Γεμιστό ψωμί με τυρί, γλασαρισμένο με μέλι και σαφράν “Khaliat nahal”

Υλικά για 17 τεμάχια (ένα στρογγυλό ταψί 28 εκατοστών)

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 250γρ. χωριάτικο αλεύρι, Belbake
  • 125γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό, Milbona
  • 1/2 φλιτζάνι (100ml) νερό χλυαρό
  • 1/4 φλιτζάνι (50ml) γάλα χλυαρό, Milbona
  • 1 αυγό (60γρ)
  • 2 κοφτές κ.σ. (70γρ) αιγοπρόβειο γιαούρτι, ΓΑΛΠΟ
  • 7gr (ένα φακελάκι) ξηρή μαγιά, Belbake
  • 1 κ.γ. (10γρ) μέλι, Γλυκάνθη
  • 1 κ.γ αλάτι (5γρ) Κυπάρι

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε ένα κάδο του μίξερ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και αφήστε τη σε ζεστό δωμάτιο (ή σε φούρνο 40οC) να αυξηθεί σε όγκο για 30’-45’ λεπτά. Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή.
  2. Ενώ η ζύμη φουσκώνει, ετοιμάστε το γλάσο με το σαφράν. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε το νερό με το σαφράν και κοχλάστε. Αφού κοχλάσει βγάλτε το εκτός φωτιάς και προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε.
  3. Αφού φουσκώσει η ζύμη κάντε μπαλάκια τη ζύμη (55γρ το καθένα) εσωκλείοντας μέσα ένα κύβο τυρί. Τοποθετήστε τα πρώτα τέσσερα (4) μπαλάκια σαν σταυρό στη μέση ενός στρογγυλού ταψιού στρωμένο με λαδόχαρτο αφήνοντας 0,5 εκατοστά μεταξύ τους.
  4. Συνεχίστε να βάζετε τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης γύρω από τα πρώτα τέσσερα δημιουργώντας μια κηρήθρα. Όλα τα μπαλάκια θα πρέπει να έχουν απόσταση 0,5 εκατοστό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
  5. Αλείψτε το ψωμί με γάλα και πασπαλίστε με σουσάμι. Αφήστε το ψωμί να φουσκώσει ξανά για 15 λεπτά σε ζεστό δωμάτιο (ή τοποθετήστε σε φούρνο 40 οC).
  6. Ψήστε στους 200 οC για 20 με 23 λεπτά.
  7. Αφού ψηθεί το ψωμί γλασάρετε ξανά με το σαφράν και το μέλι.
TOP