Για τα μπέρκερς:

 

  • 1 συσκευασία (650γρ.) κοτόπουλο κιμά, Του Χασάπη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
  • 1 μήλο, τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, WINAROM
  • 1 αuγό
  • Ρίγανη, Mikado
  • Ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • Αλάτι, Kυπάρι
  • Πιπέρι, Kania

 

Συνοδευτικά

  • Μαρούλι
  • Ντομάτα
  • Αφράτο ψωμάκι
  • Μπλέ τυρί, Lovilio
  • Σπιτική κέτσαπ (ακολουθεί συνταγή)
  • Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο (ακολουθεί συνταγή)
  • Καραμελωμένο κρεμμύδι (ακολουθεί συνταγή)


ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: για τα μπέρκερς


1.    Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (κιμά, κρεμμύδι, μήλο, μουστάρδα, αβγό, ρίγανη, μπαχαρικά και αλάτι) και τα ζυμώνουμε καλά.

2.    Χωρίζουμε τον κιμά σε έξι (6) μέρη και πλάθουμε τα μπέργκερ.

3.    Τα ψήνουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι του γκριλ και μετά τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

4.    Ψήνουμε στους 200°C για 15-20 λεπτά.

5.    Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση. Αλείφουμε με σπιτική κέτσαπ και προσθέτουμε μαρούλι,  ντομάτα και τέλος τα μπέρκερ.

6.    Από πάνω βάζουμε καραμελωμένο κρεμμύδι και μπλέ τυρί.

7.    Κλείνουμε τα ψωμάκια, και τα σερβίρουμε με πατάτες.

 

Πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο:

 

  • 1κιλό μικρές πατάτες με φλούδα, καλά πλυμένες πλυμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • Αλάτι, Kυπάρι
  • Ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • Ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
  • Χυμό από ένα λεμόνι και 2 κ.γ. ξύσμα
  • 1/3 φλιτζ. ζεστό νερό από τις πατάτες που θα βράσουμε
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο για το ψήσιμο και ένα για τη παρουσίαση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: για τις πατάτες

1.    Πλένουμε καλά τις πατάτες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τις κόβουμε στη μέση

2.    Βράζουμε για 10΄ μαζί με το αλάτι και το σκόρδο από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό.

3.    Στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος.

4.    Παράλληλα σε ένα μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, χυμό και ξύσμα λεμόνι, το δεντρολίβανο, το  ζεστό νερό από τις πατάτες που βράζουν και το αλατοπίπερο.

5.    Τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

6.    Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα.

7.    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 25΄- 30΄, έως ότου πάρουν χρώμα.

8.    Αφού ψηθούν πασπαλίζουμε ξανά με δεντρολίβανο και σερβίρουμε

 

Καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέττες
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½  φλιτζ. ξίδι από ρόδι ή μήλο, Deluxe

 

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: για τα κρεμμύδια

  1. Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε το βούτυρο και αφού λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια μαζί με το χοντρό αλάτι. Σωτάρουμε αρχικά σε ψηλή φωτιά αλλά μετά από 3 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  2. Ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μαγειρεύουμε έως ότου το κρεμμύδι γίνει σκούρο και καραμελωμένο – περίπου 15 λεπτά.
  3. Τέλος προσθέτουμε το κύμινο και το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.

 

Εύκολη σπιτική κέτσαπ ντομάτας

Υλικά για 600γρ. κέτσαπ

  •  100 ml ξίδι από μήλο ή ρόδι, Deluxe
  • 1 κ.γ ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη, Kania
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, σε φέτες
  • 1 μικρή γλυκιά κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 1 μικρό μήλο, κομμένο σε φέτες, με φλούδα, χωρίς τα σπόρια
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.σ ντομάτα πουρέ
  • 1 κ.γ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 4 κ.σ καστανή ζάχαρη, Belbake

Μέθοδος παρασκευής: για την κέτσαπ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τη ζάχαρη.
  2. Καλύψτε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Ακολούθως προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χεριού ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια πουρέ.
  5. Η κέτσαπ θα κρατήσει για 4 εβδομάδες στο ψυγείο.
X