Υλικά για 30 μπάλες των 50γρ.
- 500γρ. ρύζι για σούσι, Vitasia
- 660γρ. νερό
Για τα temari sushi/ γαρνιτούρες
- Σαρδέλες, μαγιονέζα με ξύσμα λεμόνι, σχοινόπρασο,
- Καπνιστό σολομό, φέτα λεμόνι, άνηθο
- Αγγουράκι κομμένο σε στενόμακρες λεπτές φέτες, αυγά ψαριού, καρότο τριμμένο, φύλλα μαϊντανού
- Ψιλοκομμένη ομελέτα και φύλλα από φύκια Nori, κομμένα σε στενόμακρες λεπτές φέτες
- Ραπανάκι, κομμένο σε στενόμακρες λεπτές φέτες, μαγιονέζα, θυμάρι, ξύσμα λεμόνι
- Σουσάμι, μαύρο σουσάμι, τόνο, μαγιονέζα, αγγουράκι, σχοινόπρασο
Μέθοδος παρασκευής
Για τη σάλτσα
- Βράστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
Για το ρύζι
- Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με νερό και φουσκώστε το για 10 λεπτά.
- Ξεπλύνετε το ρύζι, αδειάστε το νερό σε κόσκινο και μετά ξαναβάλτε το πίσω στο μπολ μαζί με το νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3 με 4 φορές, μέχρι το νερό που θα αδειάσετε να είναι διάφανο. Αφήστε το ρύζι να στεγνώσει για μισή ώρα.
- Στη συνέχεια σε μια μέτρια κατσαρόλα βράστε 700γρ. νερό και τοποθετήστε μέσα το ρύζι.
- Χαμηλώστε τη φωτιά, κλείστε το καπάκι και αφήστε να ψηθεί για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε και μην ανοίξετε το καπάκι.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ρύζι σκεπασμένο με πετσέτα για 20 λεπτά.
- Περιχύστε μέσα τη σάλτσα. Ανακατέψτε καλά μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να ξεχωρίζουν εύκολα μεταξύ τους.
- Αδειάστε το ρύζι σε μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο έτσι ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα.
Για τα μπαλάκια
- Πάρτε μια μεμβράνη τροφίμων μεγέθους χαρτιού Α4 και κόψτε την σε 4 κομμάτια. Τοποθετήστε επάνω τις βασικές γαρνιτούρες τις επιλογής σας (το πρώτο υλικό από τις συνταγές).
- Ζυγίστε και σχηματίστε τις μπάλες με βρεγμένα χέρια και τοποθετήστε τις επάνω στις γαρνιτούρες. Τυλίξτε τη μεμβράνη και πιέστε ελαφρά καλά μέχρι να κολλήσει η γαρνιτούρα επάνω στο ρύζι.
- Γαρνίρετε ξανά με τα μυρωδικά και τις υπόλοιπες γαρνιτούρες.
- Σερβίρετε με σάλτσα σόγιας, ξιδάτο ginger και wasabi.