Λαβράκι στον ατμό με πατάτες, λαχανικά και σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 4 άτομα

Για το λαβράκι

  • 2 ολόκληρα φρέσκα λαβράκια καθαρισμένα, “Fresh Fish Today”
  • 2 ολόκληρα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (το άσπρο κομμάτι)
  • 4 λεπτές φέτες τζίντζερ
  • 4 φέτες λεμόνι
  • 4 κλωνάρια φρέσκο κολίανδρο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί, Cimarosa
  • ανάμεικτα μπαχαρικά για ψάρι, Deluxe
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

Για τη σάλτσα

  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  •  1 κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 500γρ. (μία συσκευασία) ψιλοκομμένες ντομάτες, Freshona
  • 100γρ. νερό
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη ή μέλι, Γλυκάνθη
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

 

Για τα λαχανικά και τις πατάτες

  • 4 μέτρια καρότα κομμένα σε λεπτές διαγώνιες φέτες
  • 250γρ. γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 250γρ. πατάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Για τη γαρνιτούρα
• 2 ολόκληρα φρέσκα κρεμμυδάκια (πράσινο μέρος), κομμένο σε λεπτές διαγώνιες φέτες
• φύλλα κολίανδρου

 

Μέθοδος παρασκευής

Για το ψάρι

1.     Καθαρίστε καλά το ψάρι και ξεπλύνετέ το με κρύο νερό.

2.     Γεμίστε την κοιλιά του κάθε ψαριού με ένα κρεμμυδάκι φρέσκο, 2 λεπτές φέτες τζίντζερ και λεμόνι, όπως επίσης 2 κλωνάρια φρέσκο κολίανδρο.

3.     Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο πιάτο, τοποθετήστε τα καρότα.

4.     Από πάνω τοποθετήστε το καθαρισμένο ψάρι με τη γέμιση και ραντίστε με ελαιόλαδο, λευκό κρασί και πασπαλίστε με τα μπαχαρικά και το πιπέρι.

5.     Προθερμάνετε μια ανοικτή κατσαρόλα με νερό (θα πρέπει να χωρά τα ολόκληρα ψάρια μαζί με το πιάτο τους). Το νερό θα πρέπει να φτάνει μέχρι τα χείλη του πιάτου, και να μην μπαίνει μέσα.

6.     Με ένα πώμα ή με ένα λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει για 15-20 λεπτά.

7.     Αφού ψηθούν, αφαιρέστε το πιάτο από την κατσαρόλα και αφαιρέστε το περιττό νερό.

 

Για τη σάλτσα

1.     Τσιγαρίστε το κρεμμύδι στο λάδι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το αλάτι.

2.     Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και τσιγαρίστε ακόμη λίγο.

3.     Ακολούθως προσθέστε τη ντομάτα, το νερό και το πιπέρι και ανακατέψτε.

4.     Σιγοβράστε μέχρι να ψηθεί.

5.     Τοποθετήστε τη σάλτσα σε μπολ δίπλα από το ψάρι.

 

Για τις πατάτες

1.     Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε σε κύβους.

2.     Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε κρύο νερό μαζί με 2 κ.γ. αλάτι.

3.     Τοποθετήστε μέσα τις πατάτες και βράστε μέχρι να ψηθούν (περίπου 20 λεπτά).

4.     Στραγγίξτε και σερβίρετε αμέσως.

 

Για την παρουσίαση πιάτου

1.     Τοποθετήστε τα λαβράκια και τα καρότα στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και γύρω γύρω τοποθετήστε τις πατάτες.

2.     Γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι και κολίανδρο.

3.     Δίπλα τοποθετήστε το μπολ με τη σάλτσα ντομάτας.

TOP