία ζεστή τυρόπιτα, ένα αφράτο ντόνατ, μία υπέροχη γαλλική μπαγκέτα και άλλα τόσο ζυμαρένια καλούδια

 

Το άρωμα ενός φρεσκοψημένου αρτοποιήματος, πάντα μου ξυπνάει γλυκιές παιδικές μνήμες. Η μητέρα μου να τακτοποιεί τα τυροπιτάκια, το ένα πλάι στο άλλο με ακρίβεια, να τα βάζει στον φούρνο και να πλημμυρίζει η κουζίνα ευωδιαστό, φρεσκοψημένο και κρατσανιστό αλμυρό. Στη συνέχεια να τα βγάζει με ευλάβεια από τον φούρνο, ζεστά και αχνιστά, να κόβει το πρώτο στη μέση, να δοκιμάζει αν ψήθηκε και να κλείνει με ανακούφιση τα μάτια σηκώνοντας το κεφάλι προς τον ουρανό.

Αυτή η μητρική εικόνα, θα είναι περίπου ίδια ή σχεδόν παρόμοια για πολλούς, όταν το σπίτι μας μύριζε φρεσκοψημένα αρτοκατασκευάσματα στον φούρνο της κουζίνας της μαμάς. Αυτή, η εικόνα επανέρχεται αυτόματα στο μυαλό μου, κάθε φορά που μπαίνω σ’ ένα κατάστημα Lidl. Για σκέψου το λίγο; Ποια είναι η πρώτη μυρωδιά που φτάνει στη μύτη σου μπαίνοντας στην υπεραγορά; Εκείνο το άρωμα του φρεσκοψημένου αρτοποιήματος όπου εντοπίζεις το ψημένο βούτυρο και τις λογής-λογής μυρωδιές που το συνοδεύουν.

Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από ένα κατάστημα Lidl και να μην πάρω έστω κάτι μικρό από τον φούρνο. Αγαπώ ιδιαίτερα τα κρουασάν και ειδικά αυτά με πραλίνα φουντουκιού. Υπάρχουν βέβαια οι πολύ βολικές και οικονομικές συσκευασίες των τεσσάρων τεμαχίων κρουασάν βουτύρου ή πραλίνας φουντουκιού που τις συνιστώ για οικογένειες και πρόγευμα στο σπίτι με φίλους ή και τα παιδιά.

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα αρτοκατασκευάσματα και αυτή την εποχή που οι κίτρινες κολοκύθες βγαίνουν σε αφθονία, τρελαίνομαι για τις κυπριακές κολοκοτές, τις οποίες με χαρά συνάντησα στον φούρνο της Lidl Κύπρου. Εννοείται, ότι τις τίμησα δεόντως και μάλιστα τις βρήκα πολύ νόστιμες.

Η ποικιλία των φούρνων της Lidl Κύπρου είναι εκείνο που με εντυπωσιάζει αφού ανήκω στην ομάδα των ανθρώπων που βαριούνται να τρώνε τα ίδια και τα ίδια. Εδώ, ξέρω πως κάθε φορά θα βρω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Πέραν από τα κλασικά αλμυρά όπως η τυρόπιτα, η κιμαδόπιτα και κοτόπιτα συναντώ μία γκάμα από διαφορετικά φρεσκοψημένα ψωμιά.

Συνήθως, προτιμώ το κλασικό κυπριακό ψωμί, το οποίο υπάρχει και με σουσάμι. Πάντα, όμως, θέλω να δοκιμάσω το κάτι διαφορετικό, ειδικά σε ψωμιά γι’ αυτό έβαλα στο καρότσι μου ένα αφράτο πολύσπορο και ένα σικάλεως που μπορείς να φτιάξεις ωραιότατες μπρουσκέτες. Παράλληλα, υπάρχει και μία ποικιλία από μικρά φταντζολάκια που τα βρίσκεις μόνα τους ή σε πολυσυσκευασίες. Πρέπει να δοκιμάσεις σίγουρα το στρογγυλό φταντζολάκι με επικάλυψη τυρί. Πεντανόστιμο.

Χαίρομαι, επίσης, διότι κάθε φορά στον φούρνο συναντώ προσφορές. Αυτή τη φορά το μάτι μου έπεσε σε γλυκό, διότι στους φούρνους πέραν των αλμυρών και των ψωμιών θα βρεις και γλυκά. Πρόκειται για ένα γερμανικό κέικ, κραμπλ με κρέμα κάσταρτν σκέτη κόλαση που ταιριάζει απόλυτα με τον καφέ. Μπορείς όμως να γεμίσεις το πακέτο σου με αφράτα ντόνατς. Εδώ, θα βρεις με επικάλυψη σοκολάτας, ζάχαρης άχνης, με γέμιση καραμέλας, φρούτων αλλά και λουκουμά με γέμιση πραλίνα που θα ξετρελάνει τα παιδιά.

Πάντοτε, προμηθεύομαι ψωμάκια για burger αλλά και ψωμί του τοστ από την σειρά «Χρυσός Μύλος» που διαθέτει ακόμα και κυπριακές πίτες κανονικές αλλά και τις μικρές, κοκτέιλ σε συσκευασία των 12 τεμαχίων. Αν βέβαια αγαπάς τη γαλλική κουζίνα ή θες να δημιουργήσεις στην κουζίνα σου μικρές μπουκιές ή ακόμα σάντουιτς με μπαγκέτα μπορείς αφού εδώ θα βρεις την κλασική, την χωριάτικη και την πολύσπορη. Ακόμα και μπαγκέτα σκορδόψωμο μπορείς να βρεις που ταιριάζει με πολλά χειμωνιάτικα πιάτα και σούπες αυτή την εποχή.

Οι φούρνοι της Lidl Κύπρου, αποτελούν για μένα κάθε φορά, μεγάλο πειρασμό, διότι και να θέλω να ξεφύγω, η μυρωδιά των φρεσκοψημένων τους προϊόντων, με οδηγούν εκεί, όπως ακριβώς μαγεύτηκαν οι αρουραίοι και οδηγήθηκαν έξω από την γερμανική πόλη του Χάμελιν, στο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ «Ο μαγεμένος αυλός». Σίγουρα, ένα φρεσκοψημένο κρουασάν βουτύρου για το δρόμο είναι ό, τι πρέπει!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X