Υλικά για 12 μικρά κέικ
Για τη σοκολατένια επικάλυψη
- 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο βάρους 700γρ (με πυρήνα και φλούδα)
- 3 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή 100γρ. λιωμένη σοκολάτα (κουβερτούρα)
- 3-4 κ.σ. μέλι Γλυκάνθη
- 2 πρέζες αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
Για τα cupcakes
- 1¼ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
- Πρέζα αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- 1 φλιτζ. ζάχαρη, Belbake
- 1 φρέσκια βανίλια, DELUXE
- ¾ φλιτζ. πουρέ από φρέσκο παντζάρι (περίπου 120γρ.)
- ⅓ φλιτζ. λάδι φυτικό, Vita D‘or
- 1 φλιτζ. γάλα (ή άλλες εναλλακτικές γάλακτος όπως σόγια), Milbona
Μέθοδος παρασκευής
Για τη σοκολατένια επικάλυψη
- Κόψτε στη μέση τα αβοκάντο και βγάλτε τον πυρήνα τους.
- Αφαιρέστε την σάρκα από το αβοκάντο με ένα κουτάλι και τοποθετήστε την σε επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μπολ.
- Προσθέστε μέσα στον κάδο του επεξεργαστή όλα τα υλικά της συνταγής ή απλά λιώστε τα αβοκάντο με πιρούνι και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
- Χτυπήστε καλά μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
- Τοποθετήστε μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ και βάλτε την στο ψυγείο για μια ώρα περίπου μέχρι να ετοιμαστούν τα cupcakes.
Για τα cupcakes
- Ψήστε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ξεφλουδίστε τα και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι.
- Ανακατέψτε καλά στο ίδιο μπολ όλα τα υλικά με ένα σύρμα.
- Λαδώστε 12 ατομικά φορμάκια σιλικόνης και μοιράστε το μείγμα γεμίζοντας μέχρι τα ¾ τους.
- Τοποθετήστε σε λαμαρίνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 175ο C για 20΄. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα. Aν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμα αλλιώς ψήστε τα λίγο ακόμη.
- Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα ακόμη 30΄ μέχρι να κρυώσουν πριν να τα στολίσετε. Στη συνέχεια ξεφορμάρετε και στολίστε με το μους σοκολάτας.