Υλικά για 4-6 μερίδες
Για τα σουτζουκάκια
- 600γρ. κιμά ανάμεικτο, Του Χασάπη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη και σταγγισμένο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. ρίγανη, MIKADO
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 4 κ.σ κουκουνάρι, ψιλοκομμένο, ALESTO
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, KANIA
- Αλάτι, Ιμαλαΐων, Deluxe
Για τη σάλτσα ντομάτας εζμέ
- 4 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές φλωρίνης, ψιλοκομμένες, Freshona
- 8 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 2 κ.σ. μαιντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
- ½ κ.σ. μέλι, Γλυκάνθη
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. σουμάκι
- ½ πιπέρι καγιέν σε σκόνη, ΚΑΝΙΑ
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο αγγουράκι, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη και σταγγισμένο
- 200γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ, σπασμένη με τα δάκτυλα
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ΠΡΟΜΕΛ
Για τις πίτες (υλικά για 4-6 τεμάχια)
- ½ φακελάκι μαγιά, ξερή, Belbake
- ½ κ.γ. λευκή ζάχαρη
- 130ml χλυαρό νερό
- 250γρ. αλεύρι για όλες χρήσεις, Belbake
- ½ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
Για το σερβίρισμα
- 4-6 σπιτικές πίτες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ανακατεμένο με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κ.γ. σουμάκι
Μέθοδος παρασκευής:
Για τα σουτζουκάκια: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και ζυμώστε. Αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Πλάστε τον κιμά σε στενόμακρα κεφτεδάκια και ψήστε στη σχάρα για 5 λεπτά την κάθε πλευρά ή σε σχάρα φούρνου στους 200ºC για 15 λεπτά.
Για τη σάλτσα ντομάτας εζμέ: Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατέψτε. Ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατέψτε. Βάλτε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Για τις σπιτικές πίτες:
- Σε ένα μπολ προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μισό από το νερό. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Όταν η μαγιά βγάλει αφρό (10 λεπτά περίπου) μεταφέρτε τη σε ένα κάδο του μίξερ.
- Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι και τελευταίο το αλάτι.
- Κτυπήστε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να δουλευτεί καλά το ζυμάρι και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος ή σε προθερμασμένο φούρνο των 35°C για 45 λεπτά (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
- Μετά που η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί, πασπαλίστε ένα πάγκο εργασίας με αλεύρι και χωρίστε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια.
- Πλάστε σε μπάλες και μετά ανοίξτε τις σε πίτες στρογγυλές.
- Αφήστε να ξεκουραστούν για πέντε (5) λεπτά.
- Ζεστάνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Βάλτε πάνω τη στρογγυλή πίτα (χωρίς να προσθέσετε λάδι) και ψήστε τις πίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Η κάθε πλευρά θα χρειαστεί περίπου 3 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση πιάτου:
- Τοποθετήστε τη ζεστή πίτα επάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Ακολούθως, τοποθετήστε και τα σουτζουκάκια επάνω στην πίτα.
- Περιχύστε τα σουτζουκάκια με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας.
- Με ένα κουτάλι της σούπας προσθέστε το γιαούρτι. Πασπαλίστε με το μείγμα του κρεμμυδιού και σερβίρετε.