Ένα βράδυ που πήραμε στην κυριολεξία μία… γεύση από την ταινία

 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, το 1984, έγραψε και κυκλοφόρησε ένα θρυλικό τραγούδι, που έμελλε να συμπυκνώσει τo κλίμα της νοσταγλικής εκείνης εποχής των θερινών σινεμά. Το τραγούδι «Τα Θερινά Σινεμά» περιγράφει την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα εκείνης της εποχής, ρομαντικές νύχτες κάτω από τ’ αστέρια, στις γειτονιές της πόλης, μες τα θερινά τα σινεμά, που μύριζαν αγιόκλημα και γιασεμί.

Σήμερα, αν και τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει, εντούτοις τα θερινά σινεμά που είναι πλέον δυσεύρετα, μας μεταφέρουν έστω για λίγο τα καλοκαίρια την γλυκιά εκείνη αθωότητα των θερινών σινεμά όπως ακριβώς την περιγράφει και ο Κηλαηδόνης στο τραγούδι του.

Με αυτές τις σκέψεις βρέθηκα στο κουκλίστικο και απόλυτα ατμοσφαιρικό, μικρό, θερινό σινεμά που έστησε στα τέλη Ιουνίου στην πίσω αυλή της η Lidl Food Academy με την επωνυμία «Summer Movie Nights at Lidl Food Academy». Εκεί, ανάμεσα στα λεμονόδεντρα της αυλής στήθηκαν οι καρέκλες, μπροστά μας η μεγάλη οθόνη και σκέπη μας ο έναστρος ουρανός της Λευκωσίας. Το πρόγραμμα των προβολών διήρκησε τέσσερις ημέρες, με ανάλογες κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες είχαν ως κοινό παρονομαστή τους, τι άλλο, από το φαγητό. Οι άνθρωποι της Lidl Food Academy μας εξέπληξαν ευχάριστα αφού ανάλογα με το είδος της κουζίνας, τα πιάτα και τις συνταγές που παρακολουθούσε το κοινό στις ταινίες πρόσφερε και τις ανάλογες γεύσεις με προϊόντα από την πλούσια γκάμα της Lidl.

Βρέθηκα στην πρώτη προβολή, επειδή δεν ήθελα με τίποτα να χάσω την εξαιρετική ερμηνία της θρυλικής και αγαπημένης μου αμερικανίδας ηθοποιού Μέριλ Στριπ. H ταινία «Julie & Julia» παραγωγής 2009, που την έβλεπα για δεύτερη φορά, χάρισε στην Στριπ μία ακόμα υποψηφιότητα για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά, ανάμεσα στις είκοσι και βάλε που κατέχει σήμερα.

Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μαγευτική, η βραδιά δροσερή, έξω ο ήχος της πόλης κι εμείς εκεί μύστες της εποχής των θερινών σινεμά που ζωντάνευαν έστω για λίγο εκείνο το βράδυ. Η στιγμή που χαμηλώνουν τα φώτα και ανάβει η μεγάλη οθόνη είναι μαγική. Συντροφιά μας ήταν και γευστικά εδέσματα που μας πρόσφρε η Lidl Food Academy που σχετίζονταν με την πλοκή της ταινίας.

Η ιστορία δύο γυναικών, σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, που συναντώνται μέσα από τις συνταγές της πρώτης, εκτυλίσσεται με μαεστρία μπροστά μας με την Μέριλ Στριπ να ενσαρκώνει την θρυλική αμερικανίδα τηλεμαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντς. Ακολουθώντας τον σύζυγό της στη Γαλλία, η Τσάιλντς μαθαίνει και αγαπά ιδιαίτερα την γαλλική κουζίνα την οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στους Αμερικανούς. Από την άλλη, στο σήμερα, η Τζούλι Πάουελ, την οποία υποδύεται η Έμιλι Άνταμς, γύρω στα 30 της, αποφασίζει να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές της θρυλικής σεφ Τζούλια Τσάιλντς μέσα σε έναν χρόνο και να τις «επικοινωνήσει», ως πρωτότυπο πρότζεκτ, μέσα από το μπλογκ της.

Σημείο αναφορά της ταινίας βέβαια η γαλλική κουζίνα, που με τόση μαεστρία η Τσάιλντς δίδαξε στους Αμερικανούς τη δεκαετία του ’70. Γεύσεις, εδέσματα, γλυκά και κρασιά γαλλικής προέλευσης, καταγωγής και τεχνοτροπίας δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο γλυκιάς κομεντί. Βρήκα πολύ όμρφη αυτή την ιδεά της συνύπαρξης των γεύσεων από την ταινία με τις πραγματικές βουτυρένιες γαλλικές γεύσεις στην κυριολεξία στον ουρανίσκο μας.

Πραγματικά εκείνο το βράδυ πήραμε κυριολεκτικά, όχι μία αλλά περισσότερες από μία γεύσεις από την ταινία. Γεύσεις που έφτασαν στον ουρανίσκο και τις καρδιές μας.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X