Περιάνι

Γιορτινό φαγητό με κρέας που συνηθίζεται στην Ιερά Μονή Κύκκου και γνώρισα από μια μαγείρισσα του μοναστηριού, την κυρία Άννα, Πρεσβυτέρα στο Μηλικούρι. Το «Περιάνι» ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνάς μου για το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής  http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy)

 

Υλικά

  • 2 κιλά αρνί ή ρίφι σε κομμάτια, Του Χασάπη
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί, Cimarosa
  • χυμό και φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • πιπέρι ακοπάνιστο, Kania
  • δάφνη
  • αλάτι, Κυπάρι

 

Παρασκευή

Κοκκινίζουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό σχεδόν να το σκεπάζει.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καταστηθεί το φαγητό και να μείνει με μια ελαφριά σάλτσα.

 

TOP