Πίτα του βοσκού “Shepherd’s Pie”

Για τις πατάτες

  • 5 μέτριες πατάτες (1 κιλό), καθαρισμένες
  • ½ κ.σ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.σ (50γρ) βούτυρο ανάλατο
  • ¼ φλιτζ. (60ml) γάλα
  • 2 κρόκους αυγού
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι, Kania
  • επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται

Για τον κιμά

  • 500γρ. άπαχο βοδινό κιμά, Του Χασάπη
  • 2 κ.σ. νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 μέτρια (60γρ) μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ντοματόπαστα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. γλυκό κόκκινο κρασί (Κουμανταρία, Μαυροδάφνη)
  • ½ φλιτζ. (100ml) ζεστό ζωμό
  • 1 κ.γ ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe
  • 1 καρότο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.σ. κρύο νερό
  • ½ κ.σ. φρέσκο θυμάρι

 

 

Μέθοδος Παρασκευής

Για τις πατάτες:

  1. Κόψτε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους.
  2. Βράστε τις πατάτες σε μια μέτρια κατσαρόλα σε ελαφρά αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μόλις ψηθούν, σουρώστε και τοποθετήστε τις πίσω στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε σε μεγάλη φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να αφαιρέσετε κι άλλη υγρασία από τις πατάτες.
  4. Ακολούθως, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε μέσα το βούτυρο και το γάλα και κάντε τις πουρέ.
  5. Τελευταία προσθέστε τους κρόκους, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ξανά και αφήστε την κατσαρόλα κατά μέρος.

Για τον κιμά:

  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τον κιμά, νερό, αλάτι και μαγειρική σόδα.
  2. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μαλακώσει ο κιμάς για 20 λεπτά.
  3. Παράλληλα ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
  4. Όταν ετοιμαστούν τα υλικά, πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε σε 1 κ.γ. βούτυρο το κρεμμύδι, το μανιτάρι και αλάτι για 3-4 λεπτά.
  5. Προσθέστε μέσα την ντοματόπαστα και το σκόρδο για ακόμη ένα λεπτό.
  6. Ακολούθως προσθέστε το κρασί και το ζεστό ζωμό και ανακατέψτε καλά.
  7. Τελευταία προσθέστε τα ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, καρότο και κιμά.
  8. Σιγομαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  9. Διαλύστε το καλαμποκάλευρο μαζί με το νερό και προσθέστε το μέσα στο μείγμα του κιμά. Ψήστε για ακόμη 10 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς.
  10. Πασπαλίστε με φρέσκο θυμάρι και ανακατέψτε καλά.
  11. Ρίξτε το μείγμα κιμά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και από πάνω απλώστε τον πουρέ πατάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε μια σακούλα τροφίμων ή ζαχαροπλαστικής.
  12. Ψήστε στο γκρίλ στους 200°C μέχρι να ροδίσει η πατάτα.
  13. Αφήστε να κρυώσει η πίτα για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

 

 

TOP