Επιλέγοντας έξυπνα, προστατεύοντας το περιβάλλον και την κοινωνία.  

Δεν πρέπει να αισθάνεστε μόνοι σας αν ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που αγαπούν το άρωμα και τη γεύση του καφέ. Γιατί αυτό; Διότι, πάνω από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια του μαύρου απολαυστικούπαγωμένου ή ζεστούροφήματος καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη. Η τονωτική του δράση από τη μία και από την άλλη η ιδιαίτερη γεύση του έχει φανατικούς λάτρεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Καμιά φορά που φτιάχνω τα πρωινά τον καφέ μου, σκέφτομαι, ότι χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη σε εκείνους τους Αιθίοπες που πρώτοι μας έμαθαν τον καφέ αφού από τη δική τους χώρα κατάγεται το δέντρο του δημοφιλέστερου ροφήματος του πλανήτη. 

Τα παιδικά μου χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αρώματα κανέλας, βανίλιας, καραμελωμένης ζάχαρης, πορτοκαλιού και φρεσκοψημένου καφέ στο μπρίκι, του παραδοσιακού κυπριακού καφέ. Η μάνα μου να φτιάχνει κέικ πορτοκάλι ενώ πάνω στη φωτιά ψηνόταν ο καφές για να τρατάρει τις γειτόνισσες, να πουν τα νέα τους και αν δεν είναι μέρες νηστείες να γυρίσουν και το φλυντζάνι να πουν την τύχη τους. Έκτοτε, πολλά έχουν άλλαξει. Ο καφές μας δεν είναι μόνο ο κλασικός, ο κυπριακός, έχει μετεξελιχθεί μέσα σε espresso bars και διεθνείς αλυσίδες καφέ, εξελιγμένες μηχανές καβουρδίσματος και απόσταξης. Για την μητέρα μου βέβαια παραμένει ο κλασικός, ο παραδοσιακός κυπριακός καφές ο δικός της αγαπημένος, σκέτος με καϊμάκι και βουτήματα. 

Για μένα πλέον ο καφές είναι πολύ ψαγμένη υπόθεση. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, έχω γεμίσει τα ντουλάπια της κουζίνας με κάθε είδους καφέ, κόκκους, καβουρδισμένο, σε καψούλες, εσπρέσο, φίλτρου, καπουτσίνο, μηχανές απόσταξης και ό,τι άλλο μπορεί να με εξιτάρει σε επίπεδο intellectual δημιουργίας καφέ. Με πιο απλά λόγια με λες και «ψώνιο». Το τελευταίο διάστημα τα βαρέθηκα όλα και αποφάσισα πως ναι μεν θέλω να αλέθω μόνος τους κόκκους του καφέ μου αλλά δεν θέλω τίποτα περισσότερο από ένα freddo espresso σκέτο παγωμένο.  

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ανακάλυψα στα ράφια της Lidl Κύπρου έναν εξαιρετικό καφέ που προέρχεται από μία από τις χώρες που ονειρεύομαι να ταξιδέψω στα επόμενο χρόνια, την Κόστα Ρίκα. Οι κόκκοι καφέ του Costa Rica Tarazzu απέκτησαν περίοπτη θέση στο ντουλάπι μου αφού το άλεσμα και η παρασκεύη καφέ αποτελεί για μένα-όπως και για τους περισσότερους πιστεύω-μία ολόκληρη ιεροτελεστία, μία μυσταγωγία. Ο Deluxe καφές Tarazzu σε κόκκους έγινε πλέον ο αγαπημένος και για ένα όμως ακόμη πολύ σοβαρό λόγο.  

Αν παρατηρήσετε πάνω στη συσκευασία θα δείτε μία σήμανση σε πράσινο χρώμα. Πρόκειται για το σήμα Rainforest Alliance CertifiedTM το οποίο φέρουν προϊόντα που, είτε συνολικά, είτε σε επίπεδο κύριων συστατικών, προέρχονται από φάρμες και δάση που διαθέτουν πιστοποίηση Rainforest Alliance. Η περιοχή προέλευσής τους πρέπει να υποβάλλεται σε διαχείριση που να είναι σύμφωνη με τις πολύ αυστηρές οδηγίες του δικτύου SAN – Sustainable Agriculture Network (Δίκτυο Βιώσιμης Γεωργίας). Περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική υπευθυνότητα και την οικονομική αποδοτικότητα. Οι οδηγίες αυτές ως έναν βαθμό διαμορφώθηκαν για την προστασία και τη διαφύλαξη της άγριας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και του εδάφους και των υδάτων. Επιπλέον, έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των τοπικών κοινοτήτων. 

Τα τελευταία χρόνια είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημενος με θέματα βιώσιμης καλλιέργειας και βιώσιμης χρήσης της γης. Ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την συνέχιση της αλυσίδας παραγωγής των εδαφών του πλανήτη, της διάσωσης του οικοσυστήματος μας και βέβαια της υγείας μας. Η Lidl Κύπρου ακολουθεί αυτή την φιλοσοφία και μέσα από το δίκτυό της προωθεί και την βιώσιμη καλλιέργεια του καφέ. Γι’ αυτό ακριβώς πέραν της γεύσης και του αρώματος επιλέγω τον Costa Rica Tarazzu με την σήμανση και πιστοποίηση Rainforest Alliance. Αυτό δείχνει ότι ο καφές αυτός για να παραχθεί εφαρμόζονται όλα όσα πρέπει ο καθένας μας να ξέρει για να συμβάλει στην διάσωση της παγκόσμιας καλλιέργειας στον πλανήτη μας. Ψωνίζοντας από την Lidl Κύπρου ξέρω πως αγοράζω προϊόντα καφέ που κατά 16% φέρουν αυτή την πιστοποίηση. 

Χαίρομαι κάθε φορά που αγοράζω τους αγαπημένους μου κόκκους καφέ διότι γνωρίζω πως οι δεσμεύσεις αυτές, οι στόχοι και ο τρόπος δράσης της Lidl Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούνται επωφελώντας εμάς και τον πλανήτη μας.  

 

 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X