Ινδικά πατατοπιτάκια (Samosas) με τσάτνεϊ μάνγκο και μήλο

Για τη ζύμη (800γρ):

  • 3 φλιτζ. (450γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Rivercote
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι Vita D’or
  • 1 φλιτζ. (240ml) χλιαρό νερό
  • Επιπλέον λάδι για επάλειψη, Vita D’or

 

Για τη γέμιση:

  • 2 μεγάλες πατάτες (800γρ.), βρασμένες με το φλούδι τους
  • 1 κ.γ. τσίλι, αλεσμένο Kania
  • 1 κ.γ. κύμινο, αλεσμένο Kania
  • 2 κ.γ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.γ. κάρυ, αλεσμένο Kania
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Λάδι Vita D’or για τηγάνισμα

 

Για το τσάτνεϊ:

  • 3 μεγάλα μήλα, αποφλοιωμένα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 μεγάλα μάνγκο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 φλιτζ. (200γρ.) μαύρη ζάχαρη, Belbake
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • ½ φλιτζ. (125γρ.) σταφίδες ψιλοκομμένες, Alesto
  • ½ φλιτζ. (125γρ.) λευκό ξίδι, Pason
  • 3 κ.σ τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ κάρυ σε σκόνη, Kania
  • ½ κ.γ κανέλα σε σκόνη, Kania
  • ½ κ.γ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση για τη ζύμη και γέμιση:

  1. Για τη γέμιση: Καθαρίστε και λιώστε την πατάτα ελαφρά με ένα πιρούνι και προσθέστε όλα τα υλικά. Ανακατέψτε καλά.
  1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, δημιουργώντας μια σφικτή ζύμη. Ζυμώστε για 10’ και μετά αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα (τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη).
  2. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, χωρίστε τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια και σχηματίστε την σε μπαλάκια με τις παλάμες. Τα μπαλάκια να έχουν το μέγεθος ενός λάιμ (ή 50γρ. το καθένα).
  3. Αλείψετε ελαφρά το μπαλάκι με λάδι στην κορυφή και τοποθετείστε τη λαδωμένη επιφάνεια προς τα κάτω.

Με ένα πλάστη ανοίξτε τα μπαλάκια σε μικρούς δίσκους –πιτάκια- διαμέτρου 15εκ. (όταν ανοίξουν θα είναι λίγο πιο μικρά από μια παλάμη).

  1. Στη συνέχεια κόψτε το κάθε πιτάκι σε δυο ίσα ημικύκλια.
  2. Αλείψτε λίγο νερό την ευθεία γραμμή στο ημικύκλιο και κλείστε το πιτάκι, σχηματίζοντας αρχικά ένα μικρό κώνο. Γεμίστε τον κώνο με 2 κ.γ. γέμιση και αλείψτε ξανά με λίγο νερό στην άκρη του. Δηλαδή, δώστε του τριγωνικό σχήμα, κλείνοντας την ζύμη από πάνω.
  3. Στη συνέχεια, τηγανίστε τα σε λάδι ή ψήστε τα σε φούρνο. Για βαθύ τηγάνισμα, προσθέστε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τηγανίστε σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
  4. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε φούρνο. Στρώστε λαδόχαρτο σε ένα ταψί, προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα στους 220ºC, και αλείψτε τα σαμόσας με λάδι. Ψήστε τα για 15 λεπτά, και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180ºC, ψήνοντάς τα για ακόμα 10 λεπτά.
  5. Εάν τα τηγανίσετε, τοποθετήστε τα σαμόσας σε πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστά.

 

      Για το τσάτνεϊ

  1. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε όλα τα υλικά εκτός το χυμό λεμονιού.
  2. Βράστε τα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας καλά.
  3. Ακολούθως χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να μαλακώσουν τα φρούτα σας για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας το μείγμα ανά διαστήματα για να μην κολλήσει.
  4. Αφού το μείγμα πήξει και εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, προσθέστε το χυμό λεμονιού.

 

 

TOP