Ριζότο με θαλασσινά και σαφράν

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ½ κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 200γρ. γαρίδες με κέλυφος, Ocean Sea
  • 100γρ. μύδια χωρίς κέλυφος, Ocean Sea
  • 100γρ. καλαμάρι, Ocean Sea
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. (1 φλιτζ.) ρύζι καρολίνα Σερρών, Terranea
  • λευκό κρασί ξηρό, Cimarosa
  • 1 γρ. (1 συσκευασία) σαφράν, Deluxe
  • 800ml (4 φλιτζ.) φρέσκο ζωμό γαρίδας (ακολουθεί συνταγή)
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, Kania

 

Για το τελείωμα

  • 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη, Lovilio
  • 1 κ.σ βούτυρο ανάλατο, παγωμένο, Milbona

 

Για το ζωμό γαρίδας

  • Κέλυφος και ουρά από 200γρ. γαρίδες
  • ½ κ.σ. φυτικό λάδι, Vita D’Or
  • ½ μέτριο κρεμμύδι
Όλα κομμένα σε φέτες
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 στέλεχος σέλινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά για ψάρι, Deluxe
  • 6 κοτσάνια μαϊντανό
  • 5 εκ. φλούδα λεμόνι
  • 1 λίτρο ζεστό νερό

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Ετοιμάστε τα θαλασσινά: Αφήστε τα κατεψυγμένα μύδια να ξεπαγώσουν τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο ή ξεπαγώστε για μισή ώρα σε κρύο νερό. Ακολούθως, στραγγίστε το περιττό νερό. Αφαιρέστε το κέλυφος και την ουρά από τις γαρίδες (κρατήστε τα για το ζωμό) και ψιλοκόψτε το καλαμάρι.
  2. Ετοιμάστε το ζωμό: Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα ½ κ.σ φυτικό λάδι και προσθέστε μέσα τα κελύφη γαρίδας. Σοτάρετε καλά μέχρι να κοκκινήσουν. Προσθέστε μέσα το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και σοτάρετε ξανά.
  3. Ακολούθως προσθέστε 1 λίτρο ζεστό νερό μαζί με τα μυρωδικά: κοτσάνια μαϊντανό, και φλούδα λεμόνι.
  4. Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για μισή περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα το ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
  5. Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο έχοντας έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε για το ριζότο. Βάλτε το ζωμό πίσω στη κατσαρόλα, σκεπάστε τη και χαμηλώστε τη θερμοκρασία για να διατηρηθεί ζεστό.
  1. Ετοιμάστε το ριζότο: Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε ½ κ.σ. βούτυρο. Προσθέτετε τα θαλασσινά και τα σοτάρετε. Κλείστε το πώμα της κατσαρόλας και αφήστε τα να ψηθούν.
  2. Αφού ψηθούν, αφαιρέστε τα θαλασσινά από τη κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  3. Προσθέστε ξανά 1 κ.σ. βούτυρο στη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το αλάτι για 3’ μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε για ακόμα 2 λεπτά.
  5. Στη συνέχεια βάζετε το κρασί μαζί με το σαφράν και ανακατέψτε για 2’ μέχρι να εξατμιστεί το μισό.
  6. Με μια κουτάλα της σούπας, ρίχνετε 1 φλιτζάνι από το ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια για 4’ μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για 18-20’ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά ακόμα να είναι «al dente» δηλαδή ο πυρήνας του ρυζιού να είναι τραγανός και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  7. Βγάζετε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέτετε τα ψημένα θαλασσινά, το τυρί, το κρύο βούτυρο και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.
TOP