Υλικά για ένα στρογγυλό κέικ διαμέτρου 16 εκατοστών
Για τη ζύμη
• 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 52% κακάο, Fin Carré
• 200γρ. (1 φλιτζ.) κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
• 150γρ. μαλακό βούτυρο ανάλατο, Milbona
• 3 μέτρια αυγά (150γρ.)
• 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας λικέρ, Queen MARGOT
• 130γρ. (1 φλιτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Belbake
• 1 κ.γ. βανίλια
• 1 κ.γ. baking powder
• 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
Για την σάλτσα καραμέλας
• ¾ φλιτζάνι (120γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
• ¼ φλιτζάνι (50γρ.) νερό
• ½ κ.σ. χυμό λεμόνι
• πρέζα αλάτι
• 100γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά, Milbona
• 50γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
• Μια φόρμα για κέικ με τρύπα διαμέτρου 16 εκατοστών
Μέθοδος παρασκευής
1. Ετοιμάστε τη φόρμα: Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση και πασπαλίστε τη με ζάχαρη γύρω γύρω.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC.
3. Ετοιμάστε το μείγμα: Λιώστε τα 200γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί.
4. Παράλληλα, τοποθετήστε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων όλα τα υλικά μαζί: το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μείγμα του καφέ, το αλεύρι, τη βανίλια, το baking powder και το αλάτι.
5. Τελευταία τοποθετήστε τη λιωμένη σοκολάτα. Αναμείξτε καλά για 2 λεπτά.
6. Τοποθετήστε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ψήστε στους 180οC για 45 λεπτά. Το κέικ δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνό από τον φούρνο γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται.
7. Ακολούθως, αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και αφαιρέστε το από τη φόρμα σε ένα πιάτο.
Για τη σάλτσα καραμέλας:
1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε τη ζάχαρη με το νερό, τις σταγόνες λεμονιού και το αλάτι.
2. Ανακατέψτε μια φορά και αφήστε να κοχλάζει για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια καστανή καραμέλα. Μην την αφήσετε να πάρει πολύ χρώμα γιατί θα καεί.
3. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη, αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσεκτικά προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε.
4. Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει.
5. Ξαναβάλτε το μείγμα στη φωτιά και ανακατέψτε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το μείγμα.
6. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει για 5 λεπτά.
8. Ακολούθως περιχύστε το κέικ με σάλτσα και σερβίρετε.