Σπαγγέτι αλα πουτανέσκα

Η αντζούγια προσθέτει στο πιάτο το umami, το σκόρδο και το μπούκοβο τις πικάντικες εντάσεις, οι ελιές δίνουν μια Μεσογειακή νότα, η κάπαρη τονίζει την αλμύρα, η σάλτσα ντομάτας με βασιλικό ισορροπεί τις γεύσεις με τη γλυκιά της οξύτητα και τέλος ο μαϊντανός συμπληρώνει τη γευστική παλέτα με τη φρεσκάδα του.

 

Υλικά για 4 μερίδες

  • 500 γρ. σπαγγέτι, Combino βρασμένα σε ζεστό αλατισμένο νερό
  • 1 ½ κ.σ ελαιόλαδο, EY
  • 4-6 φιλέτα αντζούγιας, NIXE
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο), Kania (προαιρετικά)
  • 500 γρ.σάλτσα με ντομάτα και βασιλικό, Combino
  • 10 μεγάλες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 10 κόκκινα ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τα ζυμαρικά

  1. Σε 5 λίτρα νερό προσθέστε 2 κ.σ αλάτι και αφήστε το νερό να κοχλάσει (αναλογία ζυμαρικών νερού 1:10).
  2. Μόλις κοχλάσει, ρίξτε μέσα τα σπαγγέτι και ανακατέψτε καλά. Ψήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες χρόνου του πακέτου για να σας ψηθούν αλ ντέντε (al dente).
  3. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τοποθετήστε τα στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  4. Ρίξτε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ. Ρίξτε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε.

 

Για τη σάλτσα

  1. Τα υλικά είναι απλά αλλά θα πρέπει να είναι όλα προετοιμασμένα μπροστά σας.
  2. Παράλληλα, τοποθετήστε τις αντζούγιες σε ένα μικρό πιατάκι. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τοποθετήστε τον στο ίδιο πιατάκι με τις αντζούγιες.
  3. Ξεπλύνετε τις ελιές και την κάπαρη για να μην βγει το πιάτο πολύ αλμυρό. Ακολούθως κόψτε τις ελιές στη μέση και τοποθετήστε τις σε ένα μικρό μπολ. Ενώστε τις ελιές με την κάπαρη.
  4. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετήστε το ελαιόλαδο, τις αντζούγιες και το σκόρδο. Σοτάρετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθούν καλά οι αντζούγιες και να βγουν τα αρώματα του σκόρδου.
  6. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το μπούκοβο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα. Ρίξτε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα ντομάτας τις ελιές, την κάπαρη και ανακατέψτε. Μόλις η σάλτσα βράσει κλείστε τη φωτιά.
  7. Ρίξτε μέσα στο τηγάνι τα ντοματίνια και 1 ½ κ.σ μαϊντανό. Ανακατέψτε ελαφρώς.
  8. Τέλος στο μεγάλο μπολ που τοποθετήσατε τα ζυμαρικά προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάει η σάλτσα παντού.
  9. Τοποθετήστε τα ζυμαρικά στο πιάτο και πασπαλίστε με επιπλέον μαϊντανό. Αν δεν έχετε προσθέσει το μπούκοβο τρίψτε πάνω από το πιάτο φρέσκο πιπέρι.

 

TOP