Πιατέλα με λαχταριστά τυριά Deluxe και συμβουλές για συνοδευτικά κρασιά

Γνωρίστε τους βασικούς κανόνες για την σύνθεση μιας πιατέλας τυριών και ακολουθήστε τις προτάσεις μας για ένα γιορτινό τραπέζι, με εκλεκτά τυριά σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κρασιά.

Υπολογίστε περίπου 450γρ τυρί (συνολικά) για κάθε πέντε άτομα

Ιδέες για πιατέλα με μαλακά τυριά

  • Φέτα ΓΑΛΠΟ
  • Camembert DELUXE
  • Μαλακό τυρί ποικιλία DELUXE

(βούτυρο με τρούφα, μέλι με αμύγδαλο, ντομάτα με ελιά)

  • Μοτσαρέλα (μπαλάκι) DELUXE
  • Blue cheese ή gorgonzola LOVILIO

 

Ιδέες για πιατέλα με κίτρινα/ σκληρά τυριά

  • Γραβιέρα, ΝΟΥΦΑΡΟ
  • Κεφαλοτύρι ΝΟΥΦΑΡΟ
  • Παρμεζάνα DELUXE
  • Έμμενταλ MILBONA
  • Gouda MILBONA
  • Καπνιστό τυρί ΝΟΥΦΑΡΟ
  • Τσένταρ MANOR VALE
  • Pecorino Romano LOVILIO

 

Εκτέλεση/ βασικοί κανόνες

Ιδέες για πιατέλα με αλλαντικά

  • Ιταλικό ζαμπόν bresaola DELUXE
  • Ιταλικό σαλάμι με μάραθο DELUXE
  • Ζαμπόν ωρίμανσης ESPANA
  • Chorizo σαλάμι ESPANA
  • Σαλάμι ποικιλία DELUXE (με γεύσεις τρούφας, κάστανο και μανιτάρι)

Συνοδευτικά/ γαρνιτούρα για τυριά

  • Ψωμί
  • Κράκερ JACOBS
  • Μήλα, αχλάδια, σταφύλια
  • Αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα ALESTO
  • Ξηροί καρποί

Συνοδευτικά/ γαρνιτούρα για αλλαντικά

  • Φύλλα ρόκας, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • Ντοματίνια
  • Αγγουράκια ξιδάτα FRESHONA
  • Γεμιστές πράσινες ελιές BARESA

 

  1. Επιλέξτε το σωστό τυρί. Τρία διαφορετικά τυριά θα παρέχουν αρκετή ποικιλία για ένα πιάτο τυριών που εξυπηρετεί έξι έως οκτώ άτομα. Προσθέστε περισσότερες επιλογές, αν έχετε περισσότερο κόσμο και υπολογίστε περίπου 450γρ τυρί (συνολικά) για κάθε πέντε άτομα.
  • Στόχος σας θα είναι μια ποικιλία από διαφορετικές γεύσεις και υφές. Δεν βάζουμε ποτέ τα τυριά το ένα πολύ κοντά στο άλλο, ούτε σε τυχαία θέση. Συνήθως τα τοποθετούμε κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο απαλά και ντελικάτα και προχωρώντας προς στα πιο ώριμα και τέλος, προς τα έντονα αρωματικά και πικάντικα
  • Μια χρήσιμη ιδέα :Τυριά που φαίνονται διαφορετικά, συνήθως έχουν διαφορετική γεύση.
  • Για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα φρέσκο, λείο τυρί όπως η μοτσαρέλα, με ένα μαλακό τυρί με έντονη γεύση , όπως το Brie ή καμαμπέρ .
  • Στη συνέχεια, προσθέστε ένα ή δύο ημίσκληρα ή σκληρά τυριά, όπως ένα Pecorino Romano ή παρμεζάνα. Αν σας αρέσει, προσθέστε και ένα μπλε τυρί (κρεμώδες ροκφόρ ή Stilton).
  • Ποτέ δεν σερβίρουμε τα τυριά σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε στον δίσκο ή στην πιατέλα μεγάλα κομμάτια τυριών.
  • Διαλέξτε το κατάλληλο ψωμί, τα κριτσίνια, ή και τα κράκερς που είναι απλά ένας τρόπος για να μεταφέρετε το τυρί στο στόμα σας. Μερικές ιδέες είναι μια τραγανή μπαγκέτα ή και κράκερς με ουδέτερη γεύση ούτως ώστε να μην επισκιάσει την γεύση του τυριού.
  1. Κάντε μερικές γλυκές επιλογές. Η φυσική γλυκύτητα των φρούτων συμπληρώνει την αλμύρα του τυριού. Σερβίρετε κάτι φρέσκο, όπως σταφύλια και αχλάδια σε φέτες, ή αποξηραμένα φρούτα – όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και άλλα.
  2. Προσθέστε κάτι τραγανό. Ένα καλό πιάτο τυρί είναι κάτι περισσότερο από τη γεύση, η υφή παίζει σημαντικό ρόλο. Προσθέστε καρύδια, φέτες τραγανού μήλου, ή τραγανά κράκερς για να αντισταθμίσει την κρεμώδη υφή των τυριών.
  3. Διαλέξτε την πιατέλα σερβιρίσματος. Δεν χρειάζεται ειδική πιατέλα για τυριά. Μια καλή ιδέα όμως είναι μια καθαρή ξύλινη σανίδα κοπής. Οι ξύλινοι δίσκοι είναι καλύτεροι επειδή συγκρατούν την υγρασία, ιδιαίτερα των φρέσκων τυριών.
  4. Φροντίστε να υπάρχουν στο τραπέζι σας τα κατάλληλα μαχαίρια και εργαλεία κοπής (μαχαίρι παρμεζάνας, μπαλτάς τυριού, μαχαίρι τυριού με διπλό δόντι, σύρμα τυριού για τυριά μαλακά με κρούστα).
  5. Χρόνος σερβιρίσματος. Τα τυριά τρώγονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι αφήστε την πιατέλα εκτός ψυγείου για μια ώρα περίπου, πριν από το σερβίρισμα.

 

Συνδυασμοί για συνοδευτικά κρασιά

  1. Τα φρέσκα λευκά τυριά τα συνδυάζουμε με φρέσκα λευκά κρασιά, ενώ τα ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά
  2. Τα περισσότερα κυπριακά τυριά που τρώμε, ταιριάζουν καλύτερα με λευκά κρασιά.
  3. Τα πλούσια λιπαρά μαλακά τυριά συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά ελαφριά και φρουτώδη.
  4. Τα λιπαρά κίτρινα τυριά συνδυάζονται με πλούσια κόκκινα κρασιά.
  5. Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά. Όσο πιο σκληρά και ώριμα είναι τα τυριά, τόσο περισσότερο συνδυάζονται με κόκκινα κρασιά.
  6. Το ροκφόρ συνοδεύεται καλύτερα με γλυκά κρασιά ή κρασιά με ημίγλυκη γεύση.
TOP