Για το κοτόπουλο
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο βάρους 1,3 κιλά χωρίς εντόσθια, Gutknecht
- ½ λεμόνι για το εξωτερικό άλειμμα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαικά
- 1 κ.σ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο αλάτι, Kania
- 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 μπουκέτο με μυρωδικά της επιλογής σας (ολόκληρο κλαράκι κανέλας, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι)
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
- ½ λεμόνι για τη γέμιση
- ½ ποτήρι νερό για το ταψί
Για τα λαχανικά
- 1 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita d’or
- 500γρ πατάτες μικρές (baby), καλά πλυμένες με το φύλλο, κομμένες στη μέση
- 1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 ξηρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
- ¼ φλιτζ. λευκό κρασί, Cimarosa
Μέθοδος παρασκευής
Για το κοτόπουλο
- Ξεπαγώστε το κοτόπουλο και τρίψτε το με το μισό λεμόνι. Ακολούθως αλείψτε το με ελαιόλαδο και προσθέστε εσωτερικά και εξωτερικά τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, ανάμεικτα μπαχαρικά).
- Ακολούθως αλείψτε το κοτόπουλο εξωτερικά με baking powder.
- Γεμίστε το κοτόπουλο με μυρωδικά, το σκόρδο και το μισό λεμόνι που σας έχει μείνει.
- Δέστε με σχοινί τα πόδια του κοτόπουλου και μετά λυγίζοντας τις φτερούγες τοποθετήστε τις κάτω από το σώμα του.
- Αφήστε το ξεσκέπαστο στο ψυγείο για 2 με 24 ώρες (το δέρμα θα στεγνώσει και το κοτόπουλο θαβγει πιο τραγανό).
- Λίγο πριν ψήσετε το κοτόπουλο, σκουπίστε τα περιττά υγρά με χαρτί κουζίνας.
Για τα λαχανικά
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέστε το φυτικό λάδι και αφού κάψει καλά, τοποθετήστε τις πατάτες (το κομμένο μέρος τους μόνο) και αφήστε να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε μέσα τις πατάτες με το λάδι τους, μαζί με τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και το λευκό κρασί.
- Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Για το ψήσιμο
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C.
- Επάνω στα λαχανικά τοποθετήστε το κοτόπουλο που έχετε ετοιμάσει από πριν. Περιχύστε με ½ φλιτζάνι νερό γύρω γύρω από το ταψί.
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για μια ώρα.
- Στα 45 λεπτά περιχύστε το κοτόπουλο με τα ζουμιά του και αν χρειαστεί προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
- Δυναμώστε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν λαχανικά και κοτόπουλο.
- Αφού πάρουν χρώμα, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί το κοτόπουλο σκεπασμένο με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο για 15’-20’ πριν σερβίρετε.
Για το στήσιμο του πιάτου
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Σερβίρετε δίπλα τα λαχανικά.
- Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.