Μοιράζουμε ευχές πάνω από το γιορτινό τραπέζι και γεμίζουμε τα ποτήρια μας με αρωματικούς κόκκινους οίνους

Νιώθω πολύ τυχερός που βιώνω αυτές τις τόσο μυσταγωγικές ημέρες του Πάσχα στην Κύπρο. Μία χώρα με άπλετο φως, εύκρατο κλίμα και ιδανικές θερμοκρασίες όπου έχω την τύχη να απολαμβάνω κάθε χρόνο το απροσδόκητο ξανάνιωμα της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης, τον καταγάλανο ουρανό και τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Αυτό πιστεύω είναι το Πάσχα για όλους εμάς που μεγαλώσαμε στην κυπριακή ύπαιθρο με το σπίτι να μυρίζει τις μέρες αυτές μαστίχα, βανίλια και μαχλέπι, φρεσκοψημένες φλαούνες και κουλούρια στον φούρνο της γειτονιάς ενώ στην κουζίνα σιγοβράζουν οι ντουζίνες τα αβγά για να κοκκινίσουν ακολουθώντας τα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας και των γιαγιάδων μας.

Το Πάσχα πέραν της πνευματικής και θρησκευτικής του σημασίας αποτελεί μία πολύ πλούσια γαστρονομικά περίοδο με επιστέγμασμά της βέβαια το πασχαλινό τραπέζι. Εκεί όπου συγκεντρώνεται ξανά η οικογένεια, οι φίλοι και οι συγγενείς για να μοιραστούμε μαζί τους ευχές, να τσουγκρίσουμε αβγά, να παίξουμε επιτραπέζια, να γευτούμε όλα εκείνα τα καλούδια των ημερών και φυσικά να γεμίσουμε τα ποτήρια μας με κρασί για το “Χριστός Ανέστη”.

Η Κυριακή του Πάσχα, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πλέον αγαπημένες μου γιορτές. Μία ημέρα όπου θα καθίσουμε σε ένα πλούσιο τραπέζι όπου από το πιάτο μας θα περάσουν μία πανδαισία γεύσεων, ιδιαίτερα λιπαρών. Γι’ αυτό ακριβώς, για να εντείνουμε τις γεύσεις της χοιρινής σούβλας ή τους αρνίσιου ψητού με πατάτες στον ξυλόφουρνο βάζουμε στο ποτήρι μας έντονα αρωματικά και ξηρά κόκκινα κρασιά με κατάλληλη ένταση τανινών και οξύτητας για να αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες των λαχταριστών αυτών εδεσμάτων.

Φέτος, για το πασχαλινό τραπέζι, επιλέγω και σας προτείνω επτά ξεχωριστά κόκκινα κρασιά που ξεχώρισα από τα ράφια της LIDL Κύπρου για να τα μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα του χρόνου.

 

Τα κρασιά της Λαμπρής

Για την λαχταριστή και πατροπαράδοτη κυπριακή σούβλα αρνί προτείνω ένα από τα αγαπημένα μου κόκκινα ξηρά κρασιά, το Άγιος Εφραίμ (2019) από το οινοποιείο Τσαγγαρίδη. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο blend τριών ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Ματάρο, Σιράζ με αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους και νότες από βότανα ενώ δίνει στο στόμα ένα γεμάτο και καλά ισορροπημένο σώμα με πλούσιο τελείωμα. Ένα τέλειο συνοδευτικό για κόκκινο, λιπαρό κρέας όπως είναι το αρνί που θα φάμε στο πασχαλινό τραπέζι.

Δύο ελληνικές ετικέτες κόκκινων ξηρών κρασιών μπορούν να σταθούν επάξια στο τραπέζι της Λαμπρής πλάι στα λιπαρά πιάτα της ημέρας. Το πρώτο προέρχεται από την Κρήτη με τις γηγενείς ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, δύο παραδοσιακές ποικιλίες του νησιού, από το οινοποιείο Κρητικός. Ιδανικό για να συνοδεύσει ψητά κρέατα όπως το κλασικό αρνάκι με πατάτες στον φούρνο αφήνοντας αρώματα που θυμίζουν φρούτα του δάσους αλλά και κανέλα. Από τον ελληνικό αμπελώνα και το LIDL Κύπρου επιλέγω μία βαθύχρωμη ποικιλία της νότιας Γαλλίας, με πλούσιο όγκο και ζουμερές τανίνες που αφήνει μία γλυκιά και μακρά επίγευση. Το Syrah από την Γαλανή λυκαένα της Πελοποννήσου θα παντρέψω με τα πεντανόστιμα μακαρόνια του φούρνου, τα κουπέπια αλλά και το αρνίσιο συκώτι κατσαρόλας. Με αρώματα από μαύρο πιπέρι και μαύρη σοκολάτα θα λειτουργήσει αρμονικά στο στόμα με τα γνωστά παραδοσιακά πιάτα της ημέρα αλλά και την χοιρινή σούβλα.

Μία πιο ανάλφρη επιλογή σε κόκκινο έρχεται από τους αμπελώνες της Χιλής με την ποικιλία του Merlot που παράγει η Comarosa World Wine Collection και στέκεται πλάι στα κρεατικά της Λαμπρής μαζί με το ιδιαίτερο Cabernet Sauvignon της Νοτίου Αφρικής. Για τους πιο ψαγμένους και απαιτητικούς προτείνω δύο γαλλικά κόκκινα ξηρά κρασιά, το Saint Emilion Grand Cru (2018) από την Μπορντώ με ένα blend των ποικιλιών Merlot και Cabernet Franc αλλά και το εξαιρετικό Bourgogne Pinot Noir (2020) που παντρεύονται ιδανικά με τα κρέατα της Λαμπρής.

Και μην ξεχνάτε, σημασία δεν έχει το φαγητό, το ψήσιμο ή το καλό κρασί στο ποτήρι αλλά αυτή η συναναστροφή με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα γύρω από το πιο όμορφο τραπέζι της χρονιάς. Τι σημασία έχει όμως αν έχεις ένα γεμάτο στομάχι και ένα καλό κρασί στο τραπέζι, αν δεν έχεις μια καρδιά γεμάτη αγάπη για να τα μοιραστείς όλα αυτά.

Καλή Ανάσταση!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X