Όλα τα απλά αλλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε φέτος το καλοκαίρι που θα αράξετε στις αμμουδιές  

Οι καλοκαιρινές μας διακοπές είναι ο πολύτιμος θησαυρός μας. Η ώρα για ξεκούραση και χαλάρωση που κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί κάποια καταστροφή που θα μπορούσε με οποιοδήποτε τρόπο να του χαλάσει τη διάθεση.  

Η σωστή οργάνωση, χωρίς να φτάνουμε στα όρια νευρικής κρίσης, είναι το παν ώστε να περάσουμε όσο πιο ευχάριστα γίνεται και από την άλλη οφείλουμε να σεβόμαστε τη θάλασσα, την αμμουδιά, το περιβάλλον και τους γύρω μας.  

Κανόνας 1: Ενυδάτωση και προστασία του περιβάλλοντος
Πρώτος και σημαντικότερος κανόνας, όχι μόνο για την παραλία, αλλά ολόκληρο το καλοκαίρι είναι η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να μας οδηγήσουν σε θερμοπληξία μετά από τις πολλές ώρες έκθεσής μας στον ήλιο. Προτιμούμε να αποφεύγουμε τα πλαστικά μπουκάλια στην παραλία και να γεμίζουμε τον θερμό μας με νερό το οποίο θα διατηρείται μάλιστα και παγωμένο για πολλές ώρες. Αν θα πάρετε μαζί σας πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες φροντίστε να τα μαζέψετε και να τα πάρετε στην ανακύκλωση. Προτιμήστε συσκευασίες από την Lidl Κύπρου με τη σήμανση «improving & reducing-packaging responsibly», η οποία μας ενημερώνει για τις βελτιωμένες ιδιότητες βιωσιμότητας της συσκευασίας του κάθε προϊόντος και μας εξηγεί ότι πρόκειται για μια συσκευασία με μειωμένο ή λιγότερο ή σχεδόν καθόλου πλαστικό. Κάποιες μάλιστα συσκευασίες έχουν απολέσει εντελώς το πλαστικό τους πώμα, διατηρώντας μόνο το μεταλικό του κάλυμμα όπως για παράδειγμα το cottage cheese.     

Κανόνας 2: Προστασία από τον ήλιο
Η υπερέκθεσή μας στον ήλιο, όσο κι αν θέλουμε να πάρουμε εκείνο το υπέροχο σοκολατένιο μαύρισμα, δεν ό,τι πιο ωφέλιμο για το δέρμα και γενικοτερα για την υγεία μας. Αποφεύγουμε την άμεση έκθεσή μας στον ήλιο στις ώρες αιχμής (11:00-15:00), καθόμαστε σε δροσερό και σκιερό μέρος, ενυδατωνόμαστε (φυσικά:!) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανανεώνουμε το αντηλιακό μας. Φέτος, έλαβα ήδη τα μέτρα μου και προμηθέυτηκα αντηλιακά από την μεγάλη σειρά Cien που θα τα βρείτε δίπλα από τα ταμεία της Lidl Κύπρου. Η σειρά περιλαμβάνει αντηλιακά σπρέι, που το προτιμώ, αντηλιακό λάδι σε σπρέι με δείκτες προστασίας από 50, 30 και 20 αλλά και αντηλιακά για παιδιά που είναι απαραίτητα.   

Κανόνας 3: Τρώμε ελαφριά γεύματα
Μία βόλτα στους διαδρόμους της Lidl Κύπρου είναι αρκετή για να σας δώσει πολλές και διάφορες ιδέες για μικρά, ανάλαφρα, χορταστικά γεύματα και σνακ που θα τα πάρετε μαζί σας στην παραλία. Προτιμήστε να πάρετε μαζί σας φρέσκα φρούτα, να τα διατηρήσετε στις μικρές παγωνιέρες και να τα κόψετε επί τόπου για μην χάνονται οι βιταμίνες. Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος στην παραλία. Μικρά σαντουτσάκια με τυράκι και νόστιμα αλλαντικά της σειράς Dulano της Lidl Κύπρου.  

Κανόνας 4: Καλή συμπεριφορά
Υπάρχουν κάποιοι «κανόνες καλής συμπεριφοράς» στην παραλία, που αφορούν εμάς, τον τόνο της φωνής μας και τα παιδιά μας. Δεν χρειάζεται να φωνάζετε στη παραλία ενοχλώντας τους διπλανούς σας. Διατηρήστε σχετικά χαμηλά, τον τόνο της φωνής σας, ακόμα και αν τα ντεσιμπέλ της παραλίας είναι ανεβασμένα. Αποφύγετε επίσης να σβήνετε τα τσιγάρα σας στην άμμο. Προσοχή στα παιδιά σας, είτε είναι βρέφη είτε είναι μεγαλύτερα σε ηλικία. Μην χαλαρώνετε τελείως, αφήνοντάς τα εντελώς μόνα στη θάλασσα χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν γνωρίζουν κολύμπι. Αντίστοιχα, μην αλαλάζετε σαν Ινδιάνος, δίνοντάς τους διαταγές σε ότι κάνουν. Οι ρακέτες είναι σίγουρα τέλεια καλοκαιρινή γυμναστική όχι όμως για όλους! Το σημείο που σκάει το κύμα είναι το καλύτερο εάν παίζεις, το χειρότερο όμως εάν δεν παίζεις. Φροντίστε να παίζετε ρακέτες σε σημεία που δεν κάθεται πολύς κόσμος, ή πίσω από τις ξαπλώστρες για να μην ενοχλείτε. Η μουσική είναι μια από τις καλύτερες παρέες στην παραλία, όσο όμως μένει στ’αυτιά μας. Μην μοιράζεστε τις μουσικές σας επιλογές με τους γύρω σας, γιατί πολύ απλά, δεν σημαίνει ότι αρέσουν και σ’αυτούς. Βάλτε τ’ακουστικά σας και αποφύγετε να συνδέσετε τη μουσική σας με ηχεία. 

Φέτος στις διακοπές σας ακολουθήστε αυτούς τους βασικούς κανόνες, προστατέψτε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και την ηρεμία των γύρω σας. Καλές, ήρεμες διακοπές!  

  

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X