Ανάλαφρη κρύα σούπα γκασπάτσο με φρεσκοψημένο ψωμί ολικής άλεσης

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 συσκευασία (500γρ) ντομάτα πασάτα, Freshona
  • 2 μεγάλες κόκκινες ώριμεςντομάτες, χωρίς τα σπόρια
  • 2αγγουράκια, ξεφλουδισμένα χωρίς τα σπόρια
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη στα τέσσερα, χωρίς τα σπόρια
  • 1 μικρόκόκκινοκρεμμύδικομμένο στα τέσσερα
  • 1σκελίδασκόρδο
  • ½ μικρήκαυτερή πιπεριά, προαιρετικά
  • 1κ.γ. χοντρό αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2κ.σ.ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 2κ.σ. κόκκινο ξίδι, Pason
  • 1κ.γ.μέλι, Γλυκάνθη
  • 6 φύλλα βασιλικό
  • 1 φέταψωμί, ολικής άλεσης
  • 1κ.γ.φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • Νερό αν χρειαστεί

Γαρνιτούρα

  • Ψιλοκομμένο αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι και φρέσκο βασιλικό

 

Μέθοδος παρασκευής:

Για τη γκασπάτσο:

  1. Πλύνετε και κόψτε όλα τα λαχανικά.
  2. Κόψτε σε μικρούς κύβους μισή ντομάτα (χωρίς σπόρια), μισό αγγουράκι (χωρίς σπόρια), ¼ πιπεριά και ¼ κρεμμύδι για την γαρνιτούρα. Θα χρειαστείτε περίπου 1 γεμάτη κουταλιές της σούπας για την κάθε μερίδα.
  3. Τοποθετήστε όλα τα λαχανικά σε ένα τρυπητό και πασπαλίστε τα με 1 κ.γ. χοντρό αλάτι. Αφήστε τα στο τρυπητό για μισή ώρα.
  4. Αφού τα λαχανικά βγάλουν το υγρό τους, τοποθετήστε όλα τα λαχανικά της συνταγής (εκτός από τη γαρνιτούρα), στο μπλέντερ. Προσθέστε επίσης ελαιόλαδο, ξίδι, μέλι και βασιλικό.
  5. Αλέστε ταμέχρινα γίνουν πουρέ. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό.
  6. Καλύψτετο μπολμε μεμβράνηκαι βάλτεστο ψυγείογιατουλάχιστον2 ώρες.
  7. Για να σερβίρετε, βάζετεσε μικράμπολάκια ήποτήρια, στολίζετε μεένα φύλλοβασιλικό καιτη γαρνιτούρα.

 

Για το ψωμί

 

Υλικά για 6 στενόμακρα ψωμάκια των 70γρ.

  • 250γρ. έτοιμο μείγμα για ψωμί ολικής άλεσης, Belbake
  • 175γρ. νερό χλιαρό
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
  • ½ κ.σ. κύμινο αλεσμένο

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Τοποθετήστε το μίγμα με το νερό σε ένα μπολ. Ζυμώστε ελαφρά για 5’ ώστε να γίνει λείο ζυμάρι.  Η ζύμη θα κολλάει ελαφρά έτσι λαδώστε τα χέρια σας με ελαιόλαδο προτού το σχηματίσετε σαν μπάλα.
  2. Τοποθετήστε το ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ.
  3. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος καλυμμένο με ένα κομμάτι μεμβράνης για 30’.
  4. Αφού το ζυμάρι ξεκουραστεί, σχηματίστε 6 στενόμακρα μπαστουνάκια μήκους 15 εκατοστών. Τοποθετήστε τα επάνω σε ένα λαδόχαρτο.
  5. Αφήστε τα να ξεκουραστούν ξανά σε ζεστό μέρος καλυμμένο με ένα κομμάτι μεμβράνης για 45’.
  6. Ζεστάνετε τοφούρνο στους 200°C.
  7. Πασπαλίστετο κάθε μπαστουνάκι με κύμινο και σουσάμι.
  8. Ψήστεγια 20λεπτά τουλάχιστον ή μέχρινα ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
TOP