Πασχαλινό γλυκό: Μελιτίνια Σαντορίνης

Υλικά για 10 τεμάχια

Υλικά για το φύλλο (250γρ)

  • 150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, Belbake
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κρόκο αυγού (15γρ) (το ασπράδι θα μπει για επάλειψη)
  • 25γρ βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 65γρ φρέσκο ολόπαχο γάλα, ΓΑΛΠΟ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (5γρ), Belbake

Υλικά για τη γέμιση (400γρ)

  • 150γρ αναρή ανάλατη, ΓΑΛΠΟ
  • 100γρ μέλι, Γλυκάνθη
  • 1 μεγάλο (55γρ) αυγό
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 κ.γ. μαστίχα, αλεσμένη
  • 100γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake

Για την επάλειψη

  • 1 ασπράδι αβγού, χτυπημένο
  • κανέλλα αλεσμένη για πασπάλισμα, ΚΑΝΙΑ

Μέθοδος παρασκευής

Για το φύλλο

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τον κρόκο αυγού, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και ζυμώστε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Ζυμώστε καλά και τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήστε την για 30΄ να ξεκουραστεί.
  3. Μέχρι να ξεκουραστεί ετοιμάστε και τη γέμιση: Τοποθετήστε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατέψτε. Καλύψτε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο.
  4. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τοποθετήστε τη σε μια επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Σκεπάστε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόχαρτο από πάνω. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Με ένα κουπάτ ή με ποτήρι κόψτε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
  6. Εναλλακτικά, κόψτε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25γρ και ανοίξτε τα ένα – ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
  7. Σε κάθε φύλλο τοποθετήστε 1 κ.σ. (40 γρ) γέμιση και απλώστε την ελαφρά με το κουτάλι. Μην τοποθετήσετε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
  8. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δακτύλων σας εξωτερικά, ανασηκώστε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπήστε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά σας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω – γύρω τη μια δίπλα από την άλλη.
  9. Ξαναμαζέψτε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλάβετε τη διαδικασία.
  10. Τοποθετήστε τα μελιτίνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Αλείψτε τα με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίστε με κανέλα.
  11. Ψήστε στους 180°C, για 15΄ – 17΄ ή μέχρι να ροδίσουν.
TOP