Τα πιάτα, οι γεύσεις, τα αρώματα, τα προϊόντα και κυρίως η απλότητά της είναι τα στοιχεία που την ανεβάζουν στην κορυφή

 

Ποιος δεν αγαπάει την ιταλική κουζίνα; Τα ζυμαρικά, την πίτσα, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα αρωματικά, το ελαιόλαδο. Μία κουζίνα που τα έχει όλα γενναιόδωρα και λατρεύεται παγκοσμίως. Πρόσφατα, μάλιστα, η ιταλική κουζίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη του World Taste Atlas ως η καλύτερη κουζίνα του κόσμου και όχι άδικα. Ως κορυφαία προϊόντα/φαγητά ανακηρύχθηκαν η παρμεζάνα, το προσούτο Τοσκάνης, το σαλάμι Nduja, το ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι και το γενοβέζικο πέστο, ενώ η πίτσα κέρδισε την κορυφή στην κατηγορία των πιάτων με το ριζότο να ακολουθεί.

Η Ιταλική κουζίνα έχει εξελιχθεί και αλλάξει περισσότερο από όλες μέσα στους αιώνες. Αυτό που σήμερα αποκαλούμε ιταλική κουζίνα, διαμορφώθηκε ουσιαστικά στα τέλη του 19ου αιώνα. Προφανώς, όμως, η ιταλική κουζίνα έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα με βασική επιρροή από τους Άραβες, οι οποίοι εισέβαλαν στην Σικελία τον 9ο αιώνα, εισάγοντας τα άγνωστα μέχρι τότε φιστίκια και ρύζι.

Από την άλλη, τα ζυμαρικά, τα οφείλουμε στη Σικελία αφού εκεί καταγράφηκε η πρώτη αναφορά τους το 1154. Η ιστορία αυτή έχει να κάνει με έναν Νορμανδό βασιλιά του 12ου αιώνα, ο οποίος είδε ανθρώπους να φτιάχνουν κάτι σαν τα σημερινά μακαρόνια, χρησιμοποιώντας αλεύρι και νερό. Τότε τα ονόμαζαν «atriya». Αργότερα μετονομάστηκαν σε «trii», ένας όρος που χρησιμοποιείται ακόμα στην Νότια Ιταλία.

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές της Ιταλίας έχουν αρκετά διαφορετικές παραδόσεις μεταξύ τους όσο αφορά το φαγητό. Για παράδειγμα, η βόρεια Ιταλία είναι διάσημη για τα ριζότα, η κεντρική (Μπολόνια) για τα τορτελίνια και η νότια για τις πίτσες και τις μακαρονάδες. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Γενικά, η ιταλική κουζίνα έχει σχεδόν τα πάντα, από φρούτα, λαχανικά μέχρι κρέας και ψάρι. Αν και τα αγαπημένα των Ιταλών είναι με διαφορά η ντομάτα και το σκόρδο.

Δεν νομίζω να μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς μακαρόνια και πίτσα, μόνο που η ιταλική κουζίνα δεν είναι μόνο αυτά. Το Lidl Κύπρου αφιερώνει στην ιταλική κουζίνα μία ολόκληρη εβδομάδα αλλά και μέσα από την εξαιρετική σειρά προϊόντων Italiamo, μας φέρνει σε επαφή με υπέροχα ιταλικά προϊόντα, γεύσεις και αρώματα. Έχω αδυναμία στην ιταλική κουζίνα και η συγκεκριμένη σειρά της Lidl είναι η αγαπημένη μου. Φροντίζω πάντα να έχω στο ψυγείο μου το προσούτο και το σαλάμι της σειράς αλλά αυτή την φορά χάρηκα που βρήκα σκληρό τυρί τριμμένο αφού θα φτιάξω, τι άλλο; Ζυμαρικά! Γι’ αυτό, προμηθεύτηκα τα Italiamo Orecchiette με σάλτσα με πιπεριές τσίλι σε ελαιόλαδο που βρίσκεις στα ράφια της Lidl. Δεν μπόρεσα όμως να αντισταθώ στην πίτσα με προσούτο και μοτσαρέλα αλλά και στην υπέροχη Arabbiata.

Πέραν της ιταλικής κουζίνας λατρεύω και τα γλυκά. Αυτή τη φορά εντόπισα ορισμένα λαχταριστά σοκολατάκια από τη συγκεκριμένη σειρά που δεν άργησα να τα βάλω στο καρότσι μου. Πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα σοκολατάκια Croccantini αλλά και τα φιστίκια με σοκολάτα γάλακτος.

Η συγκεκριμένη σειρά με ταξίδεψε κυριολεκτικά στην Ιταλία και χάρηκα που βρήκα τόσο εύκολα και γρήγορα τόσο υπέροχα και οικονομικά προϊόντα που μου έφεραν την αγαπημένη μου κουζίνα στο σπίτι μου.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X