Πιάτα… παρηγοριάς, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται που μας κρατάνε συντροφιά τις κρύες μέρες και νύχτες που διανύουμε αυτή την περίοδο του χρόνου

Το φαγητό αποτελεί ένα πεδίο έκφρασης του πολιτισμού, των συνηθειών, του ταμπεραμέντου αλλά και των συναισθημάτων ενός λαού. Οι Ινδοί, συνηθίζουν να δίνουν χρώμα στα φαγητά τους μέσω διαφόρων μπαχαρικών, αρωματικών και άλλων πρώτων υλών που χρησιμοποιούν. Και ο λόγος είναι απλός. Επιθυμούν τρώγοντας να αφήνουν πίσω τη φτώχεια τους και να αισθάνονται εκείνη τη στιγμιαία ευτυχία, μέσα από τα χρωματιστά πιάτα τους.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα comfort food κάθε λαού, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο όρος comfort food αναφέρεται σε εκείνα τα τρόφιμα που η κατανάλωσή τους μας παρέχει παρηγοριά ή ένα αίσθημα ευεξίας, όπως αναφέρεται σε ένα εκτενές άρθρο του International Journal of Gastronomy and Food Science. Με απλά λόγια, φαγητά ή τρόφιμα που προσφέρουν κάποιο είδος συναισθηματικής χαλαρότητας. Τα συγκεκριμένα πιάτα φτάνουν στο τραπέζι μας κυρίως τους χειμερινούς μήνες, περίοδο που έχουμε ανάγκη τις περισσότερες θερμίδες αφού πολλά από αυτά έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, από όσα θα καταναλώναμε συνήθως. Από την άλλη, μας φτιάχνουν την διάθεση ώστε να νιώσουμε ευεξία και να ξεφύγουμε από τον γκρίζο ουρανό και τις μουντές κρύες μέρες.

Έτσι, αυτό το διάστημα έχουν την τιμητική τους πιάτα που είναι συνδεδεμένα με στιγμές θαλπωρής που τα έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά. Το πλέον κλασικό ελληνικό comfort food θεωρείται το παστίτσιο, τα κοκκινιστά και οι αχνιστές σούπες, ενώ για εμάς εδώ στην Κύπρο, αναμφίβολα αγαπημένο πιάτο του χειμώνα είναι ο τραχανάς. Στα ράφια των Lidl Κύπρου αυτή την περίοδο βρίσκω τον παραδοσιακό τραχανά Lisko που ψήνεται σε ελάχιστα λεπτά. Προτιμώ να τον φτιάχνω με λιγότερο νερό, πιο παχύρευστο με κυπριακό χαλλούμι και τον σερβίρω αχνιστό με κρουτόν λιαστής ντομάτας από τη σειρά της Lidl «Χρυσός Μύλος». Αυτή την περίοδο, λοιπόν, που οι μέρες είναι αρκετά κρύες, θα βάλουμε στο τραπέζι μας πιάτα παρηγοριάς, comfort food όπως φασολάδα με λουκάνικο χωριάτικο, αγκινάρες με αρακά και χοιρινό κατσαρόλας, πλούσιες μακαρονάδες με τυριά από τις υπέροχες σειρές της Lidl «Νώμα» με πιο παραδοσιακά ελληνικά τυριά και φυσικά τα «Milbona».

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δεν τα πάνε και πολύ καλά με το μαγείρεμα, η Lidl Κύπρου σάς έχει κυριολεκτικά έτοιμη τη λύση. Μία εξαιρετική σειρά comfort food πιάτων βρίσκεται στα ψυγεία της, τα οποία είναι έτοιμα προς κατανάλωση μόλις σε μερικά λεπτά. Πρόκειται για τη σειρά Chef Select που προσφέρει μία γκάμα επιλογών από έτοιμα πιάτα που το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα ανοίξουμε και να τα βάλουμε στον φούρνο. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι τα λαζάνια μπολονέζ αλλά και το παστίτσιο. Προτείνω όμως και τα πιο αμερικάνικα mac & cheese με χαμ, τα σπαγγέττι μπολονέζ, τα λαζάνια με χοιρινό, τα φασολάκια γιαχνί, αλλά και το σπανακόρυζο. Νόστιμα, μαμαδίστικα πιάτα που θα σας χορτάσουν και αναμφίβολα θα σας φτιάξουν το κέφι τις κρύες μέρες που διανύουμε.

Ο χειμώνας μάς επιτρέπει να φάμε λιγάκι παραπάνω και να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά, τα λιπαρά και τις θερμίδες που χρειάζεται στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Ας μην ξεχνάμε πως comfort food είναι το φαγητό που παρηγορεί, το πιάτο που μας προσφέρει χαρά και είναι άμεσα συνδεδεμένο με δύο από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας, τη μαμά και τη γιαγιά. Απολαύστε το φαγητό σας και επαναφέρετε στο μυαλό σας εκείνες τις όμορφες στιγμές οικογενειακής θαλπωρής και ζεστασιάς τον φετινό χειμώνα.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X