Ντόπιες, αυθεντικές γεύσεις της Κύπρου βρίσκονται διαχρονικά στα σπίτια μας

Μία από τις ωραιότερες περιόδους στην Κύπρο είναι το φθινόπωρο. Ειδικά η περίοδος Σεπτεμβρίου και Οκτώβρη αφού είναι η εποχή που γίνεται ο τρύγος. Οι μέρες αυτές έχουν εορταστική διάθεση για τους αμπελουργούς, τους παραγωγούς και τις κοινότητες που καλλιεργούν σταφύλια.

Το τέλος του καλοκαιριού και οι αρχές του φθινοπώρου μαζί με τις γιορτές του τρύγου, την παραγωγή παλουζέ και άλλων πατροπαράδοτων προϊόντων με βάση το σταφύλι σηματοδοτεί ένα μεγάλο κύκλο παραδοσιακών φεστιβάλ. Το κάθε ένα από αυτά είτε έχει ως κύρια θεματική του τον τρύγο ή ντόπια γεωργικά και άλλα προϊόντα της τοπικής κοινωνίας.

Τα Κρασοχώρια της Λεμεσού αλλά και της Πάφου σχεδόν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τιμούν τον τρύγο, ανάβουν τα μεγάλα καζάνια και στήνουν γλέντι φτιάχνοντας ζεστό ζεστό παλουζέ για να φιλέψουν τους καλεσμένους τους. Για παράδειγμα τα Αφάμια στο Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού φέτος συμπλήρωσαν 40 χρόνια ζωής. Δύο από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου πραγματοποιούνται στην Ορεινή Λάρνακα, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που τιμά τον πλούτο των τοπικών της προϊόντων αλλά και το Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.

Η LidlΚύπρου τιμά τον πλούτο των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων αφού μπορείς να βρεις στα ράφια της μία ιδιαίτερη γκάμα που τώρα που χειμωνιάζει ταιριάζει ιδιαίτερα με τη ζιβανία. Η κάβα των Lidl Κύπρου διαθέτει τρεις διαφορετικές ετικέτες ζιβανίας: ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και την Ζιβανία του Βρακά από το οινοποιείο Καμαντέρενα σε φιάλες των 500ml και 200ml.

Ποιο προϊόν παντρεύεται ιδανικά με την ζιβανία; Φυσικά, ο σουτζούκος, ένα ακόμα παράγωγο του σταφυλιού, της εποχής του τρύγου που αρχίζει ως παλουζές και καταλήγει σε αυτό το υπέροχο έδεσμα. Στα ράφια της Lidl θα βρεις συσκευασίες των 500 γραμμαρίων της εταιρείας Parpis με σουτζούκο σταφυλιού με αμύγδαλα, σουτζούκο με χαρουπόμελο αλλά και μία ανάμεικτη εκδοχή με σουτζούκο σταφυλιού, χαρουπόμελου και ροδιού.

Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και να μην αναφερόμαστε στα εμβληματικά και κατοχυρωμένα μας Λουκούμια Γεροσκήπου. Η Lidl Κύπρου διαθέτει τα θρυλικά λουμιούμια Αφροδίτη από την Γεροσκήπου με άρωμα τριαντάφυλλο και καβουρδισμένη αμυδγαλόψιχα αλλά και άλλες εκδοχές, γεύσεις, αρώματα και χρώματα.

Χάρηκα, όταν συνάντησα ξανά ένα από τα αγαπημένα μου κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα πάλι της εταιρείας Parpis. Πρόκειται για τις μάντολες αμυγδάλου σε πιο μοντέρνα εκδοχή όμως με άρωμα χαρουπόμελου και ροδιού. Αν στήσεις ένα τραπέζι με κυπριακά προϊόντα περίοπτη θέση πρέπει οπωσδήποτε να έχει το παστελάκι. Δεν μπόρεσα να μην προμηθευτώ το κλασικό, το γνήσιο κυπριακό παστέλι με σουσάμι αλλά και το παστελάκι με χαρουπόμελο και φυστίκια. Εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας!

Η Κύπρος πέραν των προαναφερθέντων προϊόντων έχει μία μακρά παράδοση και στα αλλαντικά μερικά από τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης κατοχυρωθεί στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να πεις ότι η ζιβανία δεν θέλει πλάι της λίγη λούντζα, κυπριακά λουκάνικα μυρωδάτα ή ακόμα εκείνη την εκπληκτική τσαμαρέλα. Όλα αυτά θα τα βρεις στα ψυγεία της LIDL Κύπρου με την ετικέτα του γνωστού μας «Δασκάλου» από την φημισμένη περιοχή της Πιτσιλιάς.

Τέλος, δεν πιστεύω ότι οι κλασικές, κυπριακές ραβιόλες λείπουν από κάποιο κυπριακό σπίτι. Πάντα, προμηθεύομαι από τα ψυγεία χωριάτικες ραβιόλες με γέμιση χαλλούμι, αναρή και δυόσμο από τη Νώμα που παράγονται στην Κύπρο. Τι καλύτερο αυτή την εποχή από ένα αχνιστό πιάτο ραβιόλες, τριμμένο χαλλούμι, λίγο αποξηραμένο δυόσμο και καλή όρεξη.

Αν στρώσεις ένα τραπέζι με όλα τα προϊόντα του τόπου μας θα μπορείς να κατανοήσεις τους κατακτητές του νησιού μας, τα κατάλοιπά τους, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Η γαστρονομία μίας χώρας είναι η καρδιά της και ο λαιμός που κινεί το κεφάλι της. Δοκιμάστε αυτό το κουίζ την επόμενη φορά, ψάξτε και βρείτε κυπριακά προϊόντα και προσπαθήστε να μαντέψετε την προέλευσή τους. Θα μάθετε πολλά τόσο ψάχνοντας όσο και δοκιμάζοντας.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X