Υλικά για 4 άτομα
- 4 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου, Του Χασάπη, με την πέτσα τους, χωρισμένα στην κλείδωση (να γίνουν 8 κομμάτια)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- Αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- Πιπέρι, Kania
- Σάλτσα «Ρομέσκο»
Συνταγή για τα ασπρισμένα αμύγδαλα
- ½ φλιτζ. (40γρ.) αμύγδαλα ασπρισμένα
–μισή ποσότητα για γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα για τη σάλτσα «Ρομέσκο»
Για τη σάλτσα «Ρομέσκο»
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 1 κόκκινη πιπεριά, ολόκληρη
- 3 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χαραγμένες στα τέσσερα, σταυρωτά
- 4 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ακαθάριστο και χαραγμένο στα τέσσερα, σταυρωτά
- ¼ φλιτζ. (20γρ.) αμύγδαλα ασπρισμένα, Alesto
- 1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη, Kania
- 1 κ.σ. λευκό ή κόκκινο ξίδι, Pason
- 2 φρυγανιές, Χρυσός Μύλος
- 4 πιπεριές φλωρίνης, Freshona
- Αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- Πιπέρι, Kania
Μέθοδος παρασκευής
Για τα ασπρισμένα αμύγδαλα:
- Ρίξτε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι με κοχλαστό νερό και βράστε για 1 λεπτό ακριβός.
- Στραγγίστε τους ξηρούς καρπούς και ρίξτε τους αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, για 2 λεπτά.
- Ξεφλουδίστε τους με τις άκρες των δαχτύλων.
- Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα για τη σάλτσα και τα υπόλοιπα για γαρνίρισμα.
Για τη σάλτσα:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175℃. Στρώστε λαδόχαρτο σε ταψί.
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε τα λαχανικά: κόκκινη πιπεριά, ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι.
- Ρίξτε μέσα ελαιόλαδο (αφήστε λίγο για τα αμύγδαλα). Αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε τα λαχανικά επάνω στο λαδόχαρτο.
- Ψήστε τα λαχανικά για 30’ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Βγάλτε τα λαχανικά επάνω σε ένα πάγκο εργασίας και όταν κρυώσουν αρκετά, αφαιρέστε το κοτσάνι από τη κόκκινη πιπεριά. Επίσης αφαιρέστε τις φλούδες από τις ντομάτες, κρεμμύδι και σκόρδο.
- Παράλληλα σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε το ασπρισμένο αμύγδαλο στο ελαιόλαδο που έμεινε. Προσθέστε μέσα τη πάπρικα και σοτάρετε μέχρι να βγάλει τα αρώματα της.
- Προσθέστε μέσα στη κατσαρόλα και τα καθαρισμένα λαχανικά φούρνου μαζί με ξίδι, φρυγανιές και πιπεριές φλωρίνης. Αλατοπιπερώστε εάν χρειάζεται.
- Με ένα μπλέντερ χεριού, πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να έχετε μια σάλτσα.
Για το τελείωμα:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200℃.
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αλείψτε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Σε ένα πιάτο τοποθετήστε το κοτόπουλο. Περιχύστε με ζεστή σάλτσα «Ρομέσκο» και γαρνίρετε με ασπρισμένα αμύγδαλα.