Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης. Σερβιρισμένα με κρασάτο αχλάδι ποσέ.

Υλικά για 4 μικρά κέικ

Για το κέικ

  • ½ φλιτζάνι (70γρ) αλεύρι ολικής άλεσης, Belbake
  • 1 κ.σ. (12γρ) κακάο, Belbake
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ φλιτζάνι (35γρ) ζάχαρη, Belbake
  • ½ κ.γ. φρέσκια βανίλια ή 1/2 φακελάκι βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι (125ml) φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά

Για το κρασάτο αχλάδι

  • 1 μεγάλο ώριμο αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα (ή 4 μικρά)
  • 100ml (ένα ποτήρι) κρασί κουμανταρία
  • 50γρ (4 κ.σ.) καστανή ζάχαρη, Belbake
  • ½ κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας, Belbake

Για το γαρνίρισμα

  • ψιλοκομμένο χαλεπιανό, Alesto

 

Μέθοδος παρασκευής

Για το κέικ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε τα στερεά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι. Ακολούθως προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά: το χυμό, το ξύδι, και το ελαιόλαδο.
  3. Ενώστε τα στερεά υλικά με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά.
  4. Αν έχετε φορμάκια από σιλικόνη, ισομοιράστε το μείγμα σε 4 ατομικά φορμάκια μέχρι τα ¾ τους.
  5. Τοποθετήστε σε λαμαρίνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160°C για 25΄. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκαν τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα. Aν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμα, αλλιώς ψήστε τα λίγο ακόμη.
  6. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα ακόμη 5΄ μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια ξεφορμάρετε και σερβίρετε μαζί με το κρασάτο αχλάδι ποσέ και τη σάλτσα του.

 

Για τα αχλάδια και το σιρόπι

  1. Καθαρίστε το αχλάδι, κόψτε τα στα 4, αφαιρέστε σπόρους και μεμβράνες. Εναλλακτικά, αφήστε τα ολόκληρα και αφαιρέστε από κάτω τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα σιγοβράστε το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Προσθέστε τα αχλάδια και μισοσκεπάστε. Αφήστε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ακολούθως, αφαιρέστε τα αχλάδια από το σιρόπι και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  5. Για να κάνετε το σιρόπι πιο πυκνόρρευστο, σιγοβράζετε το υγρό μέχρι να δέσει.

 

 

 

TOP