Ανακαλύπτοντας τον μαγευτικά γευστικό και αρωματικό κόσμο της γαστρονομίας της Ασίας που μετράει μία παράδοση 40 αιώνων

Στο άκουσμα και μόνο της φράσης «ασιατική κουζίνα» φτάνουν στα αισθητήριά μας όργανα έντονα, πικάντικα αρώματα, σκεφτόμαστε γλυκόξινες γεύσεις και παραδινόμαστε σε μία από τις πιο γοητευτικές γαστρονομικές φιλοσοφίες του πλανήτη μας.

Αναμφίβολα, κύριο χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας είναι η ποικιλία στη χρήση των υλικών και η δημιουργία αρωματικών πιάτων με πολλές γευστικές παραλλαγές. Αν και από χώρα σε χώρα, οι συνταγές διαφέρουν σε ό,τι αφορά τα γευστικά τους χαρακτηριστικά και την τεχνική, τρεις είναι οι βασικές γαστρονομικές παραδόσεις που ξεχωρίζουν.

Από τη μία ξεχωρίζουμε τη βορειοανατολική που περιλαμβάνει την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία, στην οποία κυριαρχεί η χρήση φρέσκων υλικών και ήπιων μπαχαρικών, σε συνδυασμό με χειροποίητες γλυκές και καυτερές σάλτσες. Παράλληλα, συναντάμε τη νοτιοανατολική κουζίνα με χώρες προέλευσης το Βιετνάμ και την Καμπότζη, όπου η τεχνική μαγειρέματος δίνει πολύ ελαφριά πιάτα συνοδευόμενα από όξινες σάλτσες με βάση το λεμόνι και το μοσχολέμονο. Τέλος, πολύ πιο διαφορετική αλλά το ίδιο νόστιμη είναι η νοτιοδυτική γαστρονομική παράδοση της Ινδίας με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τα έντονα χρώματα, τα μπαχαρικά όπως το πιπέρι και τα διάφορα είδη κάρι που κυριαρχούν γευστικά σε κάθε της πιάτο.

Κάπως έτσι έμαθα ότι διαμορφώνεται ο γαστρονομικός χάρτης της ασιατικής κουζίνας, η οποία δεν είναι μόνο σούσι και νουντλς, ούτε πάπια Πεκίνου, spring rolls και κοτόπουλο τίκα μασάλα, αλλά πολλά περισσότερα με κεντρικό της άξονα τη γευστική ισορροπία.

Αγαπώ ιδιαίτερα να διαβάζω, να ψάχνω και να βρίσκω διάφορα στοιχεία και χαρακτηριστικά από τις κουζίνες του κόσμου. Όλες αυτές οι πληροφορίες, στριφογύριζαν ξανά στο μυαλό μου, όσο χάζευα στους διαδρόμους και τα ράφια των υπεραγορών της Lidl Κύπρου την πλούσια γκάμα από τη σειρά προϊόντων ασιατικής κουζίνας Vitasia. H σειρά, σου δίνει την ευκαιρία είτε να πάρεις έτοιμο φαγητό, ή προψημένο φαγητό ή προϊόν που θα χρειαστεί ψήσιμο, είτε υλικά που θα τα βάλεις στο καρότσι για να φτιάξεις εσύ τα αγαπημένα σου πιάτα.

Και μην ανησυχείς για εξειδικευμένα σκεύη και εργαλεία κουζίνας που θα σε βοηθήσουν να μαγειρέψεις όπως ακριβώς πρέπει τα ασιατικά πιάτα, διότι η Lidl Κύπρου έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Φτάνοντας στο ράφι με τα σκεύη δεν έχασα ευκαιρία και έβαλα στο καρότσι μου από τη σειρά Ernesto® το ειδικό μαχαίρι, το εργαλείο για να σταματήσω να φτιάχνω ατσούμπαλα σούσι, τις ειδικές πλάκες από ασβεστόλιθο για να τα σερβίρω, το τέλειο ηλεκτρικό τηγάνι που θα μπορώ να μαγειρεύω, μα κι άλλα πιάτα και λάτρεψα το πολύ χαριτωμένο σετ για το παραδοσιακό, ιαπωνικό σάκε.

Με επιμέλεια, τα τοποθέτησα στο καρότσι μου και μου άνοιξε η όρεξη για σούσι. Έτσι, πήρα από το ψυγείο δύο πακέτα από τα Select & Go Sushi Box με τόνο, όπου κάθε συσκευασία περιλαμβάνει 8 πεντανόστιμα σούσι μαζί με τα ξυλάκια. Παραδίπλα, εντόπισα Select & Go σαλάτα wagame, το οποίο λατρεύω με γαρίδες σε πολύ καλή προσφορά. Από τη σειρά των Vitasia δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην προψημένη, χωρίς κόκκαλο τραγανή πάπια με λαχανικά και τα λατρεμένα μου gyoza που περιέχουν πικάντικα λαχανικά και τόφου. Δεν γίνεται όμως να ψωνίζεις υλικά για ασιατικό τραπέζι και να λείπουν από αυτά, τα περίφημα φασόλια edamame, τα οποία πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και φρέσκο, τσιγαρισμένο τσίλι για πιο έντονη γεύση.

Η χαρά μου δεν περιγράφεται από το καρότσι και τις αγορές μου από τις υπεραγορές Lidl Κύπρου, αφού η ασιατική κουζίνα, κυρίως της Ιαπωνίας και της Κίνας, με συναρπάζει τόσο γευστικά όσο και ιστορικά. Και κάτι τελευταίο που έμαθα για την κουζίνα των χωρών αυτών, είναι πως πιστεύουν ότι ορισμένα υλικά διαθέτουν τις ιδιότητες του yin και κάποια άλλα του yan. Δεν το βρίσκετε καταπληκτικό;

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X