Υλικά για 6 μικρά cupcakes
Για τη βάση (ζύμη)
- 1/2 φλιτζάνι (70γρ) αλεύρι ολικής άλεσης, κοσκινισμένο, Rivercote
- 1 κ.σ. (12γρ) κακάο, Belbake
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 Πρέζα αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι (35γρ) καστανή ζάχαρη, Belbake
- ½ κ.γ. κανέλα αλεσμένη
- 1 αυγό
- 1/2 κ.σ. ξίδι, Pason
- 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό, Milbona
- 1 μήλο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
Για το σιρόπι καφέ
- 1/3 φλιτζάνι καφέ φίλτρου ή εσπρέσο, BELLAROM
- 2 κ.σ γλυκό κόκκινο κρασί Μαυροδάφνης
- 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
Για την επικάλυψη (frosting)
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 100γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό, Milbona
- 200γρ. τυρί μασκαρπόνε ή κρεμώδες τυρί, GOLDESSA
- 1 κ.σ. σιρόπι από τα κεράσια Αμαρένα
- ½ κ.γ. στιγμιαίο καφέ, BELLAROM διαλυμένο σε 1 κ.σ. ρούμι
Για το στόλισμα
- Κακάο για το πασπάλισμα, Belbake
- Κεράσια αμαρένα, Italiamo
Μέθοδος παρασκευής
Για το σιρόπι καφέ
- Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι έτσι ώστε να κρυώσει καλά μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε όλα τα υλικά και βράστε τα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
Για τη βάση (ζύμη)
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά για τη βάση.
- Μοιράστε το μείγμα σε 6 ίσα ατομικά φορμάκια σιλικόνης, καλύπτοντας τα ¾ τους.
- Τοποθετήστε σε λαμαρίνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 175ο C για 16’-18΄. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα. Aν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμα αλλιώς ψήστε τα λίγο ακόμη.
- Βγάλτε τα από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάντε μερικές τρύπες. Με ένα κουταλάκι του γλυκού περιχύστε τα με το σιρόπι.
- Αφήστε τα ακόμη 15΄ μέχρι να κρυώσουν στην κατάψυξη πριν το στόλισμα. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρετε.