Ζυμαρικά αλά πουτανέσκα

15

Χρόνος Παρασκευής

15'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι, φαρφάλες, πένες, ριγκατόνι) | Combino
  • 1 κ.σ. λάδι αντζούγιας | nixe
  • 4 φιλετάκια αντζούγιας | nixe
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. νιφάδες καυτερής ή γλυκιάς πιπεριάς (μπούκοβο) | Kania
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, ή ντομάτα κονσέρβας, τριμμένη
  • 2 κ.σ. ντοματόπαστα | Kania
  • 1 κ.γ. μέλι | νώμα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι | Kania
  • 10 μεγάλες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 8 κόκκινα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 6 μεγάλα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τα ζυμαρικά

  1. Σε 2,5 λίτρα νερό προσθέστε 2 κ.σ. αλάτι και αφήστε το νερό να κοχλάσει (αναλογία ζυμαρικών-νερού 1:10). Όταν κοχλάσει, ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά.
  2. Βράστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες χρόνου του πακέτου, για να γίνουν al dente.
  3. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τοποθετήστε τα στο σουρωτήρι για να στραγγίσουν.

 

Για τη σάλτσα

  1. Τα υλικά είναι απλά, αλλά θα πρέπει να είναι όλα προετοιμασμένα και τοποθετημένα μπροστά σας.
  2. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τοποθετήστε το σε ένα μπολάκι.
  3. Ξεπλύντε τις ελιές και την κάππαρη, για να μη βγει πολύ αλμυρό το πιάτο. Ακολούθως κόψτε τις ελιές στη μέση και τοποθετήστε τες σε ένα μικρό μπολ. Ενώστε τις ελιές με την κάππαρη.
  4. Κόψτε στη μέση τις ντομάτες και τα ντοματίνια και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετήστε το λάδι αντζούγιας, τα φιλετάκια ατζούγιας και το σκόρδο. Σοτάρετε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγουν τα αρώματα του σκόρδου.
  6. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το μπούκοβο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα. Ρίξτε μέσα στο τηγάνι την ντοματόπαστα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το μέλι, το πιπέρι, και ανακατέψτε. Μόλις η σάλτσα βράσει και ψηθούν οι ντομάτες, κλείστε τη φωτιά.
  7. Ρίξτε μέσα στο τηγάνι τις ελιές, την κάππαρη, τα ντοματίνια, τον βασιλικό και 1½ κ.σ. μαϊντανό. Ανακατέψτε ελαφρώς.
  8. Τέλος, στο μεγάλο μπολ όπου τοποθετήσατε τα ζυμαρικά, προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε καλά, μέχρι να πάει η σάλτσα παντού.
  9. Τοποθετήστε τα ζυμαρικά στο πιάτο και πασπαλίστε με επιπλέον μαϊντανό. Αν δεν έχετε προσθέσει το μπούκοβο, τρίψτε πάνω από το πιάτο φρέσκο πιπέρι.
X