Μαθαίνοντας γευστικές συνταγές χωρίς τα συστατικά και τα υλικά που έχουμε συνηθίσει

Ο βιγκανισμός αποτελεί σήμερα μία μεγάλη τάση στην παγκόσμια διατροφή. Πέραν από ένα διαφορετικό τρόπο ζωής που ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος όσον αφορά στο καθημερινό του φαγητό πίσω της κρύβει και μία ολόκληρη φιλοσοφία με κύριο συστατικό της τον σεβασμό και την αγάπη προς τα ζώα και το περιβάλλον.

Σήμερα, πολλά εστιατόρια και χώροι εστίασης έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα της vegan διατροφής διαμορφώνοντας τα μενού τους σύμφωνα με τις ανάγκες αυτής της μερίδας  των καταναλωτών που ολοένα και αυξάνεται. Μάλιστα, στο εξωτερικό συναντάμε ολόκληρα vegan εστιατόρια με κάποια από αυτά να κατέχουν αστέρια Michelin με εντυπωσιακά πιάτα υψηλών επιδόσεων.

Αν και προσπάθησα ξανά να ακολουθήσω αυτό τον τρόπο διατροφής κι άλλες φορές με αποτυχία βέβαια εντούτοις πολλά vegan φαγητά αλλά και γλυκά μπορούν εύκολα να σε ξεγελάσουν ότι δεν περιέχουν ζωικές ουσίες ή αβγά ή συστατικά που δεν μπαίνουν στον βιγκανισμό. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους αποφάσισα να βρεθώ στο σεμινάριο της Lidl Food Academy με θέμα «Vegan Street Food». Ένας τίτλος πολύ δελεαστικός αφού περιλαμβάνει δύο από τις πιο σημαντικές τάσεις διεθνώς, το vegan φαγητό και το street food το οποίο πλέον έχει μπει και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Πρωινό Σαββάτου λοιπόν βρίσκομαι για άλλη μία φορά στην οδό Στασικράτους στον υπέροχο χώρο της Lidl Food Academy. Βάζω τον καφέ μου, καλημερίζω και κάθομαι περιμένοντας τον σεφ Κωνσταντίνο Πετεβίνο να μας μυήσει στο θέμα και να μας κάνει μία μικρή εισαγωγή για το vegan street food που άρχισε να κατακτά και την Κύπρο τον τελευταίο καιρό. Ρίχνω μια ματιά στο μενού, βλέπω ενδιαφέρουσες συνταγές και απορώ πώς μπορούν να γίνουν γευστικές χωρίς υλικά ζωικής προέλευσης. Κι όμως, η συνέχεια θα με διαψεύσει.

Μαθαίνουμε για τα όσπρια και την διατροφική τους αξία, ένα υλικό που πρωταγωνιστεί στην vegan κουζίνα. Οι διαιτολόγοι, αναφέρει ο σεφ Πετεβίνος μάς προτείνουν να καταναλώνουμε όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μετά την μίνι εισαγωγή και την επεξήγηση του σημερινού μενού περνάμε στην πρακτική εφαρμογή. Για πρώτο πιάτο φτιάχνουμε φουρνιστά χορτοφαγικά κόφτα σε ψωμί τσαπάτι. Χρειάζονται αρκετό χρόνο προετοιμασίας αφού πρέπει να φουσκώσουμε τα ρεβίθια, που είναι το κύριό μας συστατικό από την προηγούμενη νύχτα. Κατά τα άλλα είναι μία πανεύκολη συνταγή που ολοκληρώνεται μέσα σε 25 λεπτά.

Παράλληλα φτιάξαμε και το ψωμί τσαπάτι το οποίο άκουγα για πρώτη φορά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αζύμωτο, πλατύ ψωμί βασική τροφή σε Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Σρι Λάνκα. Φτιάχνεται πολύ εύκολα, με ελάχιστα υλικά και σε μερικά λεπτά. Ταυτόχρονα μάθαμε να φτιάχνουμε μία πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας με πιπεριές Φλωρίνης που τις λατρεύω, κρεμμυδάκι, δυόσμο, μαϊντανό ακόμα και σιρόπι σφενδάμου για την ξινίλα της ντομάτας.

Το κυρίως μας πιάτο ήταν ένα Vegan Biryani το οποίο είναι ένα ανάμεικτο πιάτο με ρύζι που προέρχεται από τη Νότια Ασία. Φτιάχνεται με ινδικά μπαχαρικά, λαχανικά, ρύζι και συνήθως κάποιο είδος κρέατος, ή σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς κρέας, χρησιμοποιώντας Paneer ή απλά λαχανικά. Περιστασιακά, περιλαμβάνονται επίσης αυγά και πατάτες. Σε αυτή την περίπτωση εμείς το φτιάξαμε με μανιτάρια και vegan σνίτσελ κομμένα σε μπουκιές από την σειρά vegan προϊόντων της Lidl, Vemondo. To πιάτο ήταν πεντανόστιμο και δεν μπορούσες να καταλάβεις την απουσία κρέατος. Το συνοδεύσαμε με ένα εκπληκτικό τσάτνεϊ με μάνγκο και παντζάρι το οποίο φτιάξαμε με ευκολία στο σεμινάριο.

Τέλος, για επιδόρπιο είχαμε ένα δροσερό σπιτικό σορμπέ κεράσι, με γάλα αμυγδάλου και vegan σοκολάτα φουντούκι. Ένα πολύ ανάλαφρο παγωτό, που έλιωνε στο στόμα αφήνοντας πίσω του την υπέροχη γεύση από το κεράσι και την σοκολάτα φουντούκι. Ένα πανεύκολο γλυκό που φτιάχνεται μέσα σε μόλις 2 λεπτά.

Για άλλη μία φορά, έφυγα γεμάτος νέες πληροφορίες, γεύσεις και εμπειρίες από το σεμινάριο της Lidl Food Academy και εκτίμησα ακόμα περισσότερο την vegan κουζίνα καταλαβαίνοντας πως για όλα υπάρχει τρόπος, ακόμα κι αν θέλεις να μαγειρέψεις χωρίς κρέας εκτός πλαισίου. Χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X