Στιφάδο θαλασσινών «Bouillabaisse» συνοδευμένο με αρωματικό άλειμμα «Rouille» σε κρουτόν

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τη «Bouillabaisse»

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • 1 κ.σ. ντοματόπαστα, NOSTIA
  • 4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί, Cimarossa
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σαφράν, Deluxe
  • 1/2 λίτρο ζεστό νερό
  • 4 μικρές σουπιές (225γρ), Ocean Sea
  • 1 συσκευασία (337γρ ) μπακαλιάρο, Ocean Sea, κομμένο σε κύβους
  • δυο μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, Deluxe
  • 1 δωδεκάδα μύδια, Ocean Sea
  • 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά «Herbes de Provence» (θυμάρι, βασιλικό, ματζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, σπόρους γλυκάνισου)

 

Υλικά για το «Rouille» 

  • 100 γρ. μπαγκέτα χωρίς κρούστα
  • 60γρ. ζουμί από το στιφάδο «Bouillabaisse»
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καυτερές πιπεριές τσίλι
  • 70γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα σαφράν, Deluxe
  • ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

 

Για το σερβίρισμα/ κρουτόν

  • 1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες και ψημένη στον φούρνο, για το σερβίρισμα

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Προετοιμάστε τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη σε μπολ.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
  3. Αφού μαράνουν και καραμελώσουν ελαφρά, προσθέστε και το σκόρδο μαζί με το μαύρο πιπέρι για 1 λεπτό.
  4. Ακολούθως προσθέστε και τη ντοματόπαστα και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
  5. Ρίξτε το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί ελαφρά.
  6. Συνεχίστε τη διαδικασία προσθέτοντας τις πατάτες, τη ντομάτα, τη δάφνη, το σαφράν και ½ λίτρο ζεστό νερό. Τα υγρό θα πρέπει να μισοσκεπάζει τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
  7. Σκεπάστε με πώμα και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  8. Αφαιρέστε τη δάφνη και προσθέστε στην κατσαρόλα το ψάρι μαζί με το καλαμάρι.
  9. Βράστε μισοσκεπασμένα για 10΄ ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
  10. Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέστε τις γαρίδες και τα μύδια μαζί με 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
  11. Δοκιμάστε το στιφάδο εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ½ κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
  12. Σερβίρετε το στιφάδο σε μπολ μαζί με τα κρουτόν αλειμμένα με το «Rouille».

 

Μέθοδος παρασκευής το «Rouille» και τα κρουτόν

  1. Για το «Rouille»: Μουσκέψτε το ψωμί μέσα στον ζωμό. Ακολούθως σφίξτε ελαφρά με το χέρι και αφαιρέστε τα περιττά υγρά.
  2. Πολτοποιήστε το σκόρδο μαζί με την καυτερή πιπεριά. Προσθέστε μέσα το ψωμί, το ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα θα μοιάζει σαν μουστάρδα. Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα.
  3. Για τα κρουτόν: τοποθετήστε τα κομμένα ψωμιά σε ένα ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο 190°C και ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Όταντα κρουτόν ψηθούν, τοποθετήστε τα σε πιάτα και αλείψτε τα με το «Rouille».

 

 

 

TOP