Η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποτελούν αφενός την πιο όμορφη περίοδο του κάθε χρόνου μάς βάζουν όμως σε μπελάδες αφετέρου με τη… ζυγαριά. Αυτή την εποχή του χρόνου όπου τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα λογής γλυκά λαμβάνουν θέση στα γιορτινά τραπεζώματα όλοι μας λίγο-πολύ θα φάμε λιγάκι παραπάνω. Εκτός από τα γλυκά τιμάμε δεόντως τόσο τα κρέατα, όσο και το αλκοόλ αφού θα πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω. Γι’ αυτό λοιπόν, για να κατευνάσουμε ίσως και τις όποιες τύψεις μας τις μέρες που ακολουθούν μετά την περίοδο των γιορτών λίγη αποτοξίνωση σίγουρα δεν βλάπτει κανέναν, αντιθέτως θα μας αναζωογονήσει.

Η λέξη detox έχει συσχετιστεί με συγκεκριμένες δίαιτες ή την κατανάλωση τροφών που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες. Στην πραγματικότητα, το σώμα είναι κατάλληλα εφοδιασμένο για να αποβάλλει τις τοξίνες και μόνο του, χωρίς δίαιτες, σκευάσματα και συμπληρώματα, γι’ αυτό όμως και είναι σημαντικό να ενισχύσετε το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε εύκολα να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε περισσότερο νερό καθημερινά. Η προτεινόμενη ποσότητα σε ημερήσια βάση είναι τα 3,7 λίτρα νερό για τους άντρες και τα 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Οι παραπάνω ποσότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, τη σωματική δραστηριότητα κ.α.. Από την άλλη, περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά. Εντάσσουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, το σελήνιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τροφές πλούσιες στα παραπάνω αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των berries, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και ροφήματα όπως ο καφές και το πράσινο τσάι.

Αυτή την εποχή χαίρομαι καθώς μπαίνοντας στα Lidl Κύπρου αντικρίζω πρώτα απ’ όλα το μανάβικο γεμάτο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μία μεγάλη γκάμα φρούτων και λαχανικών εποχής μού δίνουν πολλές και διαφορετικές ιδέες για μικρά και μεγαλύτερα γεύματα που θα με επαναφέρουν μετά τα γιορτινά τραπέζια και την κατανάλωση αρκετής ζωικής πρωτεΐνης και γλυκών. Μπορείτε να προμηθευτείτε φρεσκοκομμένες σαλάτες αλλά και φρούτα σε έξυπνες συσκευασίες, που διατηρούν τα προϊόντα. Παράλληλα, στα ψυγεία της Lidl Κύπρου υπάρχει τεράστια ποικιλία κατεψυγμένων λαχανικών που μπορούν εύκολα να γίνουν νόστιμες σούπες, συνοδευτικά για κοτόπουλο σχάρας, για τον σολομό στον φούρνο ή και τα ψάρια που βρίσκεις στους διαδρόμους κάθε υπεραγοράς Lidl σε αφθονία.

Πέραν της θέλησης και του προγραμματισμού για ένα καλό detox μετά την Πρωτοχρονιά απαραίτητες είναι και οι πρώτες ύλες, τις οποίες βρίσκω εύκολα και οικονομικά κάθε φορά στους διαδρόμους των υπεραγορών Lidl Κύπρου. Αγαπημένο φρούτο της εποχής είναι τα εσπεριδοειδή, σημαντική πηγή βιταμίνης C που μπορείς να τα στύψεις για φρέσκο χυμό, να τα προσθέσεις σε ψητά φούρνου ακόμα και σε πορτοκαλόπιτα χωρίς ζάχαρη αλλά με στέβια. Επίσης, εκτός από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πιάτα που είναι χαμηλά σε λιπαρά, ιδιαίτερα βοηθητικό ρόλο στην αποτοξίνωση παίζει και το πράσινο τσάι, το κατεξοχήν χειμωνιάτικο ρόφημα που μας βοηθά να απομακρύνουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

Η Lidl Κύπρου διαθέτει μια μεγάλη σειρά από τσάγια, τα οποία συμβάλλουν πολύ στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τις τοξίνες των εορτών. Διαβάστε περισσότερα εδώ για τα υπέροχα τσάγια της Lidl Κύπρου.

Το τέλος των εορτών λοιπόν μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα αρχή, και μετά την κραιπάλη των προηγούμενων ημερών επιθυμούμε να μπούμε δυναμικά στη νέα χρονιά. Βάλτε στη ζωή σας λοιπόν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κάντε σωστό προγραμματισμό και μην ανησυχείτε αφού τα ράφια των υπεραγορών Lidl Κύπρου θα δίνουν και το 2023 τις καλύτερες λύσεις για μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X