Κοτόπουλο με σάλτσα «Ρομέσκο»

Υλικά για 4 άτομα

 

  • 4 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου, Του Χασάπη, με την πέτσα τους, χωρισμένα στην κλείδωση (να γίνουν 8 κομμάτια)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • Αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • Πιπέρι, Kania
  • Σάλτσα «Ρομέσκο»

Συνταγή για τα ασπρισμένα αμύγδαλα

  • ½ φλιτζ. (40γρ.) αμύγδαλα ασπρισμένα

–μισή ποσότητα για γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα για τη σάλτσα «Ρομέσκο»

 

 

Για τη σάλτσα «Ρομέσκο»

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ολόκληρη
  • 3 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χαραγμένες στα τέσσερα, σταυρωτά
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ακαθάριστο και χαραγμένο στα τέσσερα, σταυρωτά
  • ¼ φλιτζ. (20γρ.) αμύγδαλα ασπρισμένα, Alesto
  • 1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη, Kania
  • 1 κ.σ. λευκό ή κόκκινο ξίδι, Pason
  • 2 φρυγανιές, Χρυσός Μύλος
  • 4 πιπεριές φλωρίνης, Freshona
  • Αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • Πιπέρι, Kania

 

 

 

Μέθοδος παρασκευής

 

Για τα ασπρισμένα αμύγδαλα:

  1. Ρίξτε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι με κοχλαστό νερό και βράστε για 1 λεπτό ακριβός.
  2. Στραγγίστε τους ξηρούς καρπούς και ρίξτε τους αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, για 2 λεπτά.
  3. Ξεφλουδίστε τους με τις άκρες των δαχτύλων.
  4. Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα για τη σάλτσα και τα υπόλοιπα για γαρνίρισμα.

 

 

Για τη σάλτσα:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175℃. Στρώστε λαδόχαρτο σε ταψί.
  2. Σε ένα μπολ τοποθετήστε τα λαχανικά: κόκκινη πιπεριά, ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι.
  3. Ρίξτε μέσα ελαιόλαδο (αφήστε λίγο για τα αμύγδαλα). Αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε τα λαχανικά επάνω στο λαδόχαρτο.
  4. Ψήστε τα λαχανικά για 30’ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  5. Βγάλτε τα λαχανικά επάνω σε ένα πάγκο εργασίας και όταν κρυώσουν αρκετά, αφαιρέστε το κοτσάνι από τη κόκκινη πιπεριά. Επίσης αφαιρέστε τις φλούδες από τις ντομάτες, κρεμμύδι και σκόρδο.
  6. Παράλληλα σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε το ασπρισμένο αμύγδαλο στο ελαιόλαδο που έμεινε. Προσθέστε μέσα τη πάπρικα και σοτάρετε μέχρι να βγάλει τα αρώματα της.
  7. Προσθέστε μέσα στη κατσαρόλα και τα καθαρισμένα λαχανικά φούρνου μαζί με ξίδι, φρυγανιές και πιπεριές φλωρίνης. Αλατοπιπερώστε εάν χρειάζεται.
  8. Με ένα μπλέντερ χεριού, πολτοποιήστε όλα τα υλικά μέχρι να έχετε μια σάλτσα.

 

 

Για το τελείωμα:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200℃.
  2. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αλείψτε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  3. Σε ένα πιάτο τοποθετήστε το κοτόπουλο. Περιχύστε με ζεστή σάλτσα «Ρομέσκο» και γαρνίρετε με ασπρισμένα αμύγδαλα.
TOP