Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά για τα δύο αυτά στοιχεία, τα οποία μερικοί από εμάς πρέπει να αποφεύγουμε

Γλουτένη και λακτόζη. Αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζουμε τι είναι αυτά τα δύο στοιχεία που τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε πως καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε; Ξέρουμε ότι τόσο η γλουτένη όσο και η λακτόζη είναι άμεσα συνδεδεμένες με κάποιες παθήσεις και συμπτώματα στον οργανισμό, όπως η κοιλιοκάκη για την πρώτη και η δυσανεξία για τη δεύτερη; Καλό είναι, όμως, όπως διαβάζω, να συμβουλευόμαστε πρώτα τον γιατρό μας και να μην προβαίνουμε σε δικές μας διαγνώσεις όσον αφορά στη λήψη των δύο στοιχείων και στη διακοπή τους από τη διατροφή μας.

Για να ξεκαθαρίσω το θέμα στο μυαλό μου, αποφάσισα να μελετήσω και να μάθω τι ακριβώς είναι τόσο η γλουτένη, όσο και η λακτόζη. Αφορμή για αυτόν τον προβληματισμό στάθηκε η σειρά προϊόντων της Lidl Κύπρου με την ένδειξη στη συσκευασία τους «Gluten Free». Τι ακριβώς όμως είναι η γλουτένη και πώς δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό μερικών ανθρώπων;

Η γλουτένη, λοιπόν, είναι μία πρωτεΐνη που την συναντάμε στο σιτάρι, μία τροφή που την βρίσκουμε σε πλήθος τροφίμων που την έχουν ως πρώτη ύλη τους, όπως είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα αρτοπαρασκευάσματα και πολλά άλλα. Εντοπίζεται όμως ως συστατικό και σε αρκετά τρόφιμα όπως αλλαντικά, κρεμώδη τυριά, επιδόρπια γιαουρτιού, σοκολατούχα γάλατα, μπύρα κ.α.. Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους ερευνητές, ενώ η διαιτητική της πρόσληψη «κατηγορείται» συχνά ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους, αλλά και σε αρκετές παθολογικές συνέπειες με πιο γνωστή την κοιλιοκάκη.

Στα ράφια της Lidl Κύπρου εντόπισα μία σειρά από προϊόντα χωρίς γλουτένη που μπορούμε να τα βάλουμε στη διατροφή μας. Αρχικά, τα cornflakes cinnamon (κανέλα) της Crownfield αλλά και το αλεύρι αραβόσιτου της σειράς Belbake χωρίς γλουτένη, ιδανικό για την παρασκευή ψωμιού, cakes, μπισκότων, pancakes και άλλων αρτοσκευασμάτων στο σπίτι. Με έκπληξη βρήκα και πίτσα χωρίς γλουτένη. Πρόκειται για τη γνωστή σειρά της Lidl Trattoria Alfredo που φτιάχνει πίτσα με σαλάμι χωρίς γλουτένη αλλά και από τη σειρά Ocean Sea, συνάντησα στα ψυγεία fish fingers στη συσκευασία των δέκα, χωρίς γλουτένη επίσης. Στο καρότσι μου, ψάχνοντας τέτοια προϊόντα, έβαλα και τα σπαγγέτι από κόκκινες και κίτρινες φακές που πάντα ήθελα να δοκιμάσω, επίσης χωρίς γλουτένη παρακαλώ. Αν και είναι χειμώνας δεν σημαίνει πως δεν τρώμε παγωτό. Μάθετε μάλιστα πως στα ψυγεία των παγωτών της Lidl Κύπρου, θα βρείτε το αγαπημένο έδεσμα χωρίς γλουτένη, όπως το παγωτό της εταιρείας Gelatteri με κρέμα, σοκολάτα γεύση φουντούκι στη συσκευασία των τεσσάρων παγωτών.

Από την άλλη, η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και η δυσανεξία που προκαλείται στον οργανισμό, περιγράφει τη μη ικανότητα ενός οργανισμού να πέψει τη λακτόζη. Όπως ακριβώς για τη γλουτένη, έτσι και για τη λακτόζη, υπάρχουν πολλά προϊόντα στα ράφια της Lidl Κύπρου χωρίς λακτόζη. Αρκετά από αυτά, ανήκουν στην εξαιρετική σειρά της Vemondo με vegan και vegetarian προϊόντα που μπορείτε να βρείτε από παγωτό και πίτσα μέχρι chicken nuggets, γάλα και μπισκότα.

Αν ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που τόσο η γλουτένη όσο και η λακτόζη επηρεάζουν την υγεία σας και ο γιατρός σας έχει προτείνει να αποφεύγετε ένα από τα δύο ή και τα δύο, η Lidl Κύπρου, σας δίνει μία μεγάλη γκάμα επιλογών από προϊόντα που δεν περιέχουν τα δύο αυτά συστατικά στις τροφές μας. Από την άλλη, αν ανήκετε σε εκείνους που θέλετε μετά από συμβουλή ειδικού να τις αποφεύγετε, μπορείτε να εξασφαλίσετε μέχρι και ψωμί χωρίς γλουτένη από τους φούρνους της Lidl Κύπρου.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X