Αχλαδόπιτα με σοκολάτα

 

Υλικά για 8 μερίδες

Για τη ζύμη

  • 200γρ (1 ½ φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 110γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια, Milbona
  • 30ml (3 κ.σ.) νερό παγωμένο
  • 10ml (1 κ.σ)  βότκα, παγωμένη

 

Για τη γέμιση

  • 4-5 μεγάλα αχλάδια
  • 2κ.σ.ζάχαρη
  • ½ κ.γ.κανέλα αλεσμένη,Kania

 

Για την επάλειψη

  • 2κ.σ. κρύο βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικράκομμάτια, Milbona
  • 60 γρ. μαύρη σοκολάτα, JD Gross

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη:

  1. Σε έναν επεξεργαστήτροφίμων, τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τοβούτυρο και αλέστεγιαπερίπου 5δευτερόλεπτα.
  2. Προσθέστε με τοπαγωμένο νερό και βότκακαι συνεχίστε τη διαδικασία, για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχριη ζύμηαρχίζεινα δένει. Εάν χρειάζεται προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε πάγκο εργασίας και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Κάντε τη ζύμη σαν μια μπάλα και τυλίξτε τη με μεμβράνη τροφίμων μέχρι να τελειώσετε με τη γέμιση.

 

    Για τη γέμιση

  1. Καθαρίστε τα αχλάδια και κόψτε τα στα τέσσερα.
  2. Ακολούθως κόψτε το κάθε τέταρτο σε έξι λεπτές φέτες και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  3. Προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.

 

Για την πίτα

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC.
  2. Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στο λαδόχαρτο και ακόμα ένα κομμάτι λαδόχαρτο από πάνω. Ανοίξτε τη ζύμη σε 30 εκατοστά διάμετρο με τον πλάστη.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε ταψί και αφαιρέστε μόνο το λαδόχαρτο από πάνω.
  4. Ξεκινώντας από το κέντρο τοποθετήστε τα αχλάδια κυκλικά, με την επόμενη στρώση να επικαλύπτει την προηγούμενη 1 – 2 εκατοστά. Τελειώστε με τις στρώσεις του φρούτου αφήνοντας ένα κενό 2.5 εκατοστών γύρω από την πίτα.
  5. Διπλώστε τη ζύμη που αφήσατε ακάλυπτη πάνω από τα αχλάδια, διπλώνοντάς τη σε ορισμένα σημεία για να μην ανοίξει. Ρίξτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, σε διάφορα σημεία πάνω από το φρούτο.
  6. Ψήστε για 45’ ή μέχρι η ζύμη να πάρει χρώμα και να έχει ψηθεί από κάτω.
  7. Αφού ψηθεί, ρίξτε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια, σε διάφορα σημεία πάνω από τα φρούτο για να λιώσει.
  8. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και αφού κρυώσει για δέκα λεπτά τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
  9. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή με παγωτό βανίλια.
TOP