Κοντοζυγώνει η Καθαρά Δευτέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρα κατά την οποία εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας για να υποδεχθούμε το Πάσχα

Ο Φεβρουάριος μαζί με τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Κύπρου και το τσουχτερό κρύο, μας φέρνει και μέρες γιορτής, αργίας, διασκέδασης, αλλά και θρησκευτικής κατάνυξης για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Μετά την έναρξη του Τριωδίου ακολουθεί η Τσικνοπέμπτη με γιορτές, φαγητό και συναθροίσεις, περνάμε στην Αποκριά και το Καρναβάλι που τόσο μας έλειψε τα προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας και φτάνουμε στην Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζει για την Ορθοδοξία η νηστεία της Σαρακοστής.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή, σημαίνει «40 Μεγάλες Ημέρες» και αποτελεί την πιο σημαντική περίοδο νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Πρόκειται για την παλιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Η διάρκειά της αρχικά ήταν έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη. Έτσι, σήμερα, παρόλο που αναφερόμαστε σε Σαρακοστή, ουσιαστικά μετράμε 48 μέρες νηστείας.

Αυτοί που ακολουθούν τη συγκεκριμένη νηστεία, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, είναι συνήθως άνθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι. Από την άλλη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-αποτοξίνωση και αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, χωρίς να περιορίζονται από τα στενά όρια που θέτει η θρησκεία. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Κατ’ εξαίρεση, τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους, στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί. Επιπρόσθετα, σε αυτή τη νηστεία, στις 25 Μαρτίου, γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά και την Κυριακή των Βαΐων, επιτρέπεται να φάμε ψάρι.

Έτσι, την περίοδο αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να αφήσουμε για λίγο το κρέας και τα παράγωγά του και να καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια αλλά και θαλασσινά. Σκέφτομαι πως έχω πολλές επιλογές, αφού στα ψυγεία της Lidl Κύπρου συναντώ μεγάλη γκάμα επιλογών σε θαλασσινά, αλλά και σε ψάρια για την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων. Πρόκειται για τις επωνυμίες Petri, La Caldera, Nixe, OceanSea, Ocean Trader, Vitakrone, Trawlic.

Αγαπώ ιδιαίτερα τις γαρίδες, τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε σε όλα τα μεγέθη, καθαρισμένες και μη, ή ακόμα τα ανάμεικτα θαλασσινά της OceanSea, το χταπόδι για υπέροχες νηστίσιμες συνταγές, το καλαμάρι ολόκληρο για τη σχάρα ή γεμιστό με ρύζι ή σε κομμένο ροδέλες και παναρισμένο για να μπει στο τηγάνι και να σας προσφέρει ένα υπέροχο γεύμα για όλη την οικογένεια.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι τα θαλασσινά πέραν του ότι μας προσφέρουν νόστιμα πιάτα περιλαμβάνουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Λόγω της εντυπωσιακής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, τα θαλασσινά μπορεί να είναι καλά για τον εγκέφαλο, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Παράλληλα, έχουν χαμηλές θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Έτσι αποτελούν μία εξαιρετική λύση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σας κρατούν χορτάτους και ικανοποιημένους για περισσότερη ώρα, γεγονός που μπορεί να σας εμποδίσει να καταναλώσετε άλλες τροφές με υπερβολικές θερμίδες. Έτσι βοηθούν στο να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα ψάρια μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και κατ΄επέκταση απώλεια βάρους περισσότερο από άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μία καλή ευκαιρία να αφήσουμε για λίγο την κατανάλωση κρέατος και ζωικών παραγώγων, αντικαθιστώντας αυτές τις τροφές με τα θαλασσινά που αποτελούν μία πλούσια πηγή συστατικών ωφέλιμων για τον οργανισμό μας. Η Lidl Κύπρου διαθέτει μία τεράστια γκάμα θαλασσινών αλλά και μαλάκιων που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε καταπληκτικά πιάτα τις ημέρες των νηστειών. Μην ξεχνάτε βέβαια πως μπορείτε να συμβουλευτείτε και τη σελίδα της Lidl Food Academy για εκατοντάδες συνταγές με θαλασσινά.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

Μοιράζουμε ευχές πάνω από το γιορτινό τραπέζι και γεμίζουμε τα ποτήρια μας με αρωματικούς κόκκινους οίνους

Νιώθω πολύ τυχερός που βιώνω αυτές τις τόσο μυσταγωγικές ημέρες του Πάσχα στην Κύπρο. Μία χώρα με άπλετο φως, εύκρατο κλίμα και ιδανικές θερμοκρασίες όπου έχω την τύχη να απολαμβάνω κάθε χρόνο το απροσδόκητο ξανάνιωμα της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης, τον καταγάλανο ουρανό και τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Αυτό πιστεύω είναι το Πάσχα για όλους εμάς που μεγαλώσαμε στην κυπριακή ύπαιθρο με το σπίτι να μυρίζει τις μέρες αυτές μαστίχα, βανίλια και μαχλέπι, φρεσκοψημένες φλαούνες και κουλούρια στον φούρνο της γειτονιάς ενώ στην κουζίνα σιγοβράζουν οι ντουζίνες τα αβγά για να κοκκινίσουν ακολουθώντας τα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας και των γιαγιάδων μας.

Το Πάσχα πέραν της πνευματικής και θρησκευτικής του σημασίας αποτελεί μία πολύ πλούσια γαστρονομικά περίοδο με επιστέγμασμά της βέβαια το πασχαλινό τραπέζι. Εκεί όπου συγκεντρώνεται ξανά η οικογένεια, οι φίλοι και οι συγγενείς για να μοιραστούμε μαζί τους ευχές, να τσουγκρίσουμε αβγά, να παίξουμε επιτραπέζια, να γευτούμε όλα εκείνα τα καλούδια των ημερών και φυσικά να γεμίσουμε τα ποτήρια μας με κρασί για το “Χριστός Ανέστη”.

Η Κυριακή του Πάσχα, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πλέον αγαπημένες μου γιορτές. Μία ημέρα όπου θα καθίσουμε σε ένα πλούσιο τραπέζι όπου από το πιάτο μας θα περάσουν μία πανδαισία γεύσεων, ιδιαίτερα λιπαρών. Γι’ αυτό ακριβώς, για να εντείνουμε τις γεύσεις της χοιρινής σούβλας ή τους αρνίσιου ψητού με πατάτες στον ξυλόφουρνο βάζουμε στο ποτήρι μας έντονα αρωματικά και ξηρά κόκκινα κρασιά με κατάλληλη ένταση τανινών και οξύτητας για να αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες των λαχταριστών αυτών εδεσμάτων.

Φέτος, για το πασχαλινό τραπέζι, επιλέγω και σας προτείνω επτά ξεχωριστά κόκκινα κρασιά που ξεχώρισα από τα ράφια της LIDL Κύπρου για να τα μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα του χρόνου.

 

Τα κρασιά της Λαμπρής

Για την λαχταριστή και πατροπαράδοτη κυπριακή σούβλα αρνί προτείνω ένα από τα αγαπημένα μου κόκκινα ξηρά κρασιά, το Άγιος Εφραίμ (2019) από το οινοποιείο Τσαγγαρίδη. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο blend τριών ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Ματάρο, Σιράζ με αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους και νότες από βότανα ενώ δίνει στο στόμα ένα γεμάτο και καλά ισορροπημένο σώμα με πλούσιο τελείωμα. Ένα τέλειο συνοδευτικό για κόκκινο, λιπαρό κρέας όπως είναι το αρνί που θα φάμε στο πασχαλινό τραπέζι.

Δύο ελληνικές ετικέτες κόκκινων ξηρών κρασιών μπορούν να σταθούν επάξια στο τραπέζι της Λαμπρής πλάι στα λιπαρά πιάτα της ημέρας. Το πρώτο προέρχεται από την Κρήτη με τις γηγενείς ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, δύο παραδοσιακές ποικιλίες του νησιού, από το οινοποιείο Κρητικός. Ιδανικό για να συνοδεύσει ψητά κρέατα όπως το κλασικό αρνάκι με πατάτες στον φούρνο αφήνοντας αρώματα που θυμίζουν φρούτα του δάσους αλλά και κανέλα. Από τον ελληνικό αμπελώνα και το LIDL Κύπρου επιλέγω μία βαθύχρωμη ποικιλία της νότιας Γαλλίας, με πλούσιο όγκο και ζουμερές τανίνες που αφήνει μία γλυκιά και μακρά επίγευση. Το Syrah από την Γαλανή λυκαένα της Πελοποννήσου θα παντρέψω με τα πεντανόστιμα μακαρόνια του φούρνου, τα κουπέπια αλλά και το αρνίσιο συκώτι κατσαρόλας. Με αρώματα από μαύρο πιπέρι και μαύρη σοκολάτα θα λειτουργήσει αρμονικά στο στόμα με τα γνωστά παραδοσιακά πιάτα της ημέρα αλλά και την χοιρινή σούβλα.

Μία πιο ανάλφρη επιλογή σε κόκκινο έρχεται από τους αμπελώνες της Χιλής με την ποικιλία του Merlot που παράγει η Comarosa World Wine Collection και στέκεται πλάι στα κρεατικά της Λαμπρής μαζί με το ιδιαίτερο Cabernet Sauvignon της Νοτίου Αφρικής. Για τους πιο ψαγμένους και απαιτητικούς προτείνω δύο γαλλικά κόκκινα ξηρά κρασιά, το Saint Emilion Grand Cru (2018) από την Μπορντώ με ένα blend των ποικιλιών Merlot και Cabernet Franc αλλά και το εξαιρετικό Bourgogne Pinot Noir (2020) που παντρεύονται ιδανικά με τα κρέατα της Λαμπρής.

Και μην ξεχνάτε, σημασία δεν έχει το φαγητό, το ψήσιμο ή το καλό κρασί στο ποτήρι αλλά αυτή η συναναστροφή με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα γύρω από το πιο όμορφο τραπέζι της χρονιάς. Τι σημασία έχει όμως αν έχεις ένα γεμάτο στομάχι και ένα καλό κρασί στο τραπέζι, αν δεν έχεις μια καρδιά γεμάτη αγάπη για να τα μοιραστείς όλα αυτά.

Καλή Ανάσταση!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X