Ινδικά πατατοπιτάκια (Samosas) με τσάτνεϊ μάνγκο και μήλο

Υλικά για 16 τρίγωνα

 

Για τη ζύμη (400γρ):

  • 225γρ (1 ½ φλιτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Rivercote
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι Vita D’or
  • 120ml (1 φλιτζ.) χλιαρό νερό
  • επιπλέον λάδι για επάλειψη, Vita D’or

 

Για τη γέμιση:

  • 1 μεγάλη πατάτα (400γρ), βρασμένη με τη φλούδα
  • ½ κ.γ. τσίλι, αλεσμένο Kania
  • ½ κ.γ. κύμινο, αλεσμένο Kania
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κάρυ, αλεσμένο Kania
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • λάδι Vita D’or για τηγάνισμα

 

Για το τσάτνεϊ:

  • 1 μεγάλο μήλο, αποφλοιωμένο, χωρίς κουκούτσι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 μάνγκο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζ. (100γρ) μαύρη ζάχαρη, Belbake
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • ¼ φλιτζ. (50γρ) σταφίδες, Alesto
  • ¼ φλιτζ. (60γρ) ξίδι μήλο, Deluxe
  • 1 κ.σ τζίτζερ, τριμμένο σε λεπτό τρίφτη
  • 1 κ.γ αρτύματα garam masala, Deluxe
  • ½ κ.γ κανέλα σε σκόνη, Kania
  • ½ κ.γ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση για τη ζύμη και γέμιση:

Για τη γέμιση:

Καθαρίστε και λιώστε την πατάτα ελαφρά με ένα πιρούνι και προσθέστε όλα τα υλικά. Ανακατέψτε καλά.

 

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, δημιουργώντας μια σφικτή ζύμη. Ζυμώστε για 10’ και μετά αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα (τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη).
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, χωρίστε την ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και σχηματίστε την σε μπαλάκια με τις παλάμες. Τα μπαλάκια θα πρέπει να έχουν το μέγεθος ενός λάιμ (ή 45γρ το καθένα).
  • Αλείψτε ελαφρά το μπαλάκι με λάδι στην κορυφή και τοποθετήστε τη λαδωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Ακολούθως, με έναν πλάστη ανοίξτε τα μπαλάκια σε κύκλους διαμέτρου 15εκ. (όταν ανοίξουν θα είναι λίγο πιο μικροί από μια παλάμη).
  • Ακολούθως, κόψτε τον κύκλο σε δυο ίσα ημισφαίρια.
  • Αλείψτε με λίγο νερό την ευθεία γραμμή στο ημισφαίριο και κλείστε τα πιτάκια, σχηματίζοντας αρχικά έναν μικρό κώνο. Γεμίστε τον κώνο με 2 κ.γ. γέμιση και ακολούθως αλείψτε ξανά με λίγο νερό στην άκρη.
  • Σχηματίστε ένα τρίγωνο, κλείνοντας τη ζύμη από πάνω.
  • Στη συνέχεια, τηγανίστε σε λάδι ή ψήστε στον φούρνο. Για το βαθύ τηγάνισμα, προσθέστε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ψήστε σε ψηλή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
  • Τοποθετήστε τα σαμόσας σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι.
  • Σερβίρονται ζεστά.

 

      Για το τσάτνεϊ

  1. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμόνι.
  2. Αρχικά, βράστε σε ψηλή φωτιά και ανακατέψτε καλά.
  3. Ακολούθως χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να μαλακώσουν τα φρούτα για 20 λεπτά περίπου. Ανά

διαστήματα θα πρέπει να ανακατεύετε το μείγμα για μην κολλήσουν τα φρούτα.

  1. Αφού το μείγμα πήξει και εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, προσθέστε τον χυμό λεμόνι.

 

 

 

 

 

TOP