Η Κουμανταρία δεν είναι απλά ένα κυπριακό γλυκό κρασί αλλά πρόκειται για έναν πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας. Πρόκειται, ίσως, για το μοναδικό κυπριακό προϊόν με τόσο μακραίωνη ιστορία και φήμη που το όνομά του είναι ταυτισμένο με θεούς, βασιλιάδες, πολέμους μεταξύ εθνών και παγκόσμια ρεκόρ.  

Χαρακτηρίζεται ως το κρασί των θεών, το γλυκό κρασί της Κύπρου, ενώ ο Ησίοδος τον 8ο π.Χ. αιώνα το ονόμασε «κυπριακό νάμα». Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, η Κουμανταρία θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα κρασιά που παράχθηκε στον κόσμο. Παράλληλα, όμως, κατέχει και το ρεκόρ του παλαιότερου προϊόντος που χαρακτηρίστηκε ως Π.Ο.Π, δηλαδή, Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης.  

Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με πολλές παραδόσεις, θρύλους και φήμες που χάνονται στο πέρασμα των αιώνων χωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά την ιστορικότητα των στοιχείων αυτών και την απόλυτα σωστή ερμηνεία του φημισμένου γλυκού κρασιού της Κύπρου. Μία από τις επικρατέστερες εκδοχές του αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τους Ιωαννίτες Ιππότες, τους Σταυροφόρoυς του 13ου αιώνα. Το 1223, ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος, χαρακτήρισε την Κουμανταρία ως τον «Απόστολο των Kρασιών», κι έκτοτε έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη με το όνομα αυτό. 

Άλλοι θρύλοι θέλουν το συγκεκριμένο κρασί να αγαπήθηκε πολύ από τον βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας, ο οποίος στον γάμο του την αποκάλεσε «το κρασί των βασιλιάδων και τον βασιλιά των κρασιών». Επιπλέον, λέγεται πως ένας από τους λόγους που κατέκτησε την Κύπρο ήταν και το συγκεκριμένο κρασί.  

Αναμφίβολα, σήμερα, η Κύπρος διαθέτει ένα από τα ιστορικότερα και πιο φημισμένα κρασιά στον κόσμο, με εξαιρετική γεύση και ποιότητα. Το κρασί αυτό παράγεται σήμερα αποκλειστικά σε μία συγκεκριμένη περιοχή της Πιτσιλιάς, στα 14 χωριά που ονομάζονται και Κουμανταροχώρια ακολουθώντας συγκεκριμένες, τυποποιημένες διαδικασίες παραγωγής, εμφιάλωσης αλλά και παλαίωσης. Παράγεται από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαύρο, αφού προηγουμένως υπερωριμάσουν από την επίδραση του ήλιου για περίπου μία εβδομάδα πάνω σε ειδικές ξαπλώστρες. 

Η Κουμανταρία είναι ένα από τα αγαπημένα μου κρασιά. Συνηθίζω να έχω πάντα στην κάβα του σπιτιού μου την Κουμανταρία της οινοβιομηχανίας ΣΟΔΑΠ, Άγιος Βαρνάβας την οποία βρίσκω στα ράφια της Lidl Κύπρου, η οποία θεωρείται, και καθόλου τυχαία, μία από τις καλύτερες στην Κύπρο. Διαθέτει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, εντός κι εκτός Κύπρου, με τελευταία τη βράβευσή της το 2021 στα Παγκόσμια Βραβεία Κρασιού του περιοδικού Decanter με το χρυσό μετάλλιο.  

Η Κουμανταρία Άγιος Βαρνάβας έχει ένα καφετί χρυσό χρώμα, αφήνει ένα λεπτό άρωμα στη μύτη όπου μπορεί να βρείτε κυρίαρχη τη σοκολάτα και αρώματα του καφέ τα οποία ακολουθούνται από πλούσια αρώματα φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και αρώματα παλαίωσης. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο κρασί μπορεί να διαθέτει περισσότερα από 30 διαφορετικά αρώματα και να αφήνει στη γεύση περισσότερα από 32 είδη όπως σοκολάτα, μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ, κ.ά 

Η πρώτη εντύπωση που αφήνει η Κουμανταρία Άγιος Βαρνάβας είναι η φινέτσα με μια λεπτή γεύση χαρουπόμελου και γλυκό καρυδιού στο κέντρο του στόματος, καθώς και μια πλούσια σοκολατένια μαζί με επίγευση καφέ που αφήνει μια νότα φρεσκάδας. Η Κουμανταρία Απόστολου Βαρνάβα συνεχίζει να παλαιώνεται με την πάροδο του χρόνου και έτσι γίνεται καλύτερη. Θεωρείται το απόλυτο κρασί για επιδόρπιο και σερβίρεται παγωμένη σε θερμοκρασία 8 με 10 βαθμούς Κελσίου σε ειδικό κολονάτο ποτήρι επιδόρπιου οίνου. 

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, βάλτε λίγη Κουμανταρία Άγιος Βαρνάβας στο ποτήρι μαζί με πάγο, μοιραστείτε την με φίλους, συνοδεύστε την με ξηρούς καρπούς και νιώστε εκείνο το συναίσθημα των βασιλιάδων όταν την απολάμβαναν αιώνες πριν αποκαλώντας την «θεϊκό νέκταρ». 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X