Σουτζουκάκια ψητά γιαουρτλού με σάλτσα Εζμέ και σπιτικές πίτες

Υλικά για 4-6 μερίδες

   Για τα σουτζουκάκια


  • 600γρ. κιμά ανάμεικτο, Του Χασάπη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη και σταγγισμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. ρίγανη, MIKADO
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 4 κ.σ κουκουνάρι, ψιλοκομμένο, ALESTO
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, KANIA
  • Αλάτι, Ιμαλαΐων, Deluxe

 

Για τη σάλτσα ντομάτας εζμέ

  • 4 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές φλωρίνης, ψιλοκομμένες, Freshona
  • 8 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 2 κ.σ. μαιντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
  • ½ κ.σ. μέλι, Γλυκάνθη
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. σουμάκι
  • ½ πιπέρι καγιέν σε σκόνη, ΚΑΝΙΑ

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο αγγουράκι, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη και σταγγισμένο
  • 200γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ, σπασμένη με τα δάκτυλα
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ΠΡΟΜΕΛ

Για τις πίτες (υλικά για 4-6 τεμάχια)

  • ½ φακελάκι μαγιά, ξερή, Belbake
  • ½ κ.γ. λευκή ζάχαρη
  • 130ml χλυαρό νερό
  • 250γρ. αλεύρι για όλες χρήσεις, Belbake
  • ½  κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ

 

Για το σερβίρισμα

  • 4-6 σπιτικές πίτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ανακατεμένο με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κ.γ. σουμάκι

Μέθοδος παρασκευής:

Για τα σουτζουκάκια: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και ζυμώστε. Αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Πλάστε τον κιμά σε στενόμακρα κεφτεδάκια και ψήστε στη σχάρα για 5 λεπτά την κάθε πλευρά ή σε σχάρα φούρνου στους 200ºC για 15 λεπτά.

Για τη σάλτσα ντομάτας εζμέ: Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατέψτε. Ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατέψτε. Βάλτε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Για τις σπιτικές πίτες:

  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μισό από το νερό. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Όταν η μαγιά βγάλει αφρό (10 λεπτά περίπου) μεταφέρτε τη σε ένα κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι και τελευταίο το αλάτι.
  3. Κτυπήστε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να δουλευτεί καλά το ζυμάρι και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  4. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος ή σε προθερμασμένο φούρνο των 35°C για 45 λεπτά (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
  1. Μετά που η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί, πασπαλίστε ένα πάγκο εργασίας με αλεύρι και χωρίστε τη ζύμη σε 4-6 κομμάτια.
  2. Πλάστε σε μπάλες και μετά ανοίξτε τις σε πίτες στρογγυλές.
  3. Αφήστε να ξεκουραστούν για πέντε (5) λεπτά.
  4. Ζεστάνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Βάλτε πάνω τη στρογγυλή πίτα (χωρίς να προσθέσετε λάδι) και ψήστε τις πίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Η κάθε πλευρά θα χρειαστεί περίπου 3 λεπτά.

 

Για τη συναρμολόγηση πιάτου:

  1. Τοποθετήστε τη ζεστή πίτα επάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Ακολούθως, τοποθετήστε και τα σουτζουκάκια επάνω στην πίτα.
  2. Περιχύστε τα σουτζουκάκια με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας.
  3. Με ένα κουτάλι της σούπας προσθέστε το γιαούρτι. Πασπαλίστε με το μείγμα του κρεμμυδιού και σερβίρετε.
TOP