Στην Πάφο, τα Πασχαλινά κουλούρια ζυμώνονται με γάλα κι ονομάζονται «γαλένα».  Εμείς τους προσθέτουμε κομματάκια χαλούμι και τους δίνουμε ένα εντυπωσιακό σχήμα, πολύ βολικό για ένα cheese   & wine ή άλλο πάρτυ.

 

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι (type 550), Βelbake
  • 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι, Κυπάρι
  • 100γρ. Βούτυρο ανάλατο, Vita D’or
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη, Βelbake
  • 250γρ. γάλα, Γαλπο
  • 200γρ. χαλούμι κομμένο σε κύβους, Γαλπο
  • Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

 

Παρασκευή

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι.  Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, το προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

 

Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε να φουσκώσει, ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.

 

Προσθέτουμε στη συνέχεια το χαλούμι με τον δυόσμο, τα ζυμώνουμε στο μείγμα ελαφρά και πλάθουμε σε ένα μέτριου πάχους κορδόνι.  Το κόβουμε σε κομμάτια μήκους περίπου 5 εκατοστών και τα βάζουμε σε ταψί (που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα), αρχίζοντας από το κέντρο και φτιάχνοντας σχήμα κυκλικό.

 

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν (για μισή με μια ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου).  Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

 

X