Μπούτι αρνιού με αρωματική σάλτσα κρασιού και δεντρολίβανο. Συνοδευτικά καραμελωμένα λαχανικά με μουστάρδα και μέλι.

Υλικά για 4-6 άτομα

Για το αρνί

  • 1 συσκευασία (600γρ) μπούτι αρνιού χωρίς κόκκαλο, DELUXE
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΙΚΑ
  • ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, DELUXE
  • αλάτι, ΙμαλαΐωνDELUXE

Για τα λαχανικά

  • φυτικό λάδι, Vita d’or
  • 500γρ πατάτες μικρές (baby), καλά πλυμένες με το φύλλο, κομμένες στη μέση
  • 5 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες (πάχος 2 δάκτυλα)
  • ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 50γρ βούτυρο λιωμένο, Milbona
  • ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2-3 κ.σ. μουστάρδα (ή όση χρειαστεί), Kania
  • 2 κ.σ μέλι (ή όσο χρειαστεί), Γλυκάνθη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 3 κ.σ. λευκό κρασί, Cimarosa

 

Για τη σάλτσα κρασιού με δεντρολίβανο

  • 1 κ.σ. βούτυρο Milbona
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι Ιμαλαΐων DELUXE
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε φέτες
  • 2 κ.σ. ολόκληρα ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, DELUXE
  • ½  μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • 250ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 500ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο, Kania
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 100γρ ΚΡΥΟ βούτυρο ανάλατο για το τελείωμα

 

Μέθοδος παρασκευής

Για το κρέας

  1. Ξεπαγώστε το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Σε ένα μπολ τοποθετήστε τα κρεμμύδια, λαδώστε με ελαιόλαδο και αρτύστε με μπαχαρικά DELUXE και αλάτι.
  3. Σε ένα ταψί απλώστε λαδόκολλα, τα κρεμμύδια και τοποθετήστε από πάνω το μπούτι αρνιού (τα κρεμμύδια θα λειτουργήσουν σαν σχάρα).
  4. Ψήστε στους 170°C για 60 με 70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  5. Αφού ψηθεί, βγάλτε από τον φούρνο το αρνί και αφήστε το σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί.
  6. Σερβίρετε με τα λαχανικά του.

Για τα συνοδευτικά λαχανικά

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
  2. Σε ένα τηγάνι προσθέστε το φυτικό λάδι και αφού κάψει καλά, τοποθετήστε τις πατάτες (το κομμένο μέρος τους μόνο) και αφήστε να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  3. Στο ίδιο τηγανάκι, εκτός φωτιάς, λιώστε τον βούτυρο και προσθέστε το ελαιόλαδο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε μέσα τα καρότα και τις μικρές πατάτες.
  5. Προσθέστε μέσα όλα τα υλικά, ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε σκεπασμένα σε ταψάκι με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήστε για 30 λεπτά.
  7. Ακολούθως αφαιρέστε τη λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά.
  8. Σερβίρετε με το αρνί.

Για τη σάλτσα

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέστε 1 κ.σ. βούτυρο και αφού λιώσει προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
  2. Μαγειρέψτε μέχρι να μαράνει και μετά προσθέστε το σκόρδο. Συνεχίστε να ανακατεύετε και ακολούθως προσθέστε τα ανάμεικτα μπαχαρικά.
  3. Σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και προσθέστε το καρότο. Ανακατέψτε για ακόμα ένα λεπτό.
  4. Ακολούθως προσθέστε το κρασί, τον ζωμό και το δεντρολίβανο
  5. Βράστε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό και να αρχίσει να δένει.
  6. Περάστε τη σάλτα από κόσκινο σε ένα πυρίμαχο μπολ.
  7. Αφού την τοποθετήσετε πίσω στο τηγάνι, προσθέστε στο τέλος λίγο λίγο τον κρύο βούτυρο.
  8. Ανακατέψτε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γυαλίσει.
  9. Σερβίρετε με το αρνί .

 

 Για το στήσιμο του πιάτου

  1. Αφού ξεκουραστεί το κρέας, τοποθετήστε το σε μια σανίδα κοπής και κόψτε το σε φέτες.
  2. Τοποθετήστε το σε μια μεγάλη πιατέλα.
  3. Σερβίρετε δίπλα τα λαχανικά και τη σάλτσα κρασιού.
  4. Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.

 

 

TOP