Υλικα για 12 ταχνινοπιτάκια

 

Για τη ζύμη:

  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
  • 1 φακελάκι μαγιά, Belbake
  • 100γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 70γρ. μαργαρίνη, Vita Dor
  • ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 35γρ. ταχίνι, γλυκάνθη
  • 200ml νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ

 

Για τη γέμιση:

  • 1 κουτάκι ταχίνι 300γρ (μείον 35γρ. που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη)
  • 80γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

 

Για το ελαφρύ σιρόπι:

  • 150ml νερό
  • 50γρ. μέλι, γλυκάνθη
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1 φλούδα λεμονιού 5 εκατοστών
  • ½  κ.γ. κανέλα σε σκόνη, Kania

Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέσετε αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, μαργαρίνη, μαστίχα και μαχλέπι.
  2. Ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρίζιασμα).
  3. Ακολούθως προσθέστε το ταχίνι, νερό και αλάτι και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  4. Βγάλτε την από το μίξερ, δουλέψτε την με το χέρι και κάντε την μπάλα.
  5. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½  ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).

Για το σιρόπι:

  1. Μέχρι να ετοιμαστεί το ζυμάρι ετοιμάστε το σιρόπι και τη γέμιση.

Βράστε όλα τα υλικά και αφού φτάσει σε σημείο βρασμού αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.

 

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.

 

Για τα ταχινοπιτάκια:

 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί 30-40 εκατοστών με λαδόχαρτο.
  2. Πάρτε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και κόψτε την σε δύο κομμάτια. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο 30 επί 40 εκατοστών.
  3. Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής απλώστε επάνω τη γέμιση και στα δύο ορθογώνια.
  4. Τυλίξτε τη ζύμη από την πλευρά των 40 εκατοστών σχηματίζοντας έτσι δύο στενόμακρα ρολά.
  5. Με ένα λεπτό μαχαίρι κόψτε τη ζύμη στη μέση.
  6. Ακολούθως κόψτε το κάθε ρολό σε τρία (3) ίσα κομμάτια. Επαναλάβετε το ίδιο με την άλλη ζύμη. Συνολικά θα έχετε δώδεκα κομμάτια.
  7. Τοποθετήστε τα δώδεκα ταχνινοπιτάκια κυκλικά στο ταψάκι αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Ξεκουράστε τα ταχινοπιτάκια για ακόμα 15 λεπτά.
  8. Ψήστε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για 25’ με 30’ ή ανάλογα με το φούρνο σας.
  9. Σιροπιάστε τις ταχινόπιτες και αφήστε 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν το σιρόπι.
X