Το InterCollege ξεχώρισε ως ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τα τέσσερα κολλέγια μαγειρικής, Alpha Culinary & Beverage, American College, Intercollege και InterΝapa College, τα οποία διαγωνίστηκαν για την ανάδειξη του πιο νόστιμου, βιώσιμου menu.

Στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στη Lidl Food Academy, στις 17 Ιουνίου, νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε το Intercollege, με τους Κυριάκο Κερλέγκου, Συμεών Στεφάνου και Ευστάθιο Φράγκου να παραλαμβάνουν τα μετάλλιά τους. Με την καθοδήγηση του υπεύθυνου ομάδας Νικόλα Κωνσταντίνου, οι φοιτητές του Intercollege κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσα σε 90 λεπτά ένα menu τριών πιάτων, το οποίο πληρούσε συγκεκριμένα κριτήρια βιώσιμης γαστρονομίας, όπως η εποχικότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, η κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά την παρασκευή, το μέγεθος της μερίδας, η χρήση βιώσιμων προϊόντων και η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών.

Τα βραβεία απένειμε ο Γιάννης Επαμεινώνδας, Head of HR & Administration της Lidl Κύπρου, ο οποίος δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, όσοι πήραν μέρος στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα τους νεαρούς σεφ που διαγωνίστηκαν με δημιουργικότητα και προσήλωση, πρεσβεύοντας τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας». Η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της υγιεινής διατροφής αποτελούν βασικούς πυλώνες της εταιρικής μας στρατηγικής, δήλωσε η Εβελίνα Συρίγου, CSR Specialist της Lidl Κύπρου, η οποία προσέθεσε: «Για εμάς στη Lidl Κύπρου, η βιωσιμότητα αποτελεί δέσμευση ποιότητας, δέσμευση απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία, τη φύση. Στόχος του Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει τη νέα γενιά σεφ και κατ’ επέκταση το καταναλωτικό κοινό να υιοθετήσει ορθές πρακτικές κατά τη διαδικασία της μαγειρικής».

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος συνεχάρη τη Lidl Κύπρου για τη ξεχωριστή διοργάνωση, τονίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. «Ήταν χαρά μας να θέσουμε αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό υπό την αιγίδα μας, καθώς προωθεί την περαιτέρω πρόοδο της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιτακτική ανάγκη μείωσης της σπατάλης φαγητού, ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές πτυχές.

«Το επίπεδο του διαγωνισμού ήταν πολύ υψηλό, με τις ομάδες των νέων σεφ να παρουσιάζουν εξαιρετικά πιάτα που σε μεγάλο βαθμό πληρούσαν τα κριτήρια της υπεύθυνης γαστρονομίας.  Η επιλογή των νικητών δεν ήταν εύκολη απόφαση», συμπλήρωσε ο σεφ της Lidl Food Academy και κριτής του διαγωνισμού, Κωνσταντίνος Πετεβίνος.

Η Lidl Κύπρου μέσα από το επιχειρηματικό της μοντέλο θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

X