Υλικά για 4 μικρά κέικ
Για το κέικ
- ½ φλιτζάνι (70γρ) αλεύρι ολικής άλεσης, Belbake
- 1 κ.σ. (12γρ) κακάο, Belbake
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ φλιτζάνι (35γρ) ζάχαρη, Belbake
- ½ κ.γ. φρέσκια βανίλια ή 1/2 φακελάκι βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι (125ml) φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
Για το κρασάτο αχλάδι
- 1 μεγάλο ώριμο αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα (ή 4 μικρά)
- 100ml (ένα ποτήρι) κρασί κουμανταρία
- 50γρ (4 κ.σ.) καστανή ζάχαρη, Belbake
- ½ κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας, Belbake
Για το γαρνίρισμα
- ψιλοκομμένο χαλεπιανό, Alesto
Μέθοδος παρασκευής
Για το κέικ
- Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε τα στερεά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι. Ακολούθως προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά: το χυμό, το ξύδι, και το ελαιόλαδο.
- Ενώστε τα στερεά υλικά με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά.
- Αν έχετε φορμάκια από σιλικόνη, ισομοιράστε το μείγμα σε 4 ατομικά φορμάκια μέχρι τα ¾ τους.
- Τοποθετήστε σε λαμαρίνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160°C για 25΄. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα. Aν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμα, αλλιώς ψήστε τα λίγο ακόμη.
- Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα ακόμη 5΄ μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια ξεφορμάρετε και σερβίρετε μαζί με το κρασάτο αχλάδι ποσέ και τη σάλτσα του.
Για τα αχλάδια και το σιρόπι
- Καθαρίστε το αχλάδι, κόψτε τα στα 4, αφαιρέστε σπόρους και μεμβράνες. Εναλλακτικά, αφήστε τα ολόκληρα και αφαιρέστε από κάτω τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο.
- Σε μέτρια κατσαρόλα σιγοβράστε το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέστε τα αχλάδια και μισοσκεπάστε. Αφήστε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ακολούθως, αφαιρέστε τα αχλάδια από το σιρόπι και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
- Για να κάνετε το σιρόπι πιο πυκνόρρευστο, σιγοβράζετε το υγρό μέχρι να δέσει.