Υλικά για 30 μπάλες των 50γρ.

  • 500γρ. ρύζι για σούσι, Vitasia
  • 660γρ. νερό

 

Για τα temari sushi/ γαρνιτούρες

  • Σαρδέλες, μαγιονέζα με ξύσμα λεμόνι, σχοινόπρασο,
  • Καπνιστό σολομό, φέτα λεμόνι, άνηθο
  • Αγγουράκι κομμένο σε στενόμακρες λεπτές φέτες, αυγά ψαριού, καρότο τριμμένο, φύλλα μαϊντανού
  • Ψιλοκομμένη ομελέτα και φύλλα από φύκια Nori, κομμένα σε στενόμακρες λεπτές φέτες
  • Ραπανάκι, κομμένο σε στενόμακρες λεπτές φέτες, μαγιονέζα, θυμάρι, ξύσμα λεμόνι
  • Σουσάμι, μαύρο σουσάμι, τόνο, μαγιονέζα, αγγουράκι, σχοινόπρασο

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη σάλτσα

  1. Βράστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το ρύζι.

Για το ρύζι

  1. Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με νερό και φουσκώστε το για 10 λεπτά.
  2. Ξεπλύνετε το ρύζι, αδειάστε το νερό σε κόσκινο και μετά ξαναβάλτε το πίσω στο μπολ μαζί με το νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3 με 4 φορές, μέχρι το νερό που θα αδειάσετε να είναι διάφανο. Αφήστε το ρύζι να στεγνώσει για μισή ώρα.
  3. Στη συνέχεια σε μια μέτρια κατσαρόλα βράστε 700γρ. νερό και τοποθετήστε μέσα το ρύζι.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά, κλείστε το καπάκι και αφήστε να ψηθεί για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε και μην ανοίξετε το καπάκι.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ρύζι σκεπασμένο με πετσέτα για 20 λεπτά.
  6. Περιχύστε μέσα τη σάλτσα. Ανακατέψτε καλά μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να ξεχωρίζουν εύκολα μεταξύ τους.
  7. Αδειάστε το ρύζι σε μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο έτσι ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα.

 

Για τα μπαλάκια

  1. Πάρτε μια μεμβράνη τροφίμων μεγέθους χαρτιού Α4 και κόψτε την σε 4 κομμάτια. Τοποθετήστε επάνω τις βασικές γαρνιτούρες τις επιλογής σας (το πρώτο υλικό από τις συνταγές).
  2. Ζυγίστε και σχηματίστε τις μπάλες με βρεγμένα χέρια και τοποθετήστε τις επάνω στις γαρνιτούρες. Τυλίξτε τη μεμβράνη και πιέστε ελαφρά καλά μέχρι να κολλήσει η γαρνιτούρα επάνω στο ρύζι.
  3. Γαρνίρετε ξανά με τα μυρωδικά και τις υπόλοιπες γαρνιτούρες.
  4. Σερβίρετε με σάλτσα σόγιας, ξιδάτο ginger και wasabi.
X