Γιορτινή μηλόπιτα με κονιάκ, μανταρίνι και καρύδια

Υλικά για μια στρογγυλή μηλόπιτα 23εκ.

Για τη φόρμα του κέικ

  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • Βούτυρο ανάλατο για το άλειμμα της φόρμας
  • 2 κουταλιές της σούπας ψίχουλα ψωμιού (αλεσμένη φρυγανιά)

Για τη μηλόπιτα

  • 3 μεγάλα πράσινα μήλα (180γρ το κάθε ένα)
  • 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο μαζί με 1 κ.σ καστανή ζάχαρη για τα μήλα
  • 1 φλιτζ.(150γρ) καστανή ζάχαρη
  • 60γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200ml φρέσκια κρέμα
  • 25ml χυμό μανταρίνι (1 μεγάλο)
  • ½ κ.γ. ξύσμα μανταρίνι
  • 1 ½ κ.σ. ρούμι
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ¼ φλιτζ. (170γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 60γρ. ανάλατα καρύδια

Μέθοδος παρασκευής

  1. Πάρτε µια φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση 23 εκατοστών.
  2. Τοποθετήστε στη βάση το αντικολλητικό χαρτί και αλείψτε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το λιωμένο βούτυρο. Παράλληλα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C.
  3. Πασπαλίστε τη βάση με την τριμμένη φρυγανιά.
  4. Πλύνετε τα μήλα και κόψτε τα στα τέσσερα. Αφαιρέστε τα κουκούτσια αλλά αφήστε τη φλούδα.
  5. Κόψτε το 1½ μήλο σε κύβους και το υπόλοιπο σε φέτες (θα χρειαστείτε γύρω στις 40-45 φέτες). Κρατήστε τις λεπτές φέτες από την άκρη για το μείγμα ενώ τις μεγάλες κρατήστε τις για το στόλισμα στο τέλος.
  6. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου σε ένα μπολ, ρίξτε μέσα το λιωμένο βούτυρο και τη 1 κουταλιά σούπας καστανής ζάχαρης. Μαρινάρετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα του κέικ. Κρατήστε τους κύβους για να μπουν τελευταίοι μαζί με τα καρύδια στον χυλό.
  7. Σε ένα κάδο του μίξερ φτιάξτε το χυλό της μηλόπιτας. Τοποθετήστε μέσα όλα τα υλικά του μείγματος με την ακόλουθη σειρά: καστανή ζάχαρη, βούτυρο, 200ml φρέσκια κρέμα, χυμό και ξύσμα μανταρίνι, ρούμι, αυγά, βανίλια, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα και το αλεσμένο γαρύφαλλο.
  8. Χτυπήστε στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  9. Τελευταία ρίξτε μέσα τους κύβους και τα καρύδια. Κτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
  10. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Ισιώστε την επιφάνεια και τοποθετήστε επάνω τα μήλα σε φέτες. Ξεκινήστε εξωτερικά να στρώνετε τις φέτες σαν βεντάλια και μετά συνεχίστε με τις φέτες μήλου να στρώνετε και εσωτερικά.
  11. Αφού τελειώσετε το στρώσιμο των μήλων, ψήστε στους 175°C για 45 λεπτά. Ελέγξτε πρώτα το εσωτερικό της μηλόπιτας με μίαν οδοντογλυφίδα, για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε.

 

TOP