Αγαπημένο πιάτο από τις Γαλλικές Άλπεις. Φτιάχνεται από λιωμένο τυρί, μπέικον, πατάτα και λευκό κρασί και σερβίρεται ζεστό και ρευστό σε πυρίμαχο σκεύος.
Υλικά για3-4άτομα
- 2 μεγάλες πατάτες (500γρ.), με το φύλλο
- 1 κ.σ ανάλατο βούτυρο, Milbona
- 100γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρούς κύβους, Αγροικία
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- ¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί, CIMAROSA
- Αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- Πιπέρι Kania
- 250γρ. μαλακό τριμμένο τυρί που λιώνει στο φούρνο, Lovilio
Μέθοδος παρασκευής
- Προθερμαίνετετο φούρνο στους175°C και βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Τοποθετήστετις πατάτεςστην κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό. Προσθέστε αλάτι και αφήστε να βράσουν σκεπασμένες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20’, ανάλογα με το μέγεθός τους.
- Στραγγίστε τις πατάτες και κρυώστε τις ελαφρά κάτω από κρύο νερό. Ακολούθως ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε μικρούς κύβους.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το βούτυρο και τσιγαρίστε τοκρεμμύδι. Μαγειρέψτε σεμέτριαφωτιάμέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια, προσθέστε τομπέικον.
- Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Προσθέστε το κρασί και τις πατάτες. Αλατοπιπερώστε.
- Αφαιρέστε τις πατάτεςαπό τη φωτιάκαι τοποθετήστετις μισέςαπό αυτέςστοπυρίμαχο σκεύος. Απλώστε τη μισή ποσότητα από το τυρί πάνωστις πατάτες. Καλύψτε το μετο άλλο μισότου μείγματοςτης πατάτας. Τέλος, πασπαλίστε το υπόλοιποτυρί.
- Ψήστεστοφούρνογια 20 λεπτά, ήμέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό.