Υλικά για 4-6 μερίδες
- 1 συσκευασία (500γρ) ντομάτα πασάτα, Freshona
- 2 μεγάλες κόκκινες ώριμεςντομάτες, χωρίς τα σπόρια
- 2αγγουράκια, ξεφλουδισμένα χωρίς τα σπόρια
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη στα τέσσερα, χωρίς τα σπόρια
- 1 μικρόκόκκινοκρεμμύδικομμένο στα τέσσερα
- 1σκελίδασκόρδο
- ½ μικρήκαυτερή πιπεριά, προαιρετικά
- 1κ.γ. χοντρό αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 2κ.σ.ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
- 2κ.σ. κόκκινο ξίδι, Pason
- 1κ.γ.μέλι, Γλυκάνθη
- 6 φύλλα βασιλικό
- 1 φέταψωμί, ολικής άλεσης
- 1κ.γ.φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
- Νερό αν χρειαστεί
Γαρνιτούρα
- Ψιλοκομμένο αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι και φρέσκο βασιλικό
Μέθοδος παρασκευής:
Για τη γκασπάτσο:
- Πλύνετε και κόψτε όλα τα λαχανικά.
- Κόψτε σε μικρούς κύβους μισή ντομάτα (χωρίς σπόρια), μισό αγγουράκι (χωρίς σπόρια), ¼ πιπεριά και ¼ κρεμμύδι για την γαρνιτούρα. Θα χρειαστείτε περίπου 1 γεμάτη κουταλιές της σούπας για την κάθε μερίδα.
- Τοποθετήστε όλα τα λαχανικά σε ένα τρυπητό και πασπαλίστε τα με 1 κ.γ. χοντρό αλάτι. Αφήστε τα στο τρυπητό για μισή ώρα.
- Αφού τα λαχανικά βγάλουν το υγρό τους, τοποθετήστε όλα τα λαχανικά της συνταγής (εκτός από τη γαρνιτούρα), στο μπλέντερ. Προσθέστε επίσης ελαιόλαδο, ξίδι, μέλι και βασιλικό.
- Αλέστε ταμέχρινα γίνουν πουρέ. Αν χρειαστεί, προσθέστε νερό.
- Καλύψτετο μπολμε μεμβράνηκαι βάλτεστο ψυγείογιατουλάχιστον2 ώρες.
- Για να σερβίρετε, βάζετεσε μικράμπολάκια ήποτήρια, στολίζετε μεένα φύλλοβασιλικό καιτη γαρνιτούρα.
Για το ψωμί
Υλικά για 6 στενόμακρα ψωμάκια των 70γρ.
- 250γρ. έτοιμο μείγμα για ψωμί ολικής άλεσης, Belbake
- 175γρ. νερό χλιαρό
- Σουσάμι για πασπάλισμα
- ½ κ.σ. κύμινο αλεσμένο
Μέθοδος παρασκευής
- Τοποθετήστε το μίγμα με το νερό σε ένα μπολ. Ζυμώστε ελαφρά για 5’ ώστε να γίνει λείο ζυμάρι. Η ζύμη θα κολλάει ελαφρά έτσι λαδώστε τα χέρια σας με ελαιόλαδο προτού το σχηματίσετε σαν μπάλα.
- Τοποθετήστε το ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ.
- Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος καλυμμένο με ένα κομμάτι μεμβράνης για 30’.
- Αφού το ζυμάρι ξεκουραστεί, σχηματίστε 6 στενόμακρα μπαστουνάκια μήκους 15 εκατοστών. Τοποθετήστε τα επάνω σε ένα λαδόχαρτο.
- Αφήστε τα να ξεκουραστούν ξανά σε ζεστό μέρος καλυμμένο με ένα κομμάτι μεμβράνης για 45’.
- Ζεστάνετε τοφούρνο στους 200°C.
- Πασπαλίστετο κάθε μπαστουνάκι με κύμινο και σουσάμι.
- Ψήστεγια 20λεπτά τουλάχιστον ή μέχρινα ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά.