Για το κοτόπουλο

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο βάρους 1,3 κιλά χωρίς εντόσθια, Gutknecht
  • ½ λεμόνι για το εξωτερικό άλειμμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαικά
  • 1 κ.σ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο αλάτι, Kania
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 μπουκέτο με μυρωδικά της επιλογής σας (ολόκληρο κλαράκι κανέλας, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι)
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • ½ λεμόνι για τη γέμιση
  • ½ ποτήρι νερό για το ταψί

Για τα λαχανικά

  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita d’or
  • 500γρ πατάτες μικρές (baby), καλά πλυμένες με το φύλλο, κομμένες στη μέση
  • 1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 ξηρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • ¼ φλιτζ. λευκό κρασί, Cimarosa


Μέθοδος παρασκευής

Για το κοτόπουλο

  1. Ξεπαγώστε το κοτόπουλο και τρίψτε το με το μισό λεμόνι. Ακολούθως αλείψτε το με ελαιόλαδο και προσθέστε εσωτερικά και εξωτερικά τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, ανάμεικτα μπαχαρικά).
  2. Ακολούθως αλείψτε το κοτόπουλο εξωτερικά με baking powder.
  3. Γεμίστε το κοτόπουλο με μυρωδικά, το σκόρδο και το μισό λεμόνι που σας έχει μείνει.
  4. Δέστε με σχοινί τα πόδια του κοτόπουλου και μετά λυγίζοντας τις φτερούγες τοποθετήστε τις κάτω από το σώμα του.
  5. Αφήστε το ξεσκέπαστο στο ψυγείο για 2 με 24 ώρες (το δέρμα θα στεγνώσει και το κοτόπουλο θαβγει πιο τραγανό).
  6. Λίγο πριν ψήσετε το κοτόπουλο, σκουπίστε τα περιττά υγρά με χαρτί κουζίνας.

Για τα λαχανικά

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέστε το φυτικό λάδι και αφού κάψει καλά, τοποθετήστε τις πατάτες (το κομμένο μέρος τους μόνο) και αφήστε να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε μέσα τις πατάτες με το λάδι τους, μαζί με τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και το λευκό κρασί.
  3. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε σε ταψάκι με λαδόκολλα.

Για το ψήσιμο

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Επάνω στα λαχανικά τοποθετήστε το κοτόπουλο που έχετε ετοιμάσει από πριν. Περιχύστε με ½ φλιτζάνι νερό γύρω γύρω από το ταψί.
  3. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για μια ώρα.
  4. Στα 45 λεπτά περιχύστε το κοτόπουλο με τα ζουμιά του και αν χρειαστεί προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
  5. Δυναμώστε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν λαχανικά και κοτόπουλο.
  6. Αφού πάρουν χρώμα, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί το κοτόπουλο σκεπασμένο με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο για 15’-20’ πριν σερβίρετε.

Για το στήσιμο του πιάτου

  1. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη πιατέλα.
  2. Σερβίρετε δίπλα τα λαχανικά.
  3. Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.

X