Βασισμένη στο «Βαρωσιώτικο» – γλύκισμα με ολόκληρα πορτοκάλια που γνώρισα από την Άντρη Επιφανίου από την Αμμόχωστο.  Η προσθήκη της κρέμας και η μεταλλαγή του γλυκού σε «σαρλότα» έγινε για να ελαφρύνουμε την έντονα “πορτοκαλένια” γεύση της βάσης.  Γαρνίρουμε με φέτες πορτοκαλιού για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


Υλικά

Για το γλύκισμα

  • 2 πορτοκάλια «μέρλιν» (500γρ.)
  • 100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, Alesto
  • 150γρ. ζάχαρη, Belbake
  • 2 αυγά, Φρέσκα Αυγά Κύπρου
  • 150γρ. σιμιγδάλι
  • 120ml λάδι, ΕΥ
  • 1 γεμάτο κουταλάκι τσαγιού baking powder

 

Για το σιρόπι

  • 150γρ. ζάχαρη, Belbake
  • 150ml νερό

 

 

Για την κρέμα

  • 500ml γάλα, Γάλπο
  • 100γρ. ζάχαρη, Belbake
  • 2 αυγά, Φρέσκα Αυγά Κύπρου
  • βανίλια
  • 30γρ. αλεύρι, Rivercote
  • 20γρ. corn flour, Rivercote

 

Για το γαρνίρισμα

  • 2 μικρά πορτοκάλια «γιαφίτικα»
  • 100γρ. ζάχαρη, Belbake
  • 200ml νερό
  • 1 φύλλο ζελατίνης

 

 

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 5’ σε μέτρια φωτιά.  Αφήνουμε να κρυώσει.

 

Για να φτιάξουμε το γλύκισμα, πρώτα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει.  Ψήνουμε για μισή περίπου ώρα.  Πετάμε το νερό κι όταν κρυώσουν τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ.  Αδειάζουμε σε λεκάνη και πριν τα χρησιμοποιήσουμε ανακατεύουμε μέσα το baking powder.

 

Αλέθουμε τα αμύγδαλα. Κτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαν αφρός.  Χαμηλώνουμε σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε το λάδι και σβήνουμε το μίξερ.

 

Ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα, ρίχνουμε τα πορτοκάλια και στη συνέχεια το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.  Αδειάζουμε σε φόρμα-δακτυλίδι διαμέτρου 23-25εκ. αφού καλύψουμε πρώτα τον πάτο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Μόλις βγάλουμε το γλύκισμα από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ετοιμάζουμε την κρέμα:  ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα ανακατεύουμε με σύρμα μαζί τα αυγά, το αλεύρι και το corn flour και προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα. Τη ρίχνουμε πάνω στο κρύο και σιροπιασμένο γλύκισμα και κρυώνουμε.

 

Για το γαρνίρισμα, πλένουμε και στεγνώνουμε τα πορτοκάλια.  Τα κόβουμε στη μέση (κάθετα) και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.  Βάζουμε σε βαθουλό πιάτο.  Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2-3΄ κι έτσι ζεστό όπως είναι το ρίχνουμε πάνω στα πορτοκάλια.  Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού και γαρνίρουμε τη σαρλότα.  Βάζουμε το φύλο ζελατίνης στο κρύο σιρόπι κι όταν μαλακώσει ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.  Κρυώνουμε για λίγο και ρίχνουμε πάνω στα πορτοκάλια.  Παγώνουμε, αφαιρούμε το δακτυλίδι από τη φόρμα και σερβίρουμε.

 

 

X