Τέσσερα κρασιά που βάζουν τα αρώματα και τις γεύσεις της εποχής στο ποτήρι.  

Κάποτε τα ροζέ κρασιά βρίσκονταν στο περιθώριο και δυστυχώς θεωρούνταν ως κρασιά αποκλειστικά για γυναίκες. Αυτό, σήμερα, καταρρίπτεται σύμφωνα με έρευνες που αναφέρουν πως το 47% όλων των καταναλωτών που προτιμούν ροζέ είναι άνδρες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις των ροζέ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελώντας ένα ισχυρό αντίπαλο στην παραδοσιακή κατανάλωση λευκού κρασιού.  

Σήμερα, όπου ο κόσμος των social media κυριαρχεί στον πλανήτη, τα ροζέ έχουν πρωταγωνιστική θέση αφού θεωρούνται instagrammable κρασιά εξαιτίας του χρώματος τους. Αρκετά εκατομμύρια φωτογραφίες, ανεβαίνουν καθημερινά στο Instagram με το hashtag #rosé. Το 2022, το κοινό γνωρίζει πολύ καλά πια ότι το κρασί αυτό έρχεται σε πολλά διαφορετικά στυλ με μια πολύπλοκη ποικιλία γεύσεων για όλες τις περιπτώσεις. 

Τα ροζέ είθισται να σερβίρεται και να ταυτίζεται με την άνοιξη που η διάθεση της εποχής είναι αισιόδοξη, σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την έναρξη των πιο υψηλών θερμοκρασιών με όλα εκείνα τα αρώματα της φύσης να τα συναντάμε στο ποτήρι. Τα χαρακτηρίζουν δικαίως ως τα στολίδια του παγκόσμιου αμπελώνα, ταιριάζουν απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία της άνοιξης, παντρεύονται περίφημα με την μεσογειακή κουζίνα, το λευκό κρέας και συνδυάζονται εύκολα με θαλασσινά πιάτα καθώς και με τυριά. Ιδανικά επιλέγουμε το μπρι ή το καμαμπέρ που συνδυάζονται άψογα με ξηρά ροζέ κρασιά, όπως επίσης και η γραβιέρα ελαφριάς ωρίμανσης, το φρέσκο κατσικίσιο τυρί, το ρεγκάτο, το τσένταρ ή η παρμεζάνα 

Κάποτε συνάντησα έναν από τους γνωστότερους Κύπριους οινοποιούς ο οποίος μου ανέφερε πως οι συνδυασμοί φαγητού και κρασιού είναι σχετικοί. Υπάρχουν μεν κάποιοι βασικοί κανόνες, όμως, ο καθένας, επιλέγει να πίνει το κρασί που του αρέσει όπως θέλει, με όποιο φαγητό επιθυμεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, μου τόνισε, πως πάνω απ’ όλα, το κρασί είναι ευχαρίστηση και όμορφες στιγμές. Αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ.   

Ανάμεσα στην πλούσια, διεθνή γκάμα κρασιών της Lidl Κύπρου έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ετικέτες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και να γευτούμε ποικιλίες που δεν τις έχουμε εδώ στην Μεσόγειο. Εκεί, συνάντησα και γεύτηκα αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ανοιξιάτικων ροζέ, τα οποία σερβίρονται στους 8-12 βαθμούς Κελσίου. Επέλεξα τέσσερα ιδιαίτερα ροζέ, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα, διαφόρων ποικιλιών από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ελλάδα και Κύπρο για τις οινοποσίες των ημερών που έρχονται 

Για τα τραπεζώματα της άνοιξης, που όλοι αρχίζουμε δειλά-δειλά να βγαίνουμε στις βεράντες και τα μπαλκόνια, προτείνω μία πολύ γνωστή καλιφορνέζικη ποικιλία, που φέρνει στα ράφια της Lidl Κύπρου, η Comarosa World Wine Collection. To Zinafandel Rose 2020 είναι ανάλαφρο, πίνεται εύκολα σε θερμοκρασίες 8-10 βαθμους Κελσίου, έχει έντονα χυμώδη και φρουτώδη αρώματα φράουλας και συνδυάζεται ιδανικά με σαλάτες 

Η επόμενη μου επιλογή, το Shiraz Rose, προέρχεται από την μακρινή Αυστραλία. Αυτό το σκουρόχρωμο ροζέ είναι ημίξηρο, άρα λίγο πιο γλυκό στη γεύση, προέρχεται από μία πολύ διάσημη ποικιλία στην Αυστραλία, το Shiraz, έχει ευχάριστη φρουτώδη γεύση και άρωμα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευέλικτο κρασί που συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα της εποχής.  

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μου η ελληνική ποικιλία του Αγιωργίτικου που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα ως ροζέ. Το Αριωργίτικο Ροζέ προέρχεται από την Πελοπόννησο, είναι ένα ημίγλυκο κρασί που συνοδεύει ιδανικά πικάντικα πιάτα, κινέζικη κουζίνα και λευκά τυριά. Με αυτό το κρασί σας προτείνω το Λαδοτύρι Π.Ο.Π Μυτιλήνης που είναι ελαφρώς πικάντικο και την γραβιέρα Mont Parnes με τρούφα από την ελληνική σειρά προϊόντων Νώμα που βρίσκεται στη Lidl Κύπρου 

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις επιλογές μου και ένα ροζέ από την Κύπρο. Τα κυπριακά ροζέ παρουσιάζουν μία εμφανή ιδιαιτερότητα αφού ξεφεύγουν σχεδόν από την χρωματική παλέτα του ροζ και χαρακτηρίζονται «ερυθρωπά» κρασιά με πιο σκούρο προς κόκκινο χρώμα. Το Οινοποιείο Τσαγγαρίδη φέρνει το ημίξηρο ροζέ Shiraz από την Λεμόνα της Πάφου, με αρώματα κόκκινων φρούτων, με ένα «easy going» χαρακτήρα που καταναλώνεται «επικίνδυνα» εύκολα και μπορεί να συνοδεύσει ένα παρείστικο απογευματινό τραπέζι με φρούτα και ελαφριά λευκά τυριά.  

 

 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X