Τώρα που ο καιρός αλλάζει, τι καλύτερο από ένα ζεστό φλυντζάνι τσάι στη ζεστασιά του σπιτιού μας

Επιτέλους φθινόπωρο! Οι μέρες αλλάζουν σταδιακά και στην Κύπρο, επιτέλους, γιατί μας έλειψε ιδιαίτερα η αλλαγή του καιρού, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες-κυρίως τα βράδια, το χουχούλιασμα στον καναπέ με ζεστές κάλτσες και απαλή κουβερτούλα.

Και ποια είναι άραγε, η καλύτερη «συντροφιά», γι’ αυτές τις κρύες ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται; Μα τι άλλο από ένα ζεστό, αχνιστό και μυρωδάτο αφέψημα από το αγαπημένο μας τσάι.

Το τσάι, είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών της Ασίας, αφού στην μακρινή Κίνα, εκτιμήθηκε για τα οφέλη και την γεύση του εδώ και 5.000 χρόνια. Οι Κινέζοι πίνουν τσάι για λόγους υγείας και απόλαυσης για χιλιάδες χρόνια. Από την άλλη, η Ινδία είναι σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού στον κόσμο και ένας ινδικός μύθος αποδίδει την ανακάλυψη του τσαγιού στο βουδιστή μοναχό Bodhidharma. Ο μύθος αυτός απαντάται και στην Ιαπωνία, μία χώρα στην οποία το τσάι κατέχει εξέχουσα θέση.

Αν και έχουμε ταυτίσει το τσάι με τους Άγγλους που σήμερα αποτελούν τους πιο φανατικούς οπαδούς του ροφήματος εντούτοις ήταν, ίσως, οι τελευταίοι που το γνώρισαν. Το δοκίμασαν μόλις το 1839, όταν το πρώτο φορτίο τσαγιού έφτασε στο Λονδίνο από τις αγγλικές αποικίες στην Ινδία.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο σήμερα που μπορούμε να έχουμε μία τεράστια γκάμα από το δημοφιλές αφέψημα στο σπίτι μας το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία αφού είναι αντιοξειδωτικό, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, προσφέρει ευεξία, είναι σύμμαχος κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην οδοντική υγεία, στο διαβήτη, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενυδατώνει τον οργανισμό και έχει αντιβακτηριακή και αντιική δράση.

Περπατώντας με το καρότσι μου σ’ένα κατάστημα Lidl, χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στα ράφια με τα τσάγια. Τώρα, βέβαια η χαρά μου είναι μεγαλύτερη, γιατί έφτασε η ιδανική εποχή για νέες προμήθειες. Αγαπώ, ιδιαίτερα το χαμομήλι, δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου διότι κατευνάζει τον στομαχόπονο. Προτιμώ το χαμομήλι της Nobel και τη συσκευασία με τα 20 φακελάκια που είναι χωρίς καφεΐνη, ιδιαίτερα αρωματικό και πλούσιο σε γεύση. Επίσης, από το ίδιο brand προμηθεύομαι και τσάι δυόσμος που βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου. Δεν γίνεται επίσης χειμωνιάτικο σκηνικό χωρίς αρωματικό τσάι. Στα Lidl, βρίσκω τη σειρά Lord Nelson με τη σήμανση Rainforest Alliance που σημαίνει πως η εταιρεία πληρεί κάποια περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια όπως η βελτίωση των καλλιεργειών, συνθηκών εργασίας κ.ά. Λατρεύω το άρωμα των εσπεριδοειδών γι’ αυτό το Lord Nelson με βότανα και άρωμα πορτοκάλι θα μπει πρώτο στο καρότσι και θα ακολουθήσουν η κλασική και παντά λατρεμένη βανίλια και φυσικά καραμέλα. Ένα ζεστό, αχνιστό φλυτζάνι με αρωματικό τσάι συντροφιά με μπισκότα βουτύρου είναι η απόλυτη ευχαρίστηση για τις μέρες που έρχονται. Αν, όμως, επιθυμείς κάτι πιο εξωτικό υπάρχει και το πιο φρουτώδες Lord Nelson, Fruit Infusion με αρώματα φρούτων και βατόμουρων που δίνει ένα ερυθρωπό χρώμα στο τσάι σου.

Απο την άλλη, αν αγαπάς πέραν από το πορτοκάλι τα εσπεριδοειδή θα βρεις από την ίδια σειρά το μαύρο τσάι Earl Grey με γεύση περγαμόντο και λεμόνι στη συσκευασία με τα 25 φακελάκια και σε πολύ καλή τιμή.

Για κάποιους λαούς του πλανήτη, το τσάι αποτελεί μία ολόκληρη ιεροτελεστία, μία μύηση σε ένα κόσμο υγείας και ευεξίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Κινέζοι για αιώνες προσδίδουν στο τσάι τόση σημασία και αποτελεί καθημερινή απόλαυση στη ζωή τους. Για εμάς εδώ στην Κύπρο αποτελεί βοήθημα για να ζεσταθούμε, να μαλακώσει λίγο ο λαιμός, να ηρεμήσει το στομάχι. Κι όμως είναι τόσο ευεργετικό για σώμα και πνεύμα που είναι καιρός αυτές τις κρύες μέρες που αναμένουμε να το βάλουμε για τα καλά στη ζωή μας και να το απολαύσουμε μόνοι στον καναπέ ή παρέα με φίλους, μπισκοτάκια και άλλα νόστιμα τσιμπήματα.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X